Dieta tygodniowa - jadłospis. Na jakie efekty można liczyć?

Getty Images

Masz niewiele czasu, by zgubić parę centymetrów w talii? Wypróbuj dietę tygodniową. Dzięki niej możesz w zdrowy sposób szybko wysmuklić sylwetkę. Na jakich zasadach opiera się ta dieta i jakich konkretnie efektów możesz się spodziewać? Sprawdź!

Dieta tygodniowa to dobra opcja dla wszystkich tych, którzy chcą szybko pozbyć się kilku kilogramów i w mgnieniu oka wysmuklić swoją sylwetkę. Aby jednak nie zagwarantować sobie efektu jojo, warto także po upływie tych 7 dni zadbać o właściwy i zdrowy sposób odżywiania, a także dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę ruchu.

Przeczytaj też: Co to jest dieta SIRT? Jak opracować jadłospis diety sirtfood?

Dieta tygodniowa – co to jest?

Dieta tygodniowa, jak sama nazwa wskazuje, stosowana jest przez 7 dni. Jest to sposób odżywiania, który nie tylko przyczyni się do utraty wagi, lecz także spowoduje oczyszczenie organizmu. Zanim jednak zdecydujesz się na tę dietę, wiedz że podczas tego rodzaju kuracji, możesz niestety odczuwać głód, a w konsekwencji również bóle głowy.

Dieta tygodniowa – zasady

Na jakich zasadach opiera się dieta tygodniowa? Przede wszystkim na regułach zdrowego odżywiania, a zatem… regularności, różnorodności, umiarze i prawidłowym nawodnieniu.

Najlepiej zatem zjeść w ciągu dnia 5 posiłków w równych odstępach czasowych. Poza tym na talerzu powinny znajdować się produkty, które dostarczą organizmowi niezbędne witaminy i substancje odżywcze. Oczywiście nie powinniśmy się przejadać – najlepiej nakładać sobie małe porcje i ewentualnie – jeśli nie poczujemy się po zjedzeniu ich najedzeni – dołożyć potem jeszcze trochę jedzenia. Kluczowe (nie tylko) podczas procesu odchudzania jest właściwe nawodnienie. Co to oznacza? Wypicie minimum 1,5 litra wody dziennie.

A co z kalorycznością posiłków podczas stosowania diety tygodniowej? Powinna ona wahać się między 800 a 1300 kalorii. Decydując się na tę dietę, dostarczysz organizmowi małą dawkę kalorii i tłuszczu, co w konsekwencji przyniesie spadek wagi i oczyszczenie.

Warto wiedzieć, że dietę tą można stosować jedynie trzy czy cztery razy do roku. Stosowana zbyt często może przynieść negatywne konsekwencje zdrowotne.

Przeczytaj też: Dlaczego szybkie odchudzanie jest niezdrowe?

Dieta tygodniowa – jakie produkty można jeść?

  • Świeże owoce
  • Świeże warzywa
  • Ryby
  • Mięso drobiowe
  • Jajka
  • Rośliny strączkowe
  • Nasiona
  • Oleje roślinne
  • Nabiał
  • Orzechy

Dieta tygodniowa – przykładowy jadłospis na jeden dzień

  • Śniadanie: miska owsianki ze świeżymi owocami lub dwie kromki pełnoziarnistego chleba z twarożkiem, sałatą i pomidorem
  • Drugie śniadanie: jogurt z orzechami i owocami lub koktajl warzywno – owocowy
  • Obiad: gotowana pierś z indyka, ciemny ryż i surówki lub gotowana ryba z kaszą i sałatką
  • Podwieczorek: kromka pełnoziarnistego chleba z miodem lub gotowaną wędliną i ogórkiem lub miks orzechów i owoców
  • Kolacja: sałatka z kurczakiem lub łososiem albo zupa krem

Przeczytaj też: Pierwsze kroki w odchudzaniu. Od czego zacząć?

Dieta tygodniowa – efekty

Na jakie efekty możesz liczyć, stosując dietę tygodniową? Większość ludzi po jej zastosowaniu może zauważyć spadek od 1,5 do 2 kilogramów. Czy to bezpieczne? Zdecydowanie tak. Większość specjalistów uważa bowiem, że najzdrowiej jest, gdy udaje nam się chudnąć stopniowo i powoli. Dzięki temu pojawia się mniejsze ryzyko wystąpienia efektu jojo. Pamiętaj również, że rezultaty diety możesz wzmocnić dokładając do niej wysiłek fizyczny.

Zobacz też film: Czy łatwiej jest schudnąć latem?

Źródło: Zdrowie

Data aktualizacji: 20.07.2020,
Opublikowano: 20.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej