Dioksyny: czym są i gdzie występują? Objawy zatrucia dioksynami

Fot.: volff / stock.adobe.com

Dioksyny są zbiorczą nazwą trujących związków chemicznych z grupy chlorowanych węglowodorów aromatycznych. Mogą być używane jako broń chemiczna. Silnie trujące związki można znaleźć w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego oraz w środowisku.

Dioksyny są trującymi związkami, które mogą doprowadzić do niepłodności i mutacji w kodzie genetycznym. Przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych. Zdaniem naukowców aż 90% dioksyn przedostaje się do organizmu człowieka wraz z pożywieniem.

Czym są dioksyny?

Dioksyny to związki chemiczne zaliczane do grupy trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO). Są obecne w środowisku, zwłaszcza na terenach wiejskich. Mają zdolność do przenikania przez skórę człowieka, drogi oddechowe, lecz najczęściej przedostają się do organizmu z pożywieniem. Mianem dioksyn określa się grupę ponad 400 związków, trafiających do środowiska wskutek działalności człowieka.

Źródłami dioksyn są spalanie oraz spopielanie odpadów, produkcja stali, wytapianie rudy, a także pozostałe procesy przemysłowe, które wytwarzają bądź przetwarzają określone związki chemiczne (m.in. chlor, chlorowane fenole, herbicydy). W przyrodzie dioksyny występują naturalnie jako skutek uboczny pożarów, wybuchów wulkanów i innych tego typu zdarzeń. Znaczny wzrost stężenia trujących związków chemicznych obserwuje się jednak od mniej więcej 100 lat.

Wpływ dioksyn na zdrowie

Lekarze oraz naukowcy biją na alarm, ponieważ dioksyny są substancjami, które mają zdolność długotrwałego kumulowania się w organizmie. W ten sposób jeszcze bardziej przyczyniają się do wystąpienia wielu chorób. Uważa się, że szkodliwe działanie dioksyn może objawiać się nawet w drugim pokoleniu, pomimo braku bezpośredniego narażanie na działanie tych związków chemicznych. Część dioksyn ma zbliżoną budowę do hormonów steroidowych (w tym hormonów płciowych). Zaliczana jest do substancji egzogennych, które mogą powodować zmiany w układzie endokrynnym. Dioksyny mogą wpływać na wytwarzanie, metabolizm, transport, wydzielanie, a nawet wydalanie hormonów z organizmu. Wszelkie problemy z utrzymaniem ciąży, niepłodność mają najczęściej źródło w zaburzeniach gospodarki hormonalnej. Lekarze nie wykluczają, że źródłem tego typu kłopotów mogą być właśnie zatrucia dioksynami.

Dioksyny mogą kumulować się w tkance tłuszczowej już od wczesnego etapu życia płodowego, ponieważ bez problemu przenikają przez barierę krew – łożysko. Na późniejszym etapie życia dioksyny przedostają się do organizmu dziecka głównie za sprawą mleka matki. Poza tkanką tłuszczową kumulują się głównie w tkankach wątroby. Na szkodliwy wpływ dioksyn jest wrażliwy układ immunologiczny. Szkodliwe związki chemiczne wpływają na wzrost stężenia kortykosteroidów, zmiany w składzie białek osocza oraz inwolucję grasicy. Dioksyny znacznie obniżają sprawność układu odpornościowego, co ma związek ze wzrostem podatności na infekcje, choroby tarczycy, zmiany neurodegeneracyjne, torbielowatość jajników, zaburzenia psychomotoryczne u dzieci. Długotrwała kumulacja dioksyn przyczynia się do negatywnej zmiany profilu lipidowego we krwi, zaburzeń ośrodkowego oraz obwodowego układu nerwowego, zmian neurobehawioralnych, zaburzeń układu krążenia, zaburzeń układu oddechowego, niedowapnienia szkliwa zębów, a nawet podatności na cukrzycę.

Występowanie dioksyn w żywności oraz w środowisku

Dietetycy są zgodni, że większość dioksyn obecnych w organizmie ludzkim przedostaje się do niego za pośrednictwem żywności. Do określenia zawartości dioksyn wykorzystuję się dwa oznaczenia: TEF (z ang. toxicity equivalency factors), czyli współczynnik toksyczności poszczególnych grup dioksyn oraz TEQ (z ang. toxic equivalent), czyli równoważnik toksyczności, określający sumaryczny poziom toksyczności. Stężenie dioksyn podaje się najczęściej w nanogramach TEQ na kilogram masy danego produktu, czyli ng-TEQ/kg.

Największa ilość dioksyn spożywana jest z mięsem, mlekiem i jego przetworami (serem, twarogiem) oraz jajkami. Średnia zawartość dioksyn wynosi:

  • w mleku: 0,1–0,6 ng-TEQ/kg,
  • w serze: 0,2–11,2 ng-TEQ/kg,
  • w maśle: 0,6–7,5 ng-TEQ/kg,
  • w drobiu: 0,3–12,8 ng-TEQ/kg,
  • w wołowinie: 2,4–12,6 ng-TEQ/kg,
  • w rybach morskich: 4,2–40 ng-TEQ/kg,
  • w rybach słodkowodnych: 1,2–9,4 ng-TEQ/kg,
  • w żółtku jaja: 0,6–8,3 ng-TEQ/kg.

Grillowanie potraw, w tym również warzyw, powoduje wzrost stężenia dioksyn nawet kilkudziesięciokrotnie. Dla przykładu: surowa wieprzowina zawiera 0,005–2,4 ng-TEQ/kg, natomiast ta sama porcja mięsa po grillowaniu ma nawet 20–50 ng-TEQ/kg.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia

1. Czarnomski K., Izak E., Trwałe zanieczyszczenia organiczne w środowisku. Rozporządzenie Wspólnoty Europejskiej nr 850/2004. Materiały informacyjne, Warszawa 2004.

2. Grochowalski A., Dioksyny w spalinach ze spalarni i w żywności, Kraków 2006.

3. Żukiewicz-Sobczak W., Chmielewska-Badora J. i in., Wpływ dioksyn na środowisko i organizm człowieka, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2012.

Data aktualizacji: 17.01.2018,
Opublikowano: 18.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej