Mięso śledzia zawiera dużo białka, a w nim znajdziemy pożyteczne aminokwasy (m.in. lizynę, niezbędną mięśniom i kościom, poprawiającą koncentrację umysłową, uczestniczącą w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów, a także łagodzącą objawy infekcji; metioninę, pomocną w odtruwaniu organizmu i oczyszczaniu go ze szkodliwych toksyn; cysteinę, której niedobór przejawia się np. rozdwajaniem końcówek włosów czy łamliwością paznokci). W śledziach znajdziemy także bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Co ciekawe jest ich więcej w śledziach niż w łososiu czy tuńczyku. Kwasy tłuszczowe przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz regulują poziom cholesterolu.
Bez śledzi trudno sobie wyobrazić wigilijny stół, ale są to też ryby, które z pewnością warto włączyć do codziennej diety.
Śledzie na wigilijnym stole – kaszubski sposób na udane święta
W śledziach znajdziemy także:
-
witaminę D3 - wpływa na układ odpornościowy oraz kondycję układu kostnego;
-
witaminę B6 - niezbędną do produkcji czerwonych krwinek;
- witaminę B12 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu;
-
potas - reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca oraz dotlenia mózg, usprawniając procesy myślowe;
- fosfor - wspiera pracę mózgu;
- selen - pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyspieszających proces starzenia organizmu
Jakie śledzie są najzdrowsze?
Śledzie w oleju czy sosie śmietanowym są pyszne, ale nie da się ukryć, że to kaloryczna bomba. Owszem, ryby w zalewach z oleju mają więcej kwasów tłuszczowych, ale są bardzo ciężkie dla naszych żołądków. W takim wydaniu nie są polecane na co dzień.
Pamiętajmy też, że gotowe przetwory śledziowe mogą zawierać bardzo dużo konserwantów, a ryby w zalewie z octu (który w małych ilościach pobudza trawienie) jedzone w nadmiarze mogą podrażnić błony śluzowe żołądka.
Najzdrowsze są śledzie... pieczone lub ugotowane na parze, po uprzednim wymoczeniu ich w wodzie w celu pozbycia się soli z filetów. To wariant, który dietetycy rekomendują w codziennym menu.
Jak wybrać najlepsze śledzie? Odpowiedź na filmie: