Naukowcy z Canisius Wilhelmina w holenderskim miasteczku Nijmegen, po dokładnym przepadaniu pacjentów z COVID-19, którzy do nich trafili, doszli do wniosku, że na przebieg choroby bardzo duży wpływ ma witamina K. W ocenie specjalistów jej niedobór wiążę się nie tylko z ciężkim przebiegiem infekcji, ale także zwiększa prawdopodobieństwo zgonu z powodu COVID-19.
Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie
Jak witamina K wpływa na przebieg COVID-19?
Wcześnie badania pokazały, że u osób zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2 mogą się tworzyć groźne dla zdrowia i życia zakrzepy. Prawdopodobieństwo ich powstania jest znacznie większe u osób, które mają niedobór witaminy K - związku, który odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Dodatkowo jest ona niezbędna do produkcji białek, które mogą chronić przed chorobami płuc.
Zdaniem holenderskich badaczy -w obecnej sytuacji - warto rozważyć suplementację tej witaminy. Nawet jeśli dalsze badania wykażą, że nie ma ona wpływu na przebieg COVID-19, to z całą pewnością poprawia działanie układu krążenia, oddechowego, a także wzmacnia kości.
Wpływ witaminy K na przebieg COVID-19 będą także badać naukowcy z Cardiovascular Research Institute w Maastricht, jednego z największych instytutów w Europie zajmujących się badaniami nad sercem i krążeniem. Badacze chcą sprawdzić, czy podawanie witaminy K w wysokich dawkach i zwiększenie produkcji białka odpowiedzialne za ochronę płuc okaże się bezpieczne i wpłynie na przebieg COVID-19.
Witamina K - co trzeba o niej wiedzieć?
Witamina K kontroluje wydzielanie protrombiny, czyli II czynnika krzepnięcia krwi. Dodatkowo odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia - w surowicy krwi występuje także białko o nazwie MGP wiążące ze sobą sole wapniowo-fosforanowe, co sprawia, że nie osadzają się one w naczyniach. Niedobór witaminy K2 powoduje pasywność białka MGP prowadzącą bezpośrednio do zwapnienia naczyń.
Witamina K - gdzie jej szukać?
Doskonałym źródłem witaminy K są warzywa oraz niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina występuje m.in. w szpinaku, brukselce, zielonym groszku, szparagach, kapuście włoskiej, lucernie, ogórku, pomidorze, awokado, sałacie rzymskiej, brokułach, marchwi, ziemniakach, rzepie oraz selerze zwyczajnym, serach oraz produktach powstałych ze sfermentowanej soi.
Dlaczego noworodkom podaje się witaminę K? Dowiesz się tego z filmu: