Dieta makrobiotyczna - zasady, efekty, wady i zalety. Wpływ diety makrobiotycznej na odchudzanie i na raka

Fot: marilyna / gettyimages.com

Dieta makrobiotyczna jest niskotłuszczowym i niskobiałkowym sposobem odżywiania.Zasady diety makrobiotycznej oparte są na medycynie chińskiej. Podstawową jadłospisu są produkty z pełnego zboża oraz warzywa z ekologicznych upraw.

Dieta makrobiotyczna jest sposobem odżywiania się opartym na zasadach chińskiej medycyny. Cechuje się niską zawartością tłuszczu i białka. Podstawowymi składnikami codziennego jadłospisu są produkty pochodzenia roślinnego – zboża oraz warzywa.

Istota diety makrobiotycznej

Dieta makrobiotyczna jest elementem stylu życia – makrobiotyki wywodzącej się z chińskiej filozofii. Zakłada ona, że istnieją dwie podstawowe siły – Yin i Yang, między którymi musi być zachowana równowaga. Yin symbolizuje potrawy o właściwościach rozgrzewających i chłodzących (np. potrawy słodkie, mleko), a Yang potrawy o działaniu wzmacniającym i ogrzewającym (np. ryby i przyprawy). Dieta makrobiotyczna wywodzi się z przekonania, że ilość i jakość spożywanego pokarmu ma wpływ na życie człowieka, na jego zdrowie, samopoczucie, a nawet na osiąganie ogólnego szczęścia.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta makrobiotyczna – zasady

Zasady diety makrobiotycznej oparte są na starożytnej medycynie chińskiej. Dieta makrobiotyczna jest sposobem odżywiania zgodnym z obowiązującymi prawami natury. Wszelkie produkty pojawiające się w jadłospisie powinny być świeże i pochodzić z ekologicznych upraw. Wskazane jest jedzenie 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu i indywidualnie dostosowanych do potrzeb porcjach.

Podstawowym źródłem pokarmowym w diecie makrobiotycznej są zboża, takie jak: pszenica, żyto, jęczmień, ryż, kukurydza. Powinny one stanowić 50% dziennej racji pokarmowej. Zalecane są produkty z pełnych zbóż, np. gruboziarniste kasze, brązowy ryż, płatki owsiane oraz produkty wytwarzane z mąki z pełnego przemiału. Dieta makrobiotyczna obfituje również w warzywa (25-35% dobowej racji pokarmowej). W żywieniu powinny pojawić się m.in.: sałata, kalafior, brokuły, kapusta, marchew, por, seler. Niewskazane jest jedzenie buraków, pomidorów, ziemniaków, szpinaku, awokado, bakłażanów. Są one zaliczane do produktów skrajnie Yin, dlatego mogą zaburzać równowagą między dwiema siłami. W diecie makrobiotycznej zalecane są także świeże i suszone owoce, rośliny strączkowe, orzechy, pestki dyni, które powinny stanowić 10-15% dziennej racji pokarmowej. Pierwszeństwo mają owoce sezonowe i pochodzące z lokalnych upraw, np. jabłka, winogrona, gruszki, morele, śliwki. W mniejszych ilościach powinno się jeść owoce cytrusowe, mango, ananasy, banany. Ważną zasadą w diecie makrobiotycznej jest jedzenie bez pośpiechu i dokładne przeżuwanie każdego kęsa pożywienia. Postępowanie zgodnie z tą zasadą sprawia, że wydłuża się czas jedzenia, co zapobiega przejadaniu się. Zalecanymi sposobami przyrządzania potraw są: gotowanie na parze i blanszowanie.

Jak zacząć jeść zdrowo? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Co jest przeciwwskazane w diecie makrobiotycznej?

W diecie makrobiotycznej należy unikać smażenia i korzystania z kuchenki mikrofalowej. Przeciwwskazane są produkty: konserwowane, rafinowane, oczyszczane, aromatyzowane oraz zawierające sztuczne barwniki. Ograniczeniu podlegają wszystkie rodzaje mięs, jaja, sery, sól, cukier zaliczane do Yang oraz pełne mleko, śmietana, jogurty, kawa, herbata, alkohol należące do Yin. Z jadłospisu należy wyeliminować: biały ryż, płatki kukurydziane, pieczywo jasne, słodycze, ciasta, konserwy, napoje gazowane.

Dieta makrobiotyczna – odchudzanie i korzyści dla zdrowia

Efekty stosowania diety makrobiotycznej są widoczne po upływie około 10-14 dni, jednak jest to zależne od indywidualnych predyspozycji każdej osoby. Dieta makrobiotyczna wspomaga odchudzanie, gdyż wyklucza pokarmy o wysokiej wartości odżywczej i dostarczające „pustych” kalorii. Praktykowanie tego sposobu odżywiania pozwala na utratę około 3-4 kilogramów. Ponadto przyczynia się do oczyszczenia organizmu z toksyn, a co za tym idzie do poprawy ogólnego samopoczucia. Dieta makrobiotyczna dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za regulowanie i pobudzanie pracy jelit, dzięki czemu przyspiesza metabolizm. Jej założeniem jest wysokie spożycie warzyw i owoców z naturalnych upraw, które są bogatym źródłem witamin, minerałów oraz związków biologicznie czynnych, np. flawonoidów zaliczanych do przeciwutleniaczy. Dieta makrobiotyczna zalecana jest osobom z zaburzeniami lipidowymi, gdyż dostarcza niewielkich ilości cholesterolu, a obecny w niej błonnik dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest również wskazana w profilaktyce i pomocniczym leczeniu nadciśnienia tętniczego.

Dieta makrobiotyczna a rak – czy leczy nowotwory?

Istnieje przekonanie, że dieta makrobiotyczna jest lekiem na choroby nowotworowe. Należy jednak pamiętać, że zrezygnowanie z konwencjonalnych metod leczenia nowotworów i stosowanie wyłączenie makrobiotycznego sposobu odżywiania może przynieść szkodę dla zdrowia. Dietę makrobiotyczną można stosować pomocniczo w walce z rakiem, ale nie jako jedyny sposób leczenia choroby. Jej działanie przeciwnowotworowe jest związane z obecnością w jadłospisie substancji antyoksydacyjnych, które są dostarczane m.in. przez warzywa i owoce.

Czy ograniczasz tłuszcz w diecie?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Dieta makrobiotyczna – wady

Wadą diety makrobiotycznej jest niska podaż żelaza oraz witaminy B12, co wynika z ograniczonej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego w jadłospisie. Z tego powodu dieta ta nie może być stosowana przez osoby z niedokrwistością. Długotrwałe praktykowanie tego sposobu odżywiania może przyczynić się do niedoborów pełnowartościowego białka oraz wapnia.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 29.03.2019,
Opublikowano: 19.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej