Czy prawidłowe odżywanie pomaga uniknąć depresji? 

Zobacz film: Czy zła dieta może przyczynić się do rozwoju depresji? Źródło: 36,6

Stosowanie odpowiedniej diety w walce z depresją przez wiele osób jest pomijane i uważane za nieważne. Mimo tego, że prac i badań na temat fizycznych zaburzeń związanych ze sposobem odżywiania jest bardzo dużo. Jaka jest więc prawda?

Do czego może prowadzić niezdrowa dieta?

Zła dieta może zaburzyć równowagę flory bakteryjnej. Kiedy w naszych jelitach zaczną namnażać się i dominować złe bakterie może to doprowadzić nawet do depresjiBakterie jelitowe, czyli nasza mikroflora jelitowa lub ekosystem jelitowy, odgrywają olbrzymią rolę w regulacji pracy nerwu błędnego. Na dodatek wytwarzają dużą ilość serotoniny, czyli hormonów szczęścia.


Jakich produktów unikać, żeby nie narazić się na depresję?

Nie powinno stosować się diety zachodniej, czyli charakterystycznej dla krajów wysokorozwiniętych, przetworzonej, z dużą ilością tłuszczy i cukrów, bogatej w barwniki, konserwanty. Produkty w tej diecie często składają się z kilkudziesięciu składników i ich termin spożycia wynosi nawet kilka lat, to dieta, która może spowodować depresję. By czuć się dobrze codziennie powinno sięgać się po warzywa i owoce. Bakterie jelitowe odwdzięczą się tym, że wyprodukują olbrzymią ilość krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, dzięki temu zregenerują błonę jelitową i będą wytwarzały serotoninę. Serotonina pozwala nam osiągnąć stan, w którym czujemy się szczęśliwi

- informuje doktor Patrycja Szachta.

Czytaj także: Jak wygląda życie z depresją? Zobaczcie nieemitowany fragment rozmowy Ewy Drzyzgi z Michałem Czerneckim

Jakie produkty najlepiej spożywać?

Dieta wpływa na układ hormonalny i cały organizm. W związku bardzo ważne jest samodzielne gotowanie z produktów dobrej jakości, i znanego nam pochodzenia. 

W chwili obecnej dostęp do tego typu produktów jest niestety dosyć trudny, jako społeczeństwo jesteśmy doskonale odżywieni ilościowo, ale bardzo niedożywieni jakościowo. Nie bójmy się więc sięgać po mięso i owoce morza wysokiej jakości, zupy, sałatki, orzechy, pestki, z tego prostego względu, że depresja „boi się” kwasów omega. Są one bardzo dobre dla funkcjonowania naszego układu nerwowego

- dopowiada doktor Patrycja Szachta.

Data aktualizacji: 26.05.2020,
Opublikowano: 26.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej