Dlaczego słodycze szkodzą?

Fot.: ratmaner / stock.adobe.com

Słodycze zazwyczaj kuszą nas apetycznym wyglądem, a dodatkowo wiemy, że smakują dobrze. Dobrze, czyli słodko, jak cukier. Niestety cukier silnie uzależnia i wyniszcza organizm, dlatego lepiej go unikać. Nadmiar cukru upośledza pracę mózgu, nerek, serca, powoduje próchnicę i ogólne osłabienie, a także prowadzi do otyłości. 

Od lat lekarze przekonują, że nadmiar cukru szkodzi. Już w 1957 roku dr William Coda Martin napisał pracę naukową o szkodliwości tej substancji. Sklasyfikował cukier jako truciznę, produkt pozbawiony witamin i minerałów, które występują w buraku cukrowym i trzcinie cukrowej, z których wytwarza się sacharozę. Sacharoza (cukier spożywczy) ma przez to złą przyswajalność i jest szkodliwy dla organizmu.

Zobacz film: Dlaczego słodycze nam szkodzą? Źródło: 36,6.

Niekompletny metabolizm węglowodanów powoduje tworzenie metabolitów toksycznych, takich jak kwas pirogronowy lub nienormalne cukry zawierające 5 atomów węgla. Kwas pirogronowy akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym a nienormalne cukry w czerwonych krwinkach krwi. Te toksyczne metabolity zakłócają oddychanie komórek, które nie mogą zapewnić odpowiedniej ilości tlenu dla przeżycia i normalnego funkcjonowania organizmu. Z upływem czasu niektóre z komórek obumierają. To zakłóca funkcje części ciała i staje się początkiem chorób degeneracyjnych.

Inne badania wykazały, że odżywanie się samym cukrem może prowadzić do śmierci! Cukier powoduje hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości. Wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy, podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększając ryzyko zawału serca. Powoduje próchnicę i ogólne osłabienie organizmu, problemy z koncentracją, bóle głowy i zaniki pamięci. Obecnie o chorobie Alzheimera mówi się coraz częściej w kontekście cukrzycy III typu.

Dlaczego słodycze szkodzą?

Aby strawić cukier organizm pobiera witaminy z grupy B, wapń, magnez czy chrom z innych pokarmów, a potem - z organizmu. Przykładowo przy nadmiernym spożyciu cukru może pobrać tyle wapnia z kości, że pojawi się próchnica zębów!

Początkowo cukier jest magazynowany w wątrobie, która po przepełnieniu, wydala nadmiar glikogenu w formie kwasów tłuszczowych do krwi. Te zajmują miejsca w najmniej aktywnych partiach ciała i prowadzą do otyłości. Atakują także serce i nerki, gdzie zalegający tłuszcz upośledza funkcje tych organów i może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Nadmiar cukru uszkadza układ nerwowy, sprawną pracę móżdżku, spowalnia proces tworzenia się tkanek i wpływa na szybsze starzenie się mózgu. 

Zobacz film: Co dzieje się w naszym organizmie po spożyciu słodzonych napojów z dodatkiem kofeiny? Źródło: Wiem, co jem

Czy można spożywać cukier?

Przeciętny Polak zjada nawet 39 kilogramów cukru w ciągu roku! Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby nie przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co przekłada się na 50 g czyli 12 łyżeczek cukru. Ograniczając cukier do 5% dziennego zapotrzebowania możemy nie odczuć negatywnych skutków jedzenia cukru. 

Gdzie jest cukier?

Cukier znajdziemy praktycznie wszędzie - w sokach owocowych, ketchupie, sosach, gotowych obiadach, napojach gazowanych, chlebie. Należy bardzo dokładnie czytać etykiety produktów i zostawić na sklepowej półce wszystko co ma w składzie: syrop z agawy, syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstrozę, glukozę, laktozę, melasę lub więcej niż 4g cukru.

Polecamy: Negatywne skutki jedzenia słodyczy

Zobacz film: Detoks cukrowy. Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 20.06.2018,
Opublikowano: 01.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej