Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test

Zobacz film: Kiedy herbata z cytryną szkodzi zdrowiu. Źródło: 36,6

W każdej herbacie znajduje się glin, czyli aluminium. W dużej dawce jest ono niezdrowe dla naszego organizmu. 

Podobno nie powinno się pić herbaty z cytryną, bo cytryna zwiększa poziom aluminium w herbacie. Wyniki testu laboratoryjnego pokazały, że rzeczywiście parzenie herbaty z cytryną wytwarza cytrynian glinu, w którym stężenie aluminium jest bardzo wysokie. Substancja ta odkłada się w tkankach, trwają badania nad tym, czy może przyczynić się do rozwoju Alzheimera

Są jednak sposoby na to, żeby napić się herbaty z cytryną i żeby było to zdrowe!

Skąd w herbacie glin?

Herbata rośnie na glebach bogatych w aluminium i naturalnie gromadzi go w swoich liściach. Wiele zależy od gatunku herbaty, ale niemalże w każdej znajdziemy aluminium.

Witamina C w cytrynie

Cytryna wcale nie jest dobrym źródłem witaminy C. Dodatkowo potraktowana wrzątkiem staje się niemalże bezwartościowa dla dorosłego człowieka, który ma duże zapotrzebowanie na witaminę C. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożyć około 70 mg tej substancji. Wiadomo, że w trakcie przeziębienia zapotrzebowanie rośnie. Jeśli jednak tylko dlatego pijemy herbatę z cytryną, to możemy poprzestać na suplementach diety.

Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne

Pić czy nie pić?

Herbata rozgrzewa, poprawia samopoczucie, dla niektórych z nas jest rytuałem niczym poranna kawa. Zdecydowanie pić, a jak sprytnie przemycić cytrynę do herbaty, żeby lepiej smakowała? Odpowiedź znajdziecie w filmie.


Data aktualizacji: 31.03.2019,
Opublikowano: 24.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

DDD. 17.10.2018r.

Do "GTAŻA"
A jak ktoś pali papierosy i ma 98 lat, to znaczy, że szkodliwość palenia papierosów to bzdura???
Naucz się wyciągać wnioski i nie opierać ich na przypadku jednej osoby. Przed wyrażaniem opinii radzę zapoznać się z zasadami metodologii badań naukowych, a nie wyciągać wnioski na poziomie wiedzy jak ze średniowiecza: "moja mama piła i nic jej nie było, to znaczy że to bzdury". Żenujące.

GTAŻA 11.12.2017r.

powiem wam ze to bzdury moja mama piła herbat e tylko z cytryna i żyła 98 lat .

... 05.11.2017r.

Najlepiej pić bez a cytrynę z wodą i miodem

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej