Czym jest tartrazyna? Zastosowanie i wpływ na zdrowie barwnika E102

Fot: humonia / gettyimages.com

Tartrazyna zaliczana jest do grupy pirazolonowych barwników kwasowych o cytrynowo-żółtym kolorze. Znajduje się m.in. w napojach w proszku, sztucznym miodzie, galaretkach czy dżemach. Znalazła też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

Tartrazyna to powszechnie stosowany barwnik spożywczy. Niestety jego często zażywanie wiąże się z nieprzyjemnymi dla zdrowia konsekwencjami, w tym stanem zapalnym skóry, katarem siennym, zaburzeniami snu, koncentracji i pamięci. Żywność zawierająca tartrazynę powinna być unikana przez astmatyków i osoby nietolerujące salicylanów. Dopuszczalne dzienne spożycie barwnika E102 wynosi 7,5 mg/kg m. c.

Czym jest tartrazyna?

Tartrazyna (wzór sumaryczny C16H9N4Na3O9S2) to organiczny związek chemiczny, który wytwarzany jest syntetycznie metodą kondensacji (reakcja chemiczna, gdzie substraty tj. składniki łączą się z sobą, w wyniku czego powstaje większy od nich produkt główny i co najmniej jeden mały produkt uboczny). Po raz pierwszy otrzymana została w 1884 roku przez J.H. Zieglera i M. Lochera. Ten barwnik spożywczy dostępny jest w proszku lub granulacie. Jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo w alkoholach i nierozpuszczalny w tłuszczach oraz wytrzymały na wysokie temperatury.

Zobacz także: Czym są dodatki do żywności? Podział i funkcje substancji dodatkowych

Tartrazyna alternatywnie określana jest jako żółcień żywnościowa 5, żółcień spożywcza 5 (z ang. Food Yellow 5), żółcień FD&C 5, żółcień tartrazynowa (z ang. tartrazine yellow) czy żółcień kwasowa 23. Według nomenklatury systematycznej Międzynarodowej Unii Chemii Czystej i Stosowanej (z ang. International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) tartrazyna nazywana bywa (4E)-5-okso-1-(4-sulfonatofenylo)-4-[(4-sulfonatofenylo)hydrazynylideno] pirazolo-3-karboksylanem trisodu.

W sporządzanym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (z ang. European Food Safety Authority, EFSA) wykazie chemicznych dodatków do żywności tartrazyna to E102. Z kolei w Międzynarodowym Indeksie Barw (z ang. Colour Index International) znajduje się w grupie barwników azowych pod numerem C.I. 19140. W zależności od użytego stężenia barwi od koloru żółtego do pomarańczowego. Często używa się jej w połączeniu z zielonymi i niebieskimi barwnikami, umożliwiając tym samym tworzenie bogatych zakresów kolorystycznych.

Barwnik E102 – zastosowanie w żywności

Barwnik E102 używany jest w przemyśle spożywczym. Znaleźć go można m.in. w napojach i zupach w proszku, sztucznym miodzie, galaretkach, gumach do żucia, polewach do deserów, dżemach, musztardach, marynatach. Dodatkowo żółty barwnik występuje wyrobach cukierniczych, marcepanie, konserwowej kukurydzy i groszku, krakersach serowych, płatkach śniadaniowych, sosie miętowym, sosie brzozowym, likierach owocowych, drinku Americano, aromatyzowanym gorzkim winie gronowym (bitter vino) czy uzyskanym na jego bazie napoju winopochodnym (bitter soda).

Jakie sztuczne dodatki można znaleźć w żywności? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje

Inne zastosowanie barwnika E102

Tartrazyna stosowana jest w przemyśle kosmetycznym. Można ją znaleźć w składzie mydeł, żeli pod prysznic, szamponów i odżywek do włosów, perfum, past do zębów czy płynów do płukania jamy ustnej. Wykorzystywana jest do nadawania barwy kolorowym kosmetykom, w tym podkładom do makijażu, cieniom do powiek, lakierom do paznokci i kremom do opalania.

Z tartrazyny korzysta też przemysł farmaceutyczny. Występuje w składzie suplementów diety i środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla sportowców jak odżywki białkowe. Stanowi składnik otoczek niektórych leków i kapsułek czy środków zobojętniających.

Z jej właściwości barwiących korzysta się także w przemyśle odzieżowym. Tartrazyna używana jest jako barwnik do jedwabiu i wełny. Ponadto nadaje kolor wyrobom papierniczym, tapetom, kredkom czy lakom wykorzystywanym w poligrafii. Barwnik E102 stopiony z kwasem borowym (z łac. Acidum boricum, wzór sumaryczny H3BO3) daje właściwości fosforescencyjne, tzn. świeci światłem własnym, po uprzednim naświetleniu z zewnątrz.

Zobacz także: Co to są fosforany? Czy stosowane jako dodatek do żywności są niebezpieczne?

Barwnik E102 - wpływ na zdrowie

Tartrazyna to substancja o wysokim potencjale alergizującym. Barwnik uwalnia histaminę, będącą mediatorem odczynu alergicznego i procesów zapalnych. Na działanie to w sposób szczególny narażone są osoby nadwrażliwe na kwas acetylosalicylowy i astmatycy. Reakcja alergiczna objawia się wysypką, zaczerwienieniem, łuszczeniem, zapaleniem skóry, swędzeniem warg i języka, bólami głowy i katarem siennym. Pojawić się mogą problemy z oddychaniem.

Badacze donoszą, że tartrazyna może wywołać grożące poronieniem skurcze macicy. W populacji dzieci, w zestawieniu z benzoesanami (E210-215) pełniącymi funkcję środków konserwujących, powoduje trudności w nauce, problemy z koncentracją, bezsenność, dezorientację. W związku z tym producenci żywności zobowiązani są do podawania na etykietach produktów z tartrazyną następującą informację „E102 – może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.

Mimo licznych spekulacji na temat rakotwórczego działania tartrazyna nie została jak dotąd uznana przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (z ang. International Agency for Research on Cancer, IARC) za czynnik kancerogenny.

Data aktualizacji: 12.03.2019,
Opublikowano: 12.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej