Czym i jak zastąpić jajka w diecie? Najlepsze zamienniki jajek w domowej kuchni

Fot. MmeEmil / Getty Images

Jaja są zdrowym produktem o wysokiej wartości odżywczej, jednak nie mogą być spożywane przez osoby z alergią na białko jaja kurzego. Jednym z najlepszych zamienników jajek jest siemię lniane zalane wodą, które tworzy gęstą i kleistą papkę. Dodaje się go najczęściej do potraw mięsnych i deserów. 

Białko jaja kurzego należy do jednych z częstszych alergenów wywołujących uczulenie. Przy alergii na jajka konieczne jest zastosowanie diety eliminacyjnej wykluczającej całkowicie ten produkt z codziennego jadłospisu. Popularnym zamiennikiem jaj w różnych potrawach jest papka z siemienia lnianego.

Czym zastąpić jajko - alergia na białko jaja kurzego

Alergia na białko jaja kurzego należy do najczęstszych alergii pokarmowych diagnozowanych u dzieci. W wielu przypadkach uczulenie mija wraz z wiekiem i zanika po okresie dojrzewania. Podstawowymi alergenami w jajach są substancje białkowe, takie jak: owoalbumina, owotransferyna, owomukoid oraz lizozym. Reakcja alergiczna może wiązać się z wystąpieniem różnych objawów pojawiających się po spożyciu posiłku, który w swoim składzie zawierał jajko, a nawet jego śladowe ilości. Głównymi symptomami alergii na białko jaja kurzego są: nudności, wymioty, bóle brzucha, pokrzywka, biegunka, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie spojówek, katar, trudności z oddychaniem, duszność. U osoby chorej mogą pojawić się również objawy nietypowe dla alergii pokarmowej, np. bóle głowy, zaburzenia koncentracji. Najcięższą postacią reakcji uczuleniowej jest wstrząs anafilaktyczny stanowiąca zagrożenie życia. Przy alergii na białko jaja kurzego zastosowanie ma dieta eliminacyjna polegająca na całkowitym wykluczeniu jaj z jadłospisu. Wiąże się to z dużą trudnością, gdyż jaja stanowią częsty składnik wielu produktów i są szeroko wykorzystywane w domowych kuchniach. Istnieje jednak wiele zamienników jaj, które z powodzeniem można stosować do przygotowywania rozmaitych potraw i deserów.

Czym można zastąpić jajko w diecie?

Jajka są produktem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą. Stanowią dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Jajka dostarczają także licznych witamin i minerałów, wśród których znajdują się witaminy rozpuszczalne w wodzie: A, D, E, K, witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen, miedź i sód. Jedno jajko zawiera około 75 kcal. Jaja znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego ich całkowita eliminacja nie jest łatwa. Wykorzystywane są jako dodatek do wielu potraw i deserów, m.in. w celu ich spulchnienia czy nadania kleistości. Najczęstszymi, a tym samym najlepszymi zamiennikami jaj w diecie są: siemię lniane, żelatyna, drożdże, mąka ziemniaczana lub kukurydziana, płatki owsiane, masło orzechowe, rozgnieciony banan, mielone tofu, puree z dyni lub jabłek.

Sprawdź, jakie jaja wybrać i które są najzdrowsze: 

Zobacz film: Które jaja są najzdrowsze. Źródło: 36,6 

Jak zastąpić jajko siemieniem lnianym?

Siemię lniane jest jednym z najlepszych zamienników jaj w diecie. Wykorzystywane jest jako substancja wiążąca zarówno w słodkich deserach, jak też w daniach wytrawnych. Siemię lniane to płaskie i drobne nasiona lnu zwyczajnego, które mają brązową lub złotą barwę. Ten popularny zamiennik jaj odznacza się wysoką wartością odżywczą i licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Zawarte w siemieniu lnianym składniki regulują procesy trawienne, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych (raka jajnika, piersi), obniżają poziom “złego” cholesterolu oraz chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego (miażdżycą, chorobą niedokrwienną mięśnia sercowego). Siemię lniane po zalaniu wodą pęcznieje i tworzy kleistą papkę, która doskonale nadaje się jako zamiennik jajek, np. w pulpetach, kotletach, domowym pieczywie, babeczkach i ciastach. Jedno jajko w wypiekach i potrawach zastępuje się jedną łyżką siemienia lnianego zalaną trzema łyżkami gorącej wody. Przygotowaną papkę pozostawia się na około 3-5 minut do napęcznienia. Alternatywą dla siemienia lnianego są nasiona chia, które przygotowuje się w identyczny sposób, czyli w proporcji jedna łyżka nasion w stosunku do 3 łyżek wody.

Jak zastąpić jajko w diecie - żelatyna, płatki owsiane i inne zamienniki

Popularnymi zamiennikami jajek w diecie są: żelatyna lub jej wegetariański odpowiedni - agar-agar. Produkty te są często wykorzystywane jako substancje wiążące w ciastach i deserach. Ich przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy jedną łyżkę żelatyny rozpuścić w jednej stołowej łyżce ciepłej wody, a następnie dodać ją do ciasta lub innego produktu. Innym zamiennikiem jaj w diecie jest masło orzechowe, które doskonale sprawdzi się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Najczęściej stosowane jest jako dodatek do słodkich wypieków, np. muffinek. Odpowiednikiem jedno jajka są dwie łyżki masła orzechowego. Alternatywą dla jaj są także zmielone płatki owsiane zalane wodą oraz owoce. Do najlepszych zamienników należą: pół rozgniecionego banana i ¼ szklanki puree z jabłek. Banan dodawany jest zwykle do słodkich potraw i deserów, takich jak babeczki, placuszki i ciasteczka. Mus jabłkowy nawilża i rozluźnia ciasto. Nierzadko stosowany jest jako składnik wypieków bezglutenowych. Innymi zamiennikami odpowiadającymi jednemu jajku są:

  • ¼ szklanki zmielonego tofu,
  • ¼ szklanki jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • ¼ szklanki puree z dyni,
  • 1 łyżeczka drożdży rozpuszczona w ¼ filiżanki ciepłej wody. 
Data aktualizacji: 04.07.2019,
Opublikowano: 13.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej