Dlaczego jedzenie przed snem jest niezdrowe? 

Fot. YinYang / Getty Images

Objadanie się na wieczór, tuż przed pójściem spać, może być opłakane w skutkach. I nie chodzi tu tylko o tycie - konsekwencje niewłaściwego odżywiania mogą być o wiele poważniejsze. 

Nasz rytm dnia sprawia, że czas dla siebie (i tym samym na odpoczynek) mamy dopiero wieczorem. Większość z nas opada więc wieczorem na kanapę i... zjada obiad na kolację. Przecież w ciągu całego dnia nie mieliśmy czasu na jedzenie, więc nadrabiamy to właśnie na noc. A to duży błąd. Przede wszystkim nasz układ pokarmowy potrzebuje od 6 do 8 godzin na strawienie dużego posiłku. Oznacza to, że idziemy spać, a organizm pracuje cały czas. W najlepszym wypadku będziemy mieć problemy ze snem, a w najgorszym chorobę refluksową przełyku. Wieczorne objadanie zwiększa także ryzyko wystąpienia zawału serca, gdyż prowadzi do nadciśnienia oraz zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Nasz mózg potrzebuje około 20 minut, aby otrzymać informację, że głód został zaspokojony. Często jemy więc o wiele więcej niż powinniśmy i niż jest nam to w rzeczywistości potrzebne. Nasz organizm magazynuje kalorie z wieczornych posiłków, a w konsekwencji tyjemy. 

Infografika TVN Zdrowie: Co powoduje jedzenie przed snem?

Najlepiej zjeść obiad do godziny 15.00 - wtedy nasz organizm zdąży strawić dużą ilość jedzenia. Z kolei spożywanie posiłków po 16.30 utrudnia metabolizowanie węglowodanów, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Jedzenie przed snem może spowodować także niestrawność, bóle żołądka i zgagę. Z badań TNS OBOP dwie trzecie Polaków odczuwa takie dolegliwości kilka razy w miesiącu. 

Niestety najadanie się przed pójściem spać sprzyja także rozwojowi choroby refluksowej - treść pokarmowa cofa się z żołądka do przełyku, może to wywołać zapalenie przełyku, które nieleczone może przerodzić się w chorobę nowotworową.

Polecamy: Choroby przełyku – anatomia i objawy stanów chorobowych

Objadanie się a problemy ze snem

Coraz więcej Polaków narzeka na problemy ze snem. Stoi za nimi nie tylko objadanie się na noc, ale także i inne czynniki - np. ciepły prysznic przed pójściem do łóżka, spanie z telefonem, a także spędzanie zbyt dużej ilości czasu w łóżku. Eksperci są zdania, że w ciągu dnia powinniśmy się zmęczyć, jednak na wieczór - wyciszać. Nie powinno się pobudzać organizmu do pracy, także jedzeniem. 

Więcej o problemach ze snem na filmie:

Zobacz film: Co sprzyja problemom ze snem? Źródło: 36,6

Jak jeść, żeby było zdrowo?

Przede wszystkim powinno się jeść z umiarem. Oznacza to, że w ciągu dnia powinniśmy spożywać od 4 do 5 posiłków, najlepiej w równych odstępach czasu. Wtedy nasz organizm nie ma potrzeby magazynowania tkanki tłuszczowej. Nie wolno rezygnować ze śniadania, które powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Może być ono obfite, ale pamiętajmy, że energii dodadzą nam produkty pełnoziarniste, a cukier lub słodkości świetnie zastąpią owoce (i zawarta w nich fruktoza, która lepiej od zwykłego cukru rozkłada się w organizmie).

Obiad powinno się zjeść do godziny 15.00. Wtedy nasz organizm ma czas na strawienie go. Warto tutaj dodać, że obiad nie oznacza sałatki ani fast foodów. Powinien być zbilansowany, aby nasz organizm dostał dawkę odpowiednich witamin i składników mineralnych. Podstawą naszej diety powinny być warzywa, owoce oraz produkty z pełnego ziarna. Świetnie sprawdzą się tutaj różnego rodzaju kasze, które idealnie nadają się na dania obiadowe. Eksperci zalecają ograniczenie jedzenia mięsa - nie powinno się zjadać go więcej jak pół kilograma tygodniowo. 

U podstaw piramidy zdrowego żywienia leży... aktywność fizyczna. Wystarczy 30 minut dziennie, a odczujemy różnicę, także w samopoczuciu. Niezbędne jest także picie minimum 2 litrów wody dziennie. 

A jak jeść na noc?

Powinno się zakończyć jedzenie na 3 godziny przed pójściem spać. Wieczorem zalecane są posiłki lekkostrawne, np. sałatki lub zdrowe przekąski. 

Polecamy: Piramida żywienia – zalecenia naukowców dotyczące zdrowej diety

Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 10.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej