Czym może być spowodowany niedobór witaminy B12? Główne objawy hipowitaminozy B12

Fot: bit24 / fotolia.com

Niedobór witaminy B12 najczęściej wywołuje anemię. Objawy hipowitaminozy B12 mogą przypominać choroby psychiczne. Kobalamina występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego na jej niedobór mogą cierpieć wegetarianie i weganie.

Witamina B12 należy do substancji niezbędnych dla człowieka i musi być codziennie dostarczana organizmowi w odpowiednich ilościach z pożywieniem. Na niedobór witaminy B12 narażone są szczególnie ciężarne kobiety, dzieci, osoby w wieku podeszłym i uzależnione od alkoholu. Niedobór witaminy B12 może doprowadzić nawet do zagrożenia życia.

Czym spowodowany jest niedobór witaminy B12?

Niedobór witaminy B12 ma rozmaite przyczyny. Częstymi determinantami tej hipowitaminozy są niedostateczna podaż B12 w codziennym pożywieniu (dieta wegetariańska), nieprawidłowe odżywianie i upośledzone wchłanianie kobalaminy z pokarmów. Niedobór witaminy B12 może być wrodzony lub być skutkiem nieprawidłowości czynnika wewnętrznego Castle'a, co może być wynikiem reakcji autoimmunologicznej skierowanej przeciwko komórkom okładzinowym (w chorobie Addisona-Biermera), stanu po gastrektomii (całkowita lub prawie całkowita resekcja żołądka) lub stosowania leków z grupy antagonistów receptora H2 (leki przeciwhistaminowe). Do hipowitaminozy B12 może doprowadzić także zażywanie leków, jak metformina, kwas acetylosalicylowy, kolchicyna, podtlenek azotu, kwas p-aminosalicylowy, sulfasalazyna i inhibitory pompy protonowej (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol).

Do jakich problemów może doprowadzić niedobór witaminy B12? W poniższym filmie wyjaśnia to Urszula Somow, dietetyk

Zobacz film: Skutki niedoboru witaminy B12 Źródło: Dzień Dobry TVN

Innymi przyczynami niedoboru witaminy B12 są:

  • zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka,
  • schorzenia jelit przebiegające z zespołem złego wchłaniania, jak stan po wycięciu jelita krętego,
  • niedoczynność tarczycy,
  • zespół rozrostu bakteryjnego,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • przewlekłe zapalenie trzustki,
  • celiakia,
  • zwiększenie zużycia witaminy B12 w przebiegu zakażeń tasiemcem (bruzdogłowcem szerokim),
  • zespół Zollingera i Ellisona,
  • niedobór transkobalaminy II.

Jakie objawy powoduje niedobór witaminy B12?

Niedobór witaminy B12 manifestuje się jako złożony zespół chorobowy. Powoduje przede wszystkim objawy psychiczne i neurologiczne. Odpowiada za ciągłe zmęczenie, ospałość, apatię, ogólne osłabienie, nadmierną nerwowość, rozdrażnienie, problemy z pamięcią i silne bóle głowy. Niedobór witaminy B12 związany jest z depresją. Niekiedy sygnałem braku B12 są afty w jamie ustnej i plamy na języku. Błony śluzowe ulegają wysuszeniu i bledną, zwłaszcza w okolicy gardła i nosa. Pojawiają się bolesne owrzodzenia w kącikach ust. Hipowitaminoza B12 predysponuje do choroby Alzheimera, osteoporozy i chorób nowotworowych. Powoduje podwyższenie poziomu homocysteiny, co przyczynia się do rozwoju miażdżycy, która zwiększa ryzyko zawału i udaru mózgu. Niedostateczna podaż kobalaminy zwiększa podatność DNA na uszkodzenia i sprzyja chorobom neurologicznym (ataksja, porażenie kończyn, zapalenie wielonerwowe, letarg). Pojawiają się: zażółcenie białkówek, parestezje rąk i nóg, kłucie opuszek palców stóp, utrata czucia wibracji i czucia głębokiego, uszkodzenie sznurów bocznych i tylnych, niestabilność chodu, osłabienie wzroku, wzmożenie bądź osłabienie odruchów ścięgnistych, otępienie, zaburzenia nastroju i halucynacje. W konsekwencji hipowitaminozy B12 skóra traci blask i kolor, a włosy i paznokcie stają się słabe i łamliwe. Niedostateczna ilość tej witaminy powoduje nadmierną duszność (nawet po niewielkim wysiłku) i brak apetytu.

Niedobór witaminy B12 u dzieci może doprowadzić do problemów ze wzrostem i z dojrzewaniem. Czasem występuje u dzieci w wieku 5–6 lat, gdyż jest to okres, w którym wyczerpaniu mogą ulec zasoby B12 zgromadzone w wątrobie podczas życia płodowego. Sytuacja ta nie powinna wystąpić, gdy nastąpi prawidłowe rozszerzenie diety dziecka o mięso, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne.

Niedobór witaminy B12 – sprawca niedokrwistości

Niedobór witaminy B12 najczęściej prowadzi do anemii, czyli niedokrwistości megaloblastycznej, a nierzadko do anemii złośliwej. Witamina B12, obok kwasu foliowego i żelaza, jest niezbędna do wytwarzania erytrocytów. Przy jej niedoborze czerwone krwinki nie dojrzewają w sposób właściwy. Objawy niedokrwistości to m.in. pieczenie języka, utrata smaku, zaparcia lub biegunki, parestezje rąk i stóp, objaw Lhermitte’a, drętwienie kończyn, zaburzenia chodu, zaburzenia oddawania moczu i zaburzenia pamięci.

Niedobór witaminy B12 – leczenie

Za normę witaminy B12 podaje się 148–740 pmol/l (200–1000 ng/l) w osoczu, niedobór natomiast rozpoznawany jest przy wartości niższej niż 89 pmol/l (120 ng/l). Pożądany poziom witaminy B12 w surowicy i redukcję objawów jej niedoboru uzyskuje się dzięki spożywaniu produktów bogatych w kobalaminę i specjalnych suplementów diety w postaci kapsułek. Głównym źródłem witaminy B12 jest mięso. Jej największą ilość zawierają podroby, jak wątroba i nerki, a także mięso wołowe, drobiowe, ryby i owoce morza. Jej doskonałym źródłem są także produkty poddawane fermentacji, jak mleko czy sery.

Zobacz film: Produkty bogate w witaminę D, A i B12. Źródło: Źródło: Wiem, co jem. wiem, co kupuję

Niedobór kobalaminy może wynikać także z niewystarczającej liczby produktów bogatych w kwas foliowy w diecie. Niezbędne jest zatem uzupełnianie witaminy B9 poprzez spożywanie produktów, takich jak pomarańcze, brokuły, brukselka, nasiona roślin strączkowych, szpinak, pszenicy, orzechów, nasion słonecznika. Jeśli przyczyną hipowitaminozy jest brak czynnika wewnętrznego, witaminę B12 podaje się poprzez zastrzyki domięśniowe w dawkach ustalonych indywidualnie przez lekarza.

Bibliografia:

  1. Mziray M., Domagała P., Żuralska R., Siepsiak M., Witamina B12 – skutki niedoboru, zasadność terapii i suplementacji diety u osób w wieku podeszłym, „Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu”, 2016, 3(48), s. 295–301.
  2. Carmel R., Efficacy and safety of fortification and supplementation with vitamin B12: biochemical and physiological effects, „Food and Nutrition Bulletin”, 2008, 29(2), s. 177–187.
  3. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa, PZWL, 2016.
  4. Kośmider A., Czaczyk K., Witamina B12 – budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania, „Żywność, Nauka, Technologia, Jakość”, 2010, 5(72), s. 17–32.
  5. Zboch M., Gwizdak-Siwkowska B., Serafin J., Śmigórski K., Tyfel P., Leszek J., Niedobór witaminy B12 jako czynnik rozwoju procesu otępiennego, „Medycyna Rodzinna”, 2010, 1, s. 14–19.
  6. Zabrocka K., Wojszel Z.B., Niedobór witaminy B12 w wieku podeszłym – przyczyny, następstwa, podejście terapeutyczne, „Geriatria”, 2013, 7, s. 24–32.
Data aktualizacji: 21.01.2020,
Opublikowano: 21.01.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej