Śniadanie uważa się za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Panujący w ostatnim czasie kult zgrabnego ciała skłania do przygotowywania śniadań dietetycznych. Niestety nie zawsze znajduje się czas żeby spożyć je w domu, warto więc znać przepisy na dietetyczne śniadanie, które można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Doskonałym przykładem są owsianka z owocami, fit kanapka, frittata czy placuszki bananowe.
Dietetyczne śniadanie, czyli jakie?
Śniadanie to posiłek obowiązkowy dla wszystkich osób, w tym też dla tych na diecie. Wskazane jest, żeby zjadać je w ciągu pierwszej godziny od przebudzenia. Badacze donoszą, że osoby niejedzące śniadań posilają się więcej w ciągu dnia w porównaniu z tymi, którzy ze śniadania nie zrezygnowali. Przez to zamiast zmniejszyć kaloryczność zjedzonych posiłków, zwiększają ją. Śniadanie powinno być zbilansowanym, pełnowartościowym posiłkiem, składać się z białka, tłuszczów nienasyconych, węglowodanów złożonych, błonnika, witamin i składników mineralnych. Nieco z przymrużeniem oka powinno się kierować powiedzeniem „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Pomysłów na dietetyczne śniadanie jest wiele, a jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia i chęci. Jeżeli niektóre przepisy wymagają więcej czasu, to można je częściowo przygotować wieczorem.
Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie? Zobaczcie na filmie:
Dietetyczne śniadanie – frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Sporą popularnością cieszą się dietetyczne śniadania z jajkiem w roli głównej. Białko zawarte w jajkach syci i zmniejsza głód, przez co w ciągu dnia zjada się mniej. Oprócz tradycyjnego jajka na miękko czy w koszulce przyrządzić można frittatę. To danie na śniadanie dietetyczne ma kształt omleta, który jest często spożywany w Hiszpanii i we Włoszech. Frittata to lekkie, sycące i delikatne danie, do przygotowania którego potrzebne będą: 2–3 jajka, 2 garście szpinaku, 1 ząbek czosnku, ulubione przyprawy, kilka suszonych pomidorów, 100 g sera twarogowego. W pierwszej kolejności należy roztrzepać jajka, do których następnie dodaje się pokruszony ser. Do masy jajecznej wrzuca się pokrojone suszone pomidory i czosnek oraz uprzednio umyty, odsączony i posiekany szpinak. Całość doprawia się ulubionymi przyprawami i wkłada w żaroodpornym naczyniu do piekarnika na 20 minut i piecze w temperaturze 180°C. Istnieje też możliwość przygotowania frittaty z patelni. W tym celu na patelni rozgrzewa się oliwę i wlewa masę jajeczną. Potrawę smaży się na wolnym ogniu przez około 7 minut, pamiętając przy tym, żeby jej nie mieszać. Przez ten czas masa się zetnie, a jej spód przybierze złoty kolor. Frittatę odwraca się na drugą stronę na 3 minuty.
Dietetyczne śniadanie – owsianka z owocami
Doskonałym pomysłem na dietetyczne śniadanie jest owsianka z owocami, którą przygotować można zarówno na mleku, jak i na wodzie. Potrzebne będą: 0,5 szklanki wody lub niskotłuszczowego mleka, 3–4 łyżki pełnoziarnistych płatków owsianych, ulubione owoce. Owsianka dobrze komponuje się z bananem, jabłkiem, truskawkami, malinami i owocami leśnymi. To proste, szybkie i tanie w przygotowaniu danie, które jest dodatkowo zdrowe, smaczne i niskokaloryczne.
Co dietetycznego na śniadanie? Komosanka z wiśniami i orzechami!
Pomysłem na śniadanie dietetyczne na ciepło jest komosanka, którą przyrządza się z: 1 szklanki niskotłuszczowego mleka, 4 łyżek komosy ryżowej, 70 g wydrylowanych wiśni, 1 łyżki pokrojonych orzechów laskowych, 12 g suszonej żurawiny. Komosę gotuje się na mleku, a po ugotowaniu dodaje pozostałe wymienione składniki.
Dietetyczne śniadanie – przepis na placuszki bananowe
Przepisy na dietetyczne śniadanie nie są skomplikowane, a dania przygotowane na ich podstawie niesmaczne. Dowodem na to są placuszki bananowe. To dietetyczne śniadanie na słodko, które z powodzeniem można wziąć na wynos. Godne podkreślenia jest, że nie zawierają glutenu. Do ich przygotowania potrzebne będą: 5 łyżek kaszy jaglanej z której zrobi się samodzielnie mąkę, 1 jajko, 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, 1 dojrzały, średniej wielkości banan, 1 łyżka oliwy do smażenia. W pierwszej kolejności kaszę mieli się. w tym celu można użyć blendera czy też młynka do kawy. Banana obiera się ze skórki i rozgniata widelcem na papkę. Następnie dodaje się do niego mąkę, jogurt, jajko. Po dokładnym wymieszaniu na uprzednio rozgrzanej patelni smaży się małe placuszki. Można je podawać z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Dietetyczne śniadanie – fit kanapki i twarożek
Kanapki na śniadanie to jedno z najczęściej serwowanych dań. Jednak zamiast tradycyjnej kanapki na drożdżowym chlebie z wędliną i żółtym serem warto wprowadzić wersję fit. Szybkie, dietetyczne śniadanie to kanapki przygotowane z: 2 sztuk pumpernikla, 4 plastrów chudej szynki, pomidora, szczypiorku, kilku oliwek. Inną propozycją na zdrowe, dietetyczne śniadanie jest lekki twarożek przygotowany z: 150 g chudego twarogu, drobno pokrojonej czerwonej papryki i szczypiorku, 4 łyżek jogurtu greckiego, pieprzu i soli.