Czym jest niacyna (witamina PP i B3)?

Fot: pilipphoto / stock.adobe.com

Witamina B3 (PP) to wspólna nazwa dla dwóch związków - niacyny (kwasu nikotynowego) oraz jego pochodnej. Ich działanie jest dla naszego organizmu witaminą. Poza korzyściami dla pracy organizmu pojawiają się głosy, że witamina może pozytywnie wpływać na naszą psychikę.

Według naukowców z Lozanny niacyna polepsza działanie mitochondriów w części mózgu odpowiedzialnej za odczuwanie przyjemności i pewność siebie. Są to rezultaty badań przeprowadzonych na szczurach - te, które przyjęły większą dawkę witaminy B3 lepiej radziły sobie w stadzie. Ważniejszy jest jednak udział niacyny w codziennej pracy ludzkiego organizmu.

Niacyna - rola w organizmie

Niacyna współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, a także syntezie hormonów steroidowych (estrogenu, testosteronu, progesteronu, hydrokortyzolu). Poza tym witamina B3 uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi (erytrocytów), kontroluje pracę krwi poprzez regulację poziomu cholesterolu oraz rozszerzanie naczyń krwionośnych, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i poprawia stan psychiczny, korzystnie wpływa też na skórę i włosy.

Niacyna - niedobór

Witamina B3 jest znana jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd skrót PP. Oznacza to, że jej niedobór może wywołać pelagrę (znaną też jako rumień lombardzki), która nieleczona jest chorobą śmiertelną. Do jej objawów należą:

  • zaczerwienienie, szorstkość, otarcia i ucisk skóry w miejscach narażonych na promienie słoneczne,
  • pęcherze zamieniające się we wrzody,
  • przebarwienia (brunatne plamy) na dłoniach, szyi i twarzy, złuszczenia naskórka,
  • stan zapalny jamy ustnej i języka,
  • zaparcia, biegunka i wymioty spowodowane zaburzeniami układu pokarmowego,
  • zapalenie nerwów powstałe w wyniku zaburzeń układu nerwowego,
  • zaburzenia psychiczne (otępienie).

Do niedoboru niacyny prowadzi niedożywienie, alkoholizm, dieta pozbawiona tego związku lub zbyt długie stosowanie leków na gruźlicę. Poza tym poziom witaminy B3 w organizmie jest obniżony ze względu na choroby upośledzające wchłanianie z jelit i nerek, np. chorobę Hartnupów. Inne schorzenia niekorzystnie wpływające na obecność niacyny w organizmie to: schizofrenia, choroba Hodgkinsa, hipercholesterolemia, depresja i rakowiak.

Niacyna - nadmiar

Zbyt duże ilości niacyny (powyżej 35 mg witaminy dziennie) trudno jest wprowadzić do organizmu poprzez odżywianie się, najczęściej przyczyną jest skutek uboczny przedawkowania tabletek. U osób dorosłych chorych na cukrzycę prowadzi to do oporności na insulinę, co utrudnia kontrolę nad schorzeniem. Do innych objawów nadmiaru witaminy B3 zalicza się: swędzenie, zaczerwienienie i przesuszenie skóry, wysypki, bóle brzucha, wzdęcia, niestrawność, mdłości, niewydolność wątroby, nasilenie choroby wrzodowej, hiperglikemię, hiperurykemię i arytmię.

Niacyna - występowanie

Niacyna występuje głównie w drożdżach spożywczych, orzeszkach ziemnych i otrębach pszennych. Innymi jej źródłami są ryby morskie, w szczególności wędzona makrela, łosoś i tuńczyk. Spośród mięs najwięcej witaminy B3 zawierają kolejno: cielęcina, indyk, kurczak, wieprzowina i wołowina. Innymi produktami, w których znajduje się niacyna są: podroby, nabiał, fasola, pomidory, cebula, zielony groszek, soja, migdały, grzyby, suszone brzoskwinie i mąka z pełnego przemiału.

Niacyna - dawkowanie

Zapotrzebowanie na niacynę zależy od wieku osoby: dla dzieci od pierwszego do trzeciego roku życia MDA (dzienne spożycie) to 6-10 mg/d, dla dzieci do ósmego roku życia 8-16 mg/d, dla młodzieży 10-16 mg/d, dla kobiet 14 mg/d, natomiast dla mężczyzn 16 mg/d. Dla kobiet w ciąży dawkowanie jest zwiększone - wynosi 18 mg/d, z kolei dla karmiących piersią 17 mg/d.

Niacyna w medycynie

Witamina PP znajduje zastosowanie w medycynie - leki na receptę zawierające niacynę pomagają w leczeniu początkowych stadiów miażdżycy. Związek blokuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, co pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Dzięki niacynie działają tłuszcze potrzebne do wytwarzania właściwej liczby lipidów oraz lipoprotein w wątrobie, co z kolei zmniejsza poziom triglicerydów oraz cholesterolu LDL ("złego cholesterolu").

Badania kliniczne dowiodły właściwości przeciwmigrenowych niacyny, co spowodowało, że witamina PP znajduje się w lekach na migrenę.

Niacyna korzystnie wpływa też na skórę, dlatego w aptekach można znaleźć preparaty na trądzik, które bazują na tym związku. Regularne stosowanie tych maści polepsza ukrwienie skóry i zwalcza trądzik w relatywnie krótkim czasie.

Ze względu na pozytywny wpływ niacyny na psychikę człowieka jej regularne dawkowanie może też pomóc w leczeniu depresji. Według szwajcarskich naukowców witamina PP korzystnie działa nawet na takie problemy, jak izolacja społeczna, brak motywacji i pewności siebie.

Zobacz film: Sposoby na podniesienie poziomu testosteronu. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 28.12.2017,
Opublikowano: 06.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej