Depresja to jedna z częściej diagnozowanych chorób. Z danych WHO wynika, że na całym świecie zmaga się z nią ponad 350 mln ludzi. Jej leczenie najczęściej odbywa się dwutorowo. Chorzy uczęszczają na terapię oraz przyjmują leki. Najnowsze badania pokazują, że - być może - do tego modelu trzeba będzie dołożyć probiotyki i prebiotyki, które mogą łagodzić objawy depresji.
Jak probiotyki wpływają na psychikę?
Autorzy przeglądowego artykułu opublikowanego w magazynie "BMJ Nutrition, Prevention & Health” przeanalizowali wyniki badań przeprowadzonych w latach 2003-2019, w których wzięły udział osoby pełnoletnie z rozpoznanym niepokojem lub depresją i przyjmowały probiotyki.
Mimo że badania różniły się od siebie i chorzy przyjmowali różne rodzaje i dawki probiotyków, to w ocenie autorów pracy u wszystkich dało się zauważyć poprawę.
W siedmiu analizowanych badaniach chorzy otrzymywali 12 różnych szczepów bakterii z kategorii Firmicutes i Actinobacteria (lub phyla) probiotyków. Tabletki zawierały różne gatunki Lactobacillus i Bifidobacteria. Okazało się, że aż 11 badanych szczepów korzystnie wpłynęło na stan pacjentów z depresją samodzielne poprawą lub w połączeniu z innymi bakteriami probiotycznymi.
Co ciekawe, probiotyki sprawdziły się jedynie u chorych na depresję, w przypadku pacjentów lękowych poprawa była niewielka.
Zobacz film i dowiedz się więcej o leczeniu depresji:
Skąd się bierze depresja?
Jest wiele czynników, które mogą prowadzić do rozwoju depresji. Coraz częściej mówi się jednak, że rozwój choroby może mieć związek z tzw. osią mózgowo-jelitową.
Zdaniem badaczy między mikrobiotą jelitową a ośrodkowym układem nerwowym istnieje związek. Sygnały, które przepływają między florą bakteryjną człowieka a układem nerwowym zapewniają prawidłowe funkcjonowanie obu tych układów. Jeśli na tej linii występują zakłócenia mogą się pojawić niektóre zaburzenia psychiczne. W utrzymaniu równowagi mogą pomóc właśnie probiotyki oraz prebiotyki.
Probiotyk, prebiotyk, czyli co?
Zgodnie z definicją WHO probiotyki to wszystkie mikroorganizmy (bakterie, drożdże, wirusy), które mogą mieć korzystny wpływ na działanie całego organizmu. Występują one naturalnie w artykułach spożywczych, które przeszły proces fermentacji, np. w kiszonkach czy kefirze.
Prebiotyki to substancje dodawane lub obecne w żywności, które poprawiają funkcjonowanie flory bakteryjnej. Naturalnym prebiotykiem są np. skrobia oraz błonnik pokarmowy.