Czym jest proszek zasadowy? Skład, działanie i skutki uboczne

Fot: ChrisChrisW/ gettyimages.com

Proszek zasadowy pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, pobudza funkcjonowanie enzymów trawiennych i wpływa korzystnie na stan flory bakteryjnej jelit. Jest źródłem wielu cennych dla organizmu minerałów, takich jak: mangan, miedź, wapń, żelazo, cynk, selen oraz witaminy C i E.

Proszek zasadowy to produkt o właściwościach prozdrowotnych, który skomponowany jest z optymalnie dobranych składników witaminowo-mineralnych, dzięki czemu zapewnia równowagę kwasowo-zasadową organizmu i pobudza jego detoksykację. Poprawia funkcjonowanie jelit, wspomaga odchudzanie i dodaje sił witalnych. Nie wywołuje działań niepożądanych i skutków ubocznych.

Co to jest proszek zasadowy?

Proszek zasadowy to produkt o właściwościach prozdrowotnych, który jest doskonałym źródłem składników witaminowych i mineralnych, takich jak: potas, wapń, cynk, magnez, mangan, miedź, żelazo, molibden i selen. Wskazany jest m.in. dla: sportowców, osób odchudzających się, na niskokalorycznej diecie, żyjących w ciągłym biegu i stresie, źle odżywiających się (dieta oparta na cukru, białej mące, nadmiarze kawy, alkoholu, dań typu fast food) i kobiet ciężarnych, które borykają się z problemem zgagi.

Skład proszku zasadowego

W składzie proszku zasadowego znajdują się przede wszystkim: węglan wapnia, węglan magnezu, diwęglan potasu, diwęglan sodu, glukonian cynku, pirofosforan żelaza, siarczan miedzi, molibdenian sodu i selenian sodu, a także witamina C (kwas L-askorbinowy) i witamina E (D-alfa-tokoferol). Proszek zasadowy zawiera sukralozę, czyli środek słodzący, aromat, oligofruktozę z inuliny. Znajduje się w nim też maltodekstryna, czyli hydrolizat skrobiowy – substancja, która ma na celu względną poprawę jakości, konsystencji i wyglądu produktów spożywczych.

Proszek zasadowy – działanie

Działanie proszku zasadowego skupia się na przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, która jest prawidłowym stosunkiem kationów i anionów w płynach ustrojowych. Jej brak prowadzi do powstania stanu nieustannego zmęczenia, rozdrażnienia, spadku energii, zaburzenia snu, napięcia nerwowego, częstych infekcji i zaparć. Efektem zachwianej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu jest zaburzenie prawidłowego przebiegu wszelkich procesów życiowych, predysponujące tym samym do rozwoju cukrzycy, osteoporozy czy miażdżycy oraz osłabienia bariery ochronnej.

Proszek zasadowy, zobojętniając kwasy żołądkowe, łagodzi zgagę i wzdęcia, dlatego wskazany jest przy nadkwaśności żołądka. Zawarte w nim oligofruktoza i selen wykazują działanie prebiotyczne i poprawiają stan flory bakteryjnej – stymulują rozwój bifidobakterii w jelicie grubym. Proszek zasadowy pobudza metabolizm, a zwiększona perystaltyka jelit zapewnia oczyszczanie przewodu pokarmowego. Zapobiega zaleganiu pokarmu w przewodzie pokarmowym i niestrawionych resztek w jelicie grubym, zmniejszając niekorzystne procesy fermentacyjne. Stąd też uważa się, że proszek zasadowy zapewnia odchudzanie, zapobiega atakom wilczego głodu, podjadaniu i efektowi jo-jo.

Efektem stosowania proszku zasadowego jest utrzymanie prawidłowego metabolizmu aminokwasów siarkowych. Reguluje on prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu nerwowego. Prowadzi do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i E wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Mangan i miedź przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Proszek zasadowy wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz poprawia ogólne samopoczucie i dodaje sił witalnych. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn i skutecznie usuwa metale ciężkie.

Proszek zasadowy – skutki uboczne

Proszek zasadowy, mimo że uważany jest za bezpieczny preparat, może powodować skutki uboczne w postaci luźnych stolców i bólu brzucha na skutek nadmiernie pobudzonej perystaltyki jelit. Jeśli biegunki są zbyt częste, warto zaprzestać stosowanie proszku zasadowego i skonsultować się z lekarzem. Nie stwierdzono żadnych innych skutków ubocznych działania tego preparatu. Większość badaczy donosi, że może on być bez obawy przyjmowany nawet przez ciężarne kobiety. Godne podkreślenia jest, że proszek zasadowy nie obciąża nerek.

Jak stosować proszek zasadowy?

Proszki zasadowe stosuje się doustnie. Dostępne są w formie tabletek musujących i proszku do rozpuszczenia w wodzie. W pierwszej postaci zaleca się dawkowanie: 1 tabletka dziennie, która została uprzednio rozpuszczona w połowie szklanki niegazowanej wody mineralnej. Opakowanie 30 sztuk kosztuje 13–18 zł.

W drugim przypadku zalecana dzienna dawka wynosi 8 g. Należy 1 czubatą łyżeczkę proszku dokładnie rozmieszać do rozpuszczenia w 250 ml ciepłej wody lub soku. Jest on szybko i łatwo przyswajalny. Najlepiej przyjmować go przed snem lub 30 minut przed posiłkiem. Nie należy pić roztworu bezpośrednio po posiłku, gdyż zobojętnia on kwas solny wytwarzany do właściwego trawienia posiłku. Opakowanie 300 g proszku zasadowego kosztuje około 23–35 zł.

Proszek zasadowy dostępny jest też w tabletkach, które różnią się nieco składem od wyżej wymienionych form. Koszt 30 sztuk to około 20 zł. Należy przyjmować 1 tabletkę dziennie.

Jak działa układ pokarmowy? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 09.10.2018,
Opublikowano: 09.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja serwisu 19.11.2018r.

Szanowni Państwo. Proszę pamiętać, że nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie organizmu. Ponadto w przypadku zgagi czy refluksu podaje się IPP m.in. po to, by zmniejszyć powikłania w postaci przełyku Barreta.

Tekst jest prawidłowy pod kątem merytorycznym - wątpliwości wynikają z mylenia kilku pojęć.

aaa 15.10.2018r.

... "Proszek zasadowy, zobojętniając kwasy żołądkowe, łagodzi zgagę i wzdęcia, dlatego wskazany jest przy nadkwaśności żołądka." - ot i cała nasza medycyna akademicka! Zgaga, refluks inne odległe objawy to wynik niedokwaszenia żołądka !!!!
Prowadzi do wielu chorób. Ale o tym dochtore nie wiedzą. A wystarczy przyjmować ocet jabłkowy /najlepiej bio/ . Pełno w necie informacji na ten temat. Dochtore dają "leki" zobojętniające i wtedy zaczyna się polka... A ślubowali, że nie będą szkodzić!
Nieprzerwanie mylone są 2 rzeczy: ph żołądka i organizmu czyli krwi i limfy. To pierwsze ma być niskie, ph około 2 a więc środowisko kwaśne, żołądek zakwaszony! Organizm ma być lekko zasadowy, ph 7,3 - 7,4 /zakres ph 1 - 14/ w przeciwnym razie grozi nam zakwaszenie; w takim środowisku rozwijają się wszelkie patogeny, grzyby, drożdże, łatwo o nowotwory i raki. W zasadowym środowisku świństwo nie przeżyje. Zdrówka życzę!

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej