Czym się różni cystyna od cysteiny? Właściwości i działanie cystyny na włosy i nie tylko

Fot: CoffeeAndMilk / gettyimages.com

Cystyna, ponieważ posiada małą cząsteczkę, bardzo łatwo wnika w głąb włosa, przez co zmniejsza ich wypadanie i pobudza ich porost. Ponadto włosy stają się grubsze, mocniejsze, miękkie, sprężyste i błyszczące. Cystyna przeciwdziała fotostarzeniu się skóry, dlatego jest częstym składnikiem produktów z serii anti-aging.

Cystyna zawiera siarkę, a w jej jednej cząsteczce znajdują się dwie cząsteczki cysteiny. Jest to aminokwas endogenny, który warto dodatkowo dostarczać ze składnikami pokarmowymi lub w formie suplementów. Występuje naturalnie w pożywieniu wysokobiałkowym, takim jak ryby, sery, orzechy czy mięso. Cystyna odgrywa bardzo ważną rolę w procesie keratynizacji, jako że stanowi podstawowy budulec keratyny. Dzięki temu wspomaga prawidłową kondycję włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo wykazuje silne właściwości przeciwutleniające.

Co to jest cystyna?

Cystyna jest pochodną aminokwasu zwanego metioniną. Bardzo często mylnie określana jest cysteiną. Są to różne organiczne związki chemiczne. Cystyna powstała na skutek połączenia dwóch cząsteczek cysteiny poprzez mostek dwusiarczkowy. Oznacza to, że jest dimerem, czyli efektem dimeryzacji – połączenia dwóch jednakowych cząsteczek. Cystyna jest formą bardziej stabilną niż cysteina. Po raz pierwszy wykryto ją w kamieniach usuniętych z pęcherza moczowego.

Cystyna (wzór sumaryczny C 6 H 12 N 2 O 4 S 2 ) ma postać białego lub niemalże białego krystalicznego proszku. Nie ma zapachu i bardzo słabo rozpuszcza się w wodzie. W literaturze przedmiotu często przedstawiana jest w formie zapisu Cys-S-S-Cys, gdzie S oznacza siarkę, a Cys – cysteinę.

Skąd się biorą problemy z włosami? Dowiesz się tego z naszego filmu?

Zobacz film: Skąd się biorą problemy z włosami? Źródło: Klinika urody.

Właściwości i działanie cystyny

Cystyna odpowiada za naturalne procesy detoksykacyjne, w związku z tym stosuje się ją w leczeniu zatruć alkoholem, metalami ciężkimi i lekami. Stanowi składnik preparatów o działaniu odtruwającym i wspomagającym funkcjonowanie wątroby – zapobiega gromadzeniu się w niej toksyn. Aminokwas ten jest niezbędny do metabolizmu witaminy B6 odpowiedzialnej za produkcję serotoniny. Dodatkowo bierze udział w przebiegu syntezy glutationu, czyli białka stymulującego odporność, insuliny i białek osocza krwi. Stanowi źródło siarki niezbędnej w przebiegu procesów metabolicznych. Ma prozdrowotny wpływ na pracę układu krwionośnego. Cystyna wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne (niweluje wolne rodniki). Przyspiesza proces gojenia się ran i uszkodzeń skóry oraz tworzenia się nowej tkanki. Jest również pomocna w spalaniu tłuszczu i budowie mięśni. Trwają badania nad oceną jej zdolności antynowotworowych.

Cystyna oddziałuje pozytywnie na kondycję skóry. Wykazuje działanie anti-aging, dlatego można ją znaleźć w składzie kremów i serów zapobiegających powstawaniu zmarszczek. Stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, czyli włókien odpowiadających za jędrność i elastyczność skóry. Ponadto łagodzi objawy jej fotostarzenia się i odbudowuje zniszczone paznokcie. Łagodzi pęknięcia i rozdwojenia płytki paznokciowej. Kilkudniowe stosowanie odżywki z cystyną pogrubia i wzmacnia paznokcie od wewnątrz.

Cystyna na włosy

Cystyna wykazuje pozytywny wpływ na włosy. Stanowi składnik produktów do ich pielęgnacji, takich jak mgiełki, wcierki, maski, odżywki i szampony. W sposób szczególny zaleca się je stosować w przypadku nadmiernego wypadania włosów, włosów osłabionych działaniem zabiegów upiększających oraz łamliwych, suchych, zniszczonych i kruchych.

Cystyna stymuluje wzrost włosów, wzmacnia ich odporność na czynniki zewnętrzne i pogrubia je. Stosowanie produktów z cystyną domyka łuski włosów, które stają się wygładzone, błyszczące, sprężyste, miękkie, podatne na układanie i odporne na urazy mechaniczne.

Zobacz nasz film i dowiedz się dlaczego włosy wypadają

Zobacz film: Dlaczego włosy wypadają? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Gdzie znajduje się cystyna?

Cystyna jest aminokwasem względnie endogennym, co oznacza, że organizm może syntetyzować ją samodzielnie z metioniny. Jej źródłem są produkty pokarmowe pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jest dość rozpowszechnionym aminokwasem, który niestety występuje w małych ilościach. Cystyna znajduje się przede wszystkim w koncentratach i izolatach białka serwatkowego, fasoli, jajach, cebuli, zarodkach pszennych, nasionach lnu, sezamu i słonecznika, czosnku, otrębach pszennych, kukurydzy, mleku i jego przetworach oraz soi. Ponadto znaleźć ją można w orzechach pistacjowych, włoskich, arachidowych, ziemnych i laskowych, ciecierzycy, rybach (zwłaszcza soli i flądrze), mięsie wieprzowym, drobiowym czy wołowinie. Dodatkowo można ją suplementować. Cystyna dostępna jest w tabletkach. Efektywność działania tego aminokwasu podnoszą składniki takie jak aloes, tauryna, panthenol czy arginina.

Niedobór cystyny w organizmie

Cystynuria charakteryzuje się wydalaniem zwiększonej ilości cystyny z moczem i upośledzoną absorpcją aminokwasu z przewodu pokarmowego. Choroba ta jest uwarunkowana genetycznie i dziedziczona autosomalnie recesywnie. Za cystynurię odpowiadają mutacje dwóch genów: SLC3A1 i SLC7A9 (ang. solute carrier, czyli przenośnik substancji rozpuszczonych). Występuje u około 1 na 7000 osób, przy czym cechuje się dużą zmiennością geograficzną – w Australii 1/4000, a w Szwecji 1/100 000. Wysokie stężenie cystyny w moczu ostatecznie prowadzi do powstawania kamieni cystynowych, które mogą powodować kamicę, krwiomocz i zakażenia dróg moczowych.

Bibliografia:

1. Virtue D., Zachcianki pod kontrolą: Jak opanować pokusę jedzenia?, Białystok, Illuminatio, 2013.

2. Hassa R., Mrzigod J., Nowakowski J., Podręczny słownik chemiczny, Katowice, Videograf II, 2004.

3. Gmerek P., Cystynuria - diagnostyka i postępowanie, „Przegląd Urologiczny”, 2007, 2(42), s. 70-72.

Co zrobić, aby mieć piękne i zdrowe włosy? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Jak dbać o włosy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Data aktualizacji: 21.08.2018,
Opublikowano: 21.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

filo 23.08.2018r.

Zwięźle i na temat! Dzięki za wyjaśnienie terminów cystyna i cysteina, bo faktycznie ludzie i ja tez używają tego zamiennie

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej