Czy witamina K może mieć wpływ na przebieg COVID-19?

Fot: ratmaner / gettyimages.com

Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Zdaniem holenderskich naukowców jej niedobór może powodować cięższy przebieg COVID-19, a nawet przyczynić się do śmierci pacjenta. Jaki jest związek między witaminą K a nowym koronawirusem?

Naukowcy z Canisius Wilhelmina w holenderskim miasteczku Nijmegen, po dokładnym przepadaniu pacjentów z COVID-19, którzy do nich trafili, doszli do wniosku, że na przebieg choroby bardzo duży wpływ ma witamina K. W ocenie specjalistów jej niedobór wiążę się nie tylko z ciężkim przebiegiem infekcji, ale także zwiększa prawdopodobieństwo zgonu z powodu COVID-19.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Jak witamina K wpływa na przebieg COVID-19?

Wcześnie badania pokazały, że u osób zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2 mogą się tworzyć groźne dla zdrowia i życia zakrzepy. Prawdopodobieństwo ich powstania jest znacznie większe u osób, które mają niedobór witaminy K - związku, który odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Dodatkowo jest ona niezbędna do produkcji białek, które mogą chronić przed chorobami płuc.

Zdaniem holenderskich badaczy -w obecnej sytuacji - warto rozważyć suplementację tej witaminy. Nawet jeśli dalsze badania wykażą, że nie ma ona wpływu na przebieg COVID-19, to z całą pewnością poprawia działanie układu krążenia, oddechowego, a także wzmacnia kości.

Wpływ witaminy K na przebieg COVID-19 będą także badać naukowcy z Cardiovascular Research Institute w Maastricht, jednego z największych instytutów w Europie zajmujących się badaniami nad sercem i krążeniem. Badacze chcą sprawdzić, czy podawanie witaminy K w wysokich dawkach i zwiększenie produkcji białka odpowiedzialne za ochronę płuc okaże się bezpieczne i wpłynie na przebieg COVID-19.

Witamina K - co trzeba o niej wiedzieć?

Witamina K kontroluje wydzielanie protrombiny, czyli II czynnika krzepnięcia krwi. Dodatkowo odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia - w surowicy krwi występuje także białko o nazwie MGP wiążące ze sobą sole wapniowo-fosforanowe, co sprawia, że nie osadzają się one w naczyniach. Niedobór witaminy K2 powoduje pasywność białka MGP prowadzącą bezpośrednio do zwapnienia naczyń.

Witamina K - gdzie jej szukać?

Doskonałym źródłem witaminy K są warzywa oraz niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina występuje m.in. w szpinaku, brukselce, zielonym groszku, szparagach, kapuście włoskiej, lucernie, ogórku, pomidorze, awokado, sałacie rzymskiej, brokułach, marchwi, ziemniakach, rzepie oraz selerze zwyczajnym, serach oraz produktach powstałych ze sfermentowanej soi.

Dlaczego noworodkom podaje się witaminę K? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Podawanie noworodkom witaminy K Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 10.06.2020,
Opublikowano: 10.06.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej