Czy korzystanie z mikrofalówki jest bezpieczne? Dowiecie się tego z najnowszego odcinka programu 36,6°C!

Zobacz film: Czy używanie mikrofalówki jest bezpieczne? Źródło: 36,6

Mikrofalówka to bardzo popularne urządzenie. Można je znaleźć w wielu domach, a także w biurowych kuchniach. Mimo że są dzisiaj bardzo powszechne wiele osób ma obawy przed korzystaniem z nich. Czy słusznie? Czy używanie mikrofalówki może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedź na to pytanie poznacie w najnowszym odcinku programu 36,6°C!

Mikrofalówka to urządzenie, które budzi skrajne emocje. Z jednej strony pozwala w kilka minut podgrzać jedzenie. Po upływie określonego czasu sama się wyłącza, dzięki czemu nie ma mowy o przypalonym jedzeniu. Niektóre urządzenia mają także funkcję pieczenia, tym samym piekarnik nie jest potrzebny i zyskujemy więcej miejsca w kuchni. Jednak zdaniem wielu osób mikrofalówka ma też swoją „ciemną” stronę. Mówi się, że emituje szkodliwe promieniowanie i psuje smak potraw. Nie brakuje też osób, które łączą fale emitowane przez mikrofalówkę z rozwojem nowotworów. Czy faktycznie tak jest? Czy mikrofalówka jest niebezpieczna i może szkodzić naszemu zdrowiu? Odpowiedź na to pytanie poznacie już w sobotę, 30 marca, o godzinie 18.00!

Jak używać mikrofalówki?

Choć takie pytanie może się wydawać absurdalne, bo przecież, aby używać mikrofalówki nie trzeba mieć żadnej specjalnej wiedzy. Wystarczy wstawić jedzenie do urządzenia, zamknąć, nastawić czas, włączyć i po chwili mamy gotowy ciepły posiłek. Zatem, gdzie tu trudność? Sama instrukcja obsługi mikrofalówki jest stosunkowo prosto, to więcej problemów może przysporzyć dobór naczynia, w którym można to jedzenie podgrzać. Czy szklany słoik to dobry pomysł, a może bezpieczne są tylko specjalnie do tego przeznaczone plastikowe opakowania? Co z naczyniami wykonanymi z metalu, czy można je wstawiać do piekarnika?

Zobacz także: Plastikowe opakowania – czy da się jej całkowicie wyeliminować?

Jeśli chcecie poznać całą prawdę o mikrofalówce i jej wpływie na zdrowie oglądajcie program 36,6°C! Emisja najnowszego odcinka odbędzie się już w sobotę, 30 marca, o godzinie 18.00, na antenie stacji TVN!

Podgrzewasz jedzenie w mikrofalówce?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj
Data aktualizacji: 29.03.2019,
Opublikowano: 26.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej