Dieta w trakcie antybiotykoterapii - co jeść, a czego unikać? Zalecenia żywieniowe przy antybiotyku

Fot: AntonioGuillem / gettyimages.com

Dieta przy antybiotyku powinna zawierać fermentowane napoje mleczne, takie jak kefir i jogurt. Należy je spożywać na dwie godziny przed przyjęciem antybiotyku, w przeciwnym razie mogą prowadzić do osłabienia działania leku. W diecie przy antybiotykoterapii nie powinno się jeść owoców cytrusowych ani pić soku grejpfrutowego.

Antybiotykoterapia stosowana jest w celu zwalczania bakterii i grzybów chorobotwórczych, które zaatakowały organizm. Niestety przyczynia się również do osłabienia naturalnej mikroflory jelitowej. Dieta przy antybiotyku polega m.in. na przyjmowaniu żywności probiotycznej, do której zaliczają się jogurty i kiszonki.

Dieta w trakcie antybiotykoterapii - jakie ma znaczenie?

Antybiotyki są preparatami stosowanymi przy infekcjach o podłożu bakteryjnym i grzybiczym. Ich działanie polega na zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Antybiotyki prowadzą również do niszczenia pożytecznych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym i tworzących fizjologiczną mikroflorę jelitową. Te “dobre” mikroorganizmy pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Odpowiadają za regulowanie pracy jelit, wspomagają odporność, ułatwiają proces trawienia pokarmów oraz uczestniczą w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Ich zniszczenie w trakcie antybiotykoterapii może doprowadzić m.in. do wystąpienia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: zaparć, biegunek, bólu brzucha. W diecie przy antybiotyku ważną rolę odgrywają probiotyki, a więc wyselekcjonowane kultury bakterii dodawane do żywności. Mają one korzystny wpływ na stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie. Do żywności probiotycznej zaliczają się: fermentowane napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka), a także kiszone warzywa (kapusta, ogórki itd.). W ich składzie występują bakterie kwasu mlekowego przywracające naturalną równowagę mikroflory jelitowej. Bakterie probiotyczne pobudzają układ immunologiczny i wzmacniają odporność oraz produkują substancje uczestniczące w zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Wykazują również inne właściwości korzystne dla zdrowia: obniżają poziom “złego” cholesterolu, zwiększają przyswajalność różnych składników z produktów żywnościowych (m.in. wapnia, fosforu, cynku, żelaza, witamin z grupy B), działają przeciwnowotworowo.

Zobacz film: Jak stosować antybiotyki? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Dieta przy antybiotykoterapii - czego należy unikać?

W diecie przy antybiotykoterapii należy unikać produktów mogących zaburzać wchłanianie i działanie leku, a tym samym zmniejszać jego skuteczność. Właściwości antybiotyków mogą zostać zmienione przy łączeniu ich z owocami cytrusowymi oraz produktami na bazie cytrusów. Niewskazane jest popijanie antybiotyków sokami, zwłaszcza grejpfrutowym i pomarańczowym. Kolejnym czynnikiem ograniczającym wchłanianie leku nawet o połowę jest wapń. Produktami bogatymi w ten minerał są: mleko, sery, twarogi, a także kefiry i jogurty. Nie powinno się wykluczać tych produktów z diety, zwłaszcza jogurtów, gdyż są źródłem bakterii probiotycznych. Należy jednak unikać popijania nimi antybiotyków.

Najlepiej jest spożywać tego rodzaju pokarmy na dwie godziny przed lub po przyjęciu lekarstwa. W trakcie antybiotykoterapii przeciwwskazane są wszelkie napoje alkoholowe. Łączenie leku z alkoholem może prowadzić do skutków ubocznych w postaci pogorszenia samopoczucia, wymiotów, bólów i zawrotów głowy. W diecie przy antybiotyku nie zaleca się spożywania produktów o wysokim stopniu przetworzenia. Są one ubogie w substancje odżywcze, które są szczególnie potrzebne organizmowi w trakcie trwania infekcji. Produkty wytwarzane z oczyszczonej, białej mąki (jasne pieczywo, jasny makaron) oraz biały ryż należy zastąpić pełnoziarnistymi, które dostarczają większych ilości witamin i minerałów wzmacniających organizm.

Dieta przy antybiotyku - co powinno pojawić się w jadłospisie?

W diecie przy antybiotyku powinny pojawić się nie tylko produkty zawierające bakterie probiotyczne, ale również żywność bogata w witaminy i minerały. Antybiotykoterapia może prowadzić do utrudnionego wchłaniania witamin, a także do szybszego ich rozkładu. Ponadto, skutkuje niszczeniem pożytecznych mikroorganizmów uczestniczących w produkcji witaminy K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12). W diecie przy antybiotyku należy zadbać o dużą ilość surowych warzyw i owoców będących źródłem witaminy C.

Zobacz film: Jak odbudować florę bakteryjną po zażywaniu antybiotyku? Źródło: 36,6.

Związek ten znajduje się nie tylko w owocach cytrusowych, które w trakcie antybiotykoterapii nie są wskazane, ale również w wielu innych. Źródłami witaminy C są: natka pietruszki, czerwona papryka, pomidory, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, truskawki, warzywa kiszone. W jadłospisie nie powinno zabraknąć zielonych warzyw liściastych: sałaty, jarmużu, szpinaku, które dostarczają witaminy K oraz witamin z grupy B. W diecie przy antybiotyku ważną rolę odgrywają pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo, ryż brązowy, płatki owsiane, makaron razowy, kasza gryczana i pęczak. W ich składzie znajdują się duże ilości witamin z grupy B. Ponadto produkty te wspomagają odbudowę mikroflory jelitowej. W trakcie antybiotykoterapii wskazane jest spożywanie czosnku, chrzanu, cebuli oraz miodu. Składniki te wykazują właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze oraz mobilizują układ odpornościowy do walki z infekcją, skracając czas rekonwalescencji po chorobie.

Data aktualizacji: 28.06.2018,
Opublikowano: 07.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej