Dieta marchewkowa – działanie prozdrowotne i odchudzające

Fot: PeopleImages / gettyimages.com

Dieta marchewkowa to modny sposób na odchudzanie. Wiąże się ze znaczną redukcją wartości energetycznej codziennego jadłospisu, dzięki czemu powoduje szybki spadek wagi. Jednocześnie jednak – jak każda monodieta – pozbawia organizm większości niezbędnych substancji, co skutkuje efektem jojo.

Marchew zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych – witamin, minerałów, błonnika i fitozwiązków. Warzywo to zdecydowanie warto uczynić stałym elementem pełnowartościowego jadłospisu. Jednak dieta marchewkowa, pojęta jako monodieta służąca pozbyciu się zbędnych kilogramów, przynosi organizmowi więcej szkód niż korzyści.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta marchewkowa a marchew w diecie

Marchew to jedno z najbogatszych roślinnych źródeł beta-karotenu – barwnika, który stanowi prowitaminę A i silny przeciwutleniacz. Substancja ta ogranicza szkodliwą aktywność wolnych rodników. Spowalnia więc procesy starzenia się organizmu, zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych i chorób sercowo-naczyniowych oraz wpływa korzystnie na funkcjonowanie wzroku. Uważa się, że zmniejsza też ryzyko wystąpienia niektórych chorób oczu (np. zwyrodnienia plamki żółtej). Beta-karoten to także związek niezbędny dla dobrej kondycji skóry. Ma wpływ na jej jędrność (m.in. redukcję zmarszczek) i odpowiednie nawilżenie. Jako naturalny barwnik nadaje skórze ładny koloryt i chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Wspomaga pielęgnację cery trądzikowej, ponieważ normalizuje pracę gruczołów łojowych.

Poza beta-karotenem w marchwi znajdują się inne karotenoidy (alfa-karoten, luteina, zeaksantyna, likopen), liczne witaminy (B, C, E, K, PP), minerały (m.in. wapń, potas, cynk, magnez, sód, fosfor, miedź, żelazo, jod), dużo błonnika oraz inne korzystne dla ludzkiego organizmu związki (np. falkarinol wykazujący działanie przeciwnowotworowe). Substancje te wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwpasożytniczo, obniżają poziom cholesterolu we krwi, poprawiają krążenie, zapobiegają schorzeniom zębów i dziąseł, regulują trawienie, znoszą zaparcia. Często zalecana jest dieta marchewkowa na chore jelita – na ich stany zapalne leczniczo działa regularne spożywanie gotowanej marchwi na czczo.

W rozsądnych dawkach marchew stanowi cenny składnik jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że nawet najzdrowszy produkt w nadmiarze może powodować niepożądane skutki uboczne. Służące utracie zbędnych kilogramów monodiety prowadzą do niebezpiecznych dla organizmu niedoborów pokarmowych. Również dieta marchewkowa nie jest dobrym sposobem na odchudzanie, a jej zastosowanie w celach leczniczych wymaga umiaru i przestrzegania ścisłych zasad.

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem co jem na diecie.

Dieta marchewkowa trzydniowa

Marchew jest niskokaloryczna (około 40 kcal w 100 g) i zawiera sporo błonnika (około 3 g w 100 g), dzięki czemu zapewnia uczucie sytości mimo niewielkiej wartości energetycznej. Wpływając korzystnie na perystaltykę jelit, ułatwia oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii, co wspomaga proces odchudzania.

Jadłospis diety marchewkowej obejmuje głównie marchew, z niewielką ilością tłuszczu, który umożliwia wchłanianie beta-karotenu. Jedna z najczęściej proponowanych monodiet zaleca spożywanie przez trzy dni wyłącznie marchwi w różnej postaci – surowej, gotowanej, duszonej, w formie przecierów, świeżych soków, lekkich zup. Warzywo można doprawiać ziołami lub sokiem z cytryny. Niektóre źródła zachęcają do diety jabłkowo-marchewkowej, czyli wzbogaconej o jabłka.

Reguły trzydniowej diety marchewkowej zakładają spożycie 1,5 kg marchwi w ciągu dnia. Konsumuje się ją w 5–7 porcjach, pamiętając, by w każdej znalazło się nieco mleka, jogurtu, masła czy oliwy z oliwek. Oprócz tego wolno jedynie pić wodę, ewentualnie zieloną lub ziołową herbatę.

Aby marchew zachowała cenne składniki, nie należy jej obierać – najczęściej wystarczy dokładnie umyć ją szczoteczką. Większość fitozwiązków znajduje się bowiem w skórce. Sok z marchwi najlepiej wykonać samodzielnie, ponieważ produkty dostępne w sklepach zwykle są pasteryzowane (pozbawione części witamin), zawierają niewskazane w diecie odchudzającej substancje dosładzające i niezdrowe konserwanty. Wskazane jest raczej zblendowanie marchwi w całości niż użycie sokowirówki, ponieważ miąższ, który w niej zostaje, to główne źródło błonnika.

Zobacz film: Efekt jo-jo, czyli przestroga przed dietami cud. Źródło: Wiem co jem na diecie.

Dieta marchewkowa – efekty

Osoby, które rozważają przejście na dietę marchewkową, najczęściej zastanawiają się, ile można schudnąć po jej zastosowaniu. W trzy dni można stracić na wadze kilka (2–4) kilogramów. Według internautów po dłuższym okresie można schudnąć nawet 10 kg. Jednak stosowanie diety marchewkowej ponad jeden dzień nie tylko prowadzi do efektu jojo, ale przede wszystkim może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.

Drastyczna zmiana sposobu odżywiania jest dla organizmu sygnałem do gromadzenia zapasów energetycznych – głównie tłuszczu. Utracone na diecie marchewkowej kilogramy to przede wszystkim woda. Po kilku dniach stosowania marchwiowego jadłospisu może nastąpić także spowolnienie metabolizmu. W konsekwencji po zakończeniu diety organizm stara się odbudować wszystkie niedobory, co powoduje szybki przyrost wagi.

Dieta marchewkowa powoduje niedobory pokarmowe, a jednocześnie wiąże się z ryzykiem przedawkowania beta-karotenu. Nadmiernie obciąża on wątrobę, może prowadzić do bólu żołądka, bolesnych skurczów jelit, biegunki. Powoduje nie tylko żółte zabarwienie skóry, ale też często wywołuje na niej zmiany chorobowe. Może także wywołać zaburzenia wzroku.

Z powyższych względów dieta marchewkowa stanowczo niewskazana jest w ciąży, w czasie laktacji, dla dzieci i nastolatków oraz osób pracujących fizycznie. Spożywanie marchwi poddanej obróbce termicznej jest też niebezpieczne dla cukrzyków, ponieważ pod wpływem gotowania czy duszenia bardzo podnosi się indeks glikemiczny warzywa.

Dietę marchewkową najlepiej jest stosować przez jeden dzień (nie częściej niż raz w tygodniu), jako sposób na oczyszczenie organizmu. Metodą na odchudzanie jest zrównoważona dieta o ujemnym bilansie energetycznym, połączona z regularną aktywnością fizyczną.

Zobacz film: Ciasto marchewkowe bez cukru - przepis Damiana Kordasa. Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 06.02.2019,
Opublikowano: 14.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej