Czy warto płacić więcej za ekologiczną żywność? Wpływ pestycydów na organizm

Fot. Profesor Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Pestycydy mają za zadanie ochronić żywność przed szkodnikami oraz wydłużyć jej przydatność do spożycia. Jaki mają wpływ na nasze zdrowie? Czy popularne metody, jak. np. moczenie warzyw w wodzie z sodą mają realny wpływ na zawartość pestycydów w produkcie? 

W celu sprawdzenia, gdzie znajdziemy najwięcej pestycydów, w programie 36,6 °C przeprowadzono eksperyment - do badania zabrano jabłka z hipermarketu, małego osiedlowego sklepu oraz prosto od rolnika. Które jabłka mają najwięcej szkodliwych substancji? Co zaskakujące - te z małego sklepu! Okazuje się, że duże markety dbają o produkty i restrykcyjnie przestrzegają norm. Jak mówi kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności dr Artur Miszczak:

Im większa firma, tym bardziej się pilnuje i rzeczywiście przestrzega norm dotyczących zawartości różnych substancji w produktach spożywczych. 

Więcej na ten temat znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Wpływ pestycydów na organizm. Źródło: 36,6

Chemii w żywności nie unikniemy. Niestety - nawet w żywności ekologicznej znajdziemy pestycydy, tyle, że pochodzenia naturalnego. Jednak nie ma co martwić się na zapas, bowiem zgodnie z normami żywności pestycydy nie powinny mieć negatywnego wpływu na ludzki organizm. Żeby faktycznie były dla nas trujące musielibyśmy pochłaniać wręcz niemożliwe do przejedzenia racje żywnościowe. 

Czy warto kupować produkty BIO?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Domowe sposoby na pestycydy w żywności

Niestety nie ma czegoś takiego, jak domowe usuwanie pestycydów z żywności. Po pierwsze dlatego, że pestycydy są stosowane na bardzo wczesnym etapie dojrzewania i nie występują jedynie na skórce owoców czy warzyw, ale i w miąższu. 

Pod względem zawartości pestycydów mycie czy moczenie produktów w różnych roztworach nic nie daje. Oczywiście owoce i warzywa należy myć przed spożyciem - przypomina dr Miszczak.

Polecamy: Żywność GMO - znakowanie i produkty. Korzyści i zagrożenia związane z żywnością GMO

Drugi odcinek 5. sezonu programu 36,6 °C już za nami! Co z niego zapamiętałeś? Sprawdź się w naszym quizie!

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz
Data aktualizacji: 28.05.2019,
Opublikowano: 11.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej