Czy warto płacić więcej za ekologiczną żywność? Wpływ pestycydów na organizm
Fot. Profesor Krzysztof Łabuzek / x-news.pl
Pestycydy mają za zadanie ochronić żywność przed szkodnikami oraz wydłużyć jej przydatność do spożycia. Jaki mają wpływ na nasze zdrowie? Czy popularne metody, jak. np. moczenie warzyw w wodzie z sodą mają realny wpływ na zawartość pestycydów w produkcie?
W celu sprawdzenia, gdzie znajdziemy najwięcej pestycydów, w programie 36,6 °C przeprowadzono eksperyment - do badania zabrano jabłka z hipermarketu, małego osiedlowego sklepu oraz prosto od rolnika. Które jabłka mają najwięcej szkodliwych substancji? Co zaskakujące - te z małego sklepu! Okazuje się, że duże markety dbają o produkty i restrykcyjnie przestrzegają norm. Jak mówi kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności dr Artur Miszczak:
Im większa firma, tym bardziej się pilnuje i rzeczywiście przestrzega norm dotyczących zawartości różnych substancji w produktach spożywczych.
Więcej na ten temat znajdziecie na filmie:
Zobacz film: Wpływ pestycydów na organizm. Źródło: 36,6
Chemii w żywności nie unikniemy. Niestety - nawet w żywności ekologicznej znajdziemy pestycydy, tyle, że pochodzenia naturalnego. Jednak nie ma co martwić się na zapas, bowiem zgodnie z normami żywności pestycydy nie powinny mieć negatywnego wpływu na ludzki organizm. Żeby faktycznie były dla nas trujące musielibyśmy pochłaniać wręcz niemożliwe do przejedzenia racje żywnościowe.
Niestety nie ma czegoś takiego, jak domowe usuwanie pestycydów z żywności. Po pierwsze dlatego, że pestycydy są stosowane na bardzo wczesnym etapie dojrzewania i nie występują jedynie na skórce owoców czy warzyw, ale i w miąższu.
Pod względem zawartości pestycydów mycie czy moczenie produktów w różnych roztworach nic nie daje. Oczywiście owoce i warzywa należy myć przed spożyciem - przypomina dr Miszczak.
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?