Dieta 1700 kcal - przykładowe jadłospis. Jakie daje efekty?

Getty Images

Dieta 1700 kalorii to świetne rozwiązanie, by zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. Jednak trzeba pamiętać, by każdego dnia dostarczać organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Na jakie efekty można liczyć, trzymając się takiego jadłospisu i jak wygląda przykładowe menu? Sprawdź!

Dieta 1700 kalorii – dla kogo jest najlepsza?

Czy wszyscy mogą wypróbować dietę 1700 kalorii? Szukając odpowiedzi na to pytanie, trzeba wiedzieć, jak wygląda kaloryczne zapotrzebowanie danej osoby. Skąd można mieć takie informacje? W tym przypadku można skorzystać na przykład z internetowego kalkulatora (wystarczy podać wiek, płeć, wagę, wzrost czy przeciętną aktywność fizyczną, wykonywaną każdego dnia). Można jednak uogólnić, że dieta 1700 kalorii będzie odpowiednia dla kobiety między 30. a 50. rokiem życia, która ma prawidłowe BMI i wykazują małą aktywność fizyczną. Stosować może ją również mężczyzna między 66. A 75. Rokiem życia z prawidłowym BMI i małą aktywnością fizyczną.

Przeczytaj też: Co to jest dieta SIRT? Jak opracować jadłospis diety sirtfood?

Warto jednak wiedzieć, że tego rodzaju dietę można brać nie tylko jako taką, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie energetyczne danego człowieka, lecz także jako redukcyjną. W drugim przypadku będzie ona dobra dla osoby, której dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi między 2200 a 2700 kalorii. Tutaj można założyć, że będzie to mężczyzna między 51. a 65. rokiem życia, prawidłowym BMI i umiarkowanej aktywności fizycznej lub też kobieta między 66. a 75. rokiem życia, prawidłowym BMI i dużej aktywności fizycznej.

Dieta 1700 kalorii – zasady

Taki rodzaj odżywiania – jak sama nazwa wskazuje – polega na tym, że dostarczamy organizmowi dziennie 1700 kalorii. Na tę dawkę energetyczną składają się zarówno posiłki, jak i napoje. O czym trzeba pamiętać, serwując sobie dietę 1700 kalorii? Przede wszystkim o tym, by była ona dobrze zbilansowana. Biorąc pod uwagę również fakt, że dostarczymy sobie dzięki niej nieco mniej energii (szczególnie gdy traktujemy ją jako redukcyjne rozwiązanie), warto w tym czasie postawić na produkty bogate w błonnik (dłużej będziemy czuć się najedzeni). Wybierajmy także warzywa, owoce, artykuły pełnoziarniste, ryby, jaja czy nasiona roślin strączkowych. A czego lepiej unikać? Z pewnością alkoholu, słodyczy, białego pieczywa, dużych ilości mięsa. Warto ważne jest oczywiście także picie przynajmniej 1,5 litra wody dziennie oraz regularne spożywanie posiłków – co 3 lub 4 godziny.

Przeczytaj też: Nie możesz schudnąć? Sprawdź, po które produkty trzeba sięgać z umiarem!

Dieta 1700 kalorii – efekty

Na jakie efekty można liczyć stosując dietę 1700 kalorii? Wiele zależy od tego, jak wygląda zapotrzebowanie energetyczne danej osoby. Przyjmuje się jednak, że jeśli dzięki 1700 kaloriom obniżysz podaż energii o 500 lub 1000 w stosunku do zapotrzebowania, możesz schudnąć około kilograma w ciągu tygodnia. Aby wzmocnić ten efekt, warto również regularnie odwiedzać siłownię lub po prostu postawić na bardziej aktywny tryb życia.

Dieta 1700 kalorii – propozycje posiłków na jeden dzień

Od czego warto rozpocząć dzień? Najlepszą i zdrową opcją będzie owsianka. Aby urozmaicić trochę to danie, możesz dorzucić do miseczki owoce i orzechy. A co na drugie śniadanie? Doskonałym rozwiązaniem może okazać się koktajl z warzyw i owoców – dobry pomysł szczególnie dla pracujących osób, ponieważ napój można wziąć ze sobą i nie ma konieczności odgrzewania czy długiego przygotowywania. Na obiad polecamy filet z indyka i sałatkę lub surówki. Z kolei na podwieczorek dobrze jest sięgnąć po jogurt z owocami i orzechami. Na kolacje wybierz za to tradycyjne kanapki – z gotowaną szynką, chudym serkiem i koniecznie z warzywami!

Przeczytaj też: Dieta koktajlowa - przepisy. Jakie efekty daje i ile można na niej schudnąć?

Pamiętaj, że w internecie znajdziesz wiele kalkulatorów kalorycznych, dzięki którym bez problemu wyliczysz energię, którą mogą ci dostarczyć dane artykuły spożywcze.

Data aktualizacji: 16.07.2020,
Opublikowano: 18.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej