Dietetyczne śniadanie – przykładowe przepisy

Fot. Hybrid Images / Getty Images

Dietetyczne śniadanie to zbilansowany pierwszy posiłek, który wspomoże proces zrzucenia nadmiernej masy ciała. Powinno być lekkie, zdrowe i smaczne. Dodatkowo winno dostarczać organizmowi energii na pierwszą połowę dnia i zapewnić efektywną pracę nieco rozleniwionego po nocy metabolizmu.

Śniadanie uważa się za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Panujący w ostatnim czasie kult zgrabnego ciała skłania do przygotowywania śniadań dietetycznych. Niestety nie zawsze znajduje się czas żeby spożyć je w domu, warto więc znać przepisy na dietetyczne śniadanie, które można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Doskonałym przykładem są owsianka z owocami, fit kanapka, frittata czy placuszki bananowe.

Dietetyczne śniadanie, czyli jakie?

Śniadanie to posiłek obowiązkowy dla wszystkich osób, w tym też dla tych na diecie. Wskazane jest, żeby zjadać je w ciągu pierwszej godziny od przebudzenia. Badacze donoszą, że osoby niejedzące śniadań posilają się więcej w ciągu dnia w porównaniu z tymi, którzy ze śniadania nie zrezygnowali. Przez to zamiast zmniejszyć kaloryczność zjedzonych posiłków, zwiększają ją. Śniadanie powinno być zbilansowanym, pełnowartościowym posiłkiem, składać się z białka, tłuszczów nienasyconych, węglowodanów złożonych, błonnika, witamin i składników mineralnych. Nieco z przymrużeniem oka powinno się kierować powiedzeniem „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Pomysłów na dietetyczne śniadanie jest wiele, a jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia i chęci. Jeżeli niektóre przepisy wymagają więcej czasu, to można je częściowo przygotować wieczorem.

Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Z czego powinno się składać zdrowe śniadanie? Źródło: 36,6

Dietetyczne śniadanie – frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Sporą popularnością cieszą się dietetyczne śniadania z jajkiem w roli głównej. Białko zawarte w jajkach syci i zmniejsza głód, przez co w ciągu dnia zjada się mniej. Oprócz tradycyjnego jajka na miękko czy w koszulce przyrządzić można frittatę. To danie na śniadanie dietetyczne ma kształt omleta, który jest często spożywany w Hiszpanii i we Włoszech. Frittata to lekkie, sycące i delikatne danie, do przygotowania którego potrzebne będą: 2–3 jajka, 2 garście szpinaku, 1 ząbek czosnku, ulubione przyprawy, kilka suszonych pomidorów, 100 g sera twarogowego. W pierwszej kolejności należy roztrzepać jajka, do których następnie dodaje się pokruszony ser. Do masy jajecznej wrzuca się pokrojone suszone pomidory i czosnek oraz uprzednio umyty, odsączony i posiekany szpinak. Całość doprawia się ulubionymi przyprawami i wkłada w żaroodpornym naczyniu do piekarnika na 20 minut i piecze w temperaturze 180°C. Istnieje też możliwość przygotowania frittaty z patelni. W tym celu na patelni rozgrzewa się oliwę i wlewa masę jajeczną. Potrawę smaży się na wolnym ogniu przez około 7 minut, pamiętając przy tym, żeby jej nie mieszać. Przez ten czas masa się zetnie, a jej spód przybierze złoty kolor. Frittatę odwraca się na drugą stronę na 3 minuty.

Dietetyczne śniadanie – owsianka z owocami

Doskonałym pomysłem na dietetyczne śniadanie jest owsianka z owocami, którą przygotować można zarówno na mleku, jak i na wodzie. Potrzebne będą: 0,5 szklanki wody lub niskotłuszczowego mleka, 3–4 łyżki pełnoziarnistych płatków owsianych, ulubione owoce. Owsianka dobrze komponuje się z bananem, jabłkiem, truskawkami, malinami i owocami leśnymi. To proste, szybkie i tanie w przygotowaniu danie, które jest dodatkowo zdrowe, smaczne i niskokaloryczne.

Co dietetycznego na śniadanie? Komosanka z wiśniami i orzechami!

Pomysłem na śniadanie dietetyczne na ciepło jest komosanka, którą przyrządza się z: 1 szklanki niskotłuszczowego mleka, 4 łyżek komosy ryżowej, 70 g wydrylowanych wiśni, 1 łyżki pokrojonych orzechów laskowych, 12 g suszonej żurawiny. Komosę gotuje się na mleku, a po ugotowaniu dodaje pozostałe wymienione składniki.

Dietetyczne śniadanie – przepis na placuszki bananowe

Przepisy na dietetyczne śniadanie nie są skomplikowane, a dania przygotowane na ich podstawie niesmaczne. Dowodem na to są placuszki bananowe. To dietetyczne śniadanie na słodko, które z powodzeniem można wziąć na wynos. Godne podkreślenia jest, że nie zawierają glutenu. Do ich przygotowania potrzebne będą: 5 łyżek kaszy jaglanej z której zrobi się samodzielnie mąkę, 1 jajko, 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, 1 dojrzały, średniej wielkości banan, 1 łyżka oliwy do smażenia. W pierwszej kolejności kaszę mieli się. w tym celu można użyć blendera czy też młynka do kawy. Banana obiera się ze skórki i rozgniata widelcem na papkę. Następnie dodaje się do niego mąkę, jogurt, jajko. Po dokładnym wymieszaniu na uprzednio rozgrzanej patelni smaży się małe placuszki. Można je podawać z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.

Dietetyczne śniadanie – fit kanapki i twarożek

Kanapki na śniadanie to jedno z najczęściej serwowanych dań. Jednak zamiast tradycyjnej kanapki na drożdżowym chlebie z wędliną i żółtym serem warto wprowadzić wersję fit. Szybkie, dietetyczne śniadanie to kanapki przygotowane z: 2 sztuk pumpernikla, 4 plastrów chudej szynki, pomidora, szczypiorku, kilku oliwek. Inną propozycją na zdrowe, dietetyczne śniadanie jest lekki twarożek przygotowany z: 150 g chudego twarogu, drobno pokrojonej czerwonej papryki i szczypiorku, 4 łyżek jogurtu greckiego, pieprzu i soli. 

Data aktualizacji: 02.01.2019,
Opublikowano: 02.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej