Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test

Zobacz film: Kiedy herbata z cytryną szkodzi zdrowiu. Źródło: 36,6

W każdej herbacie znajduje się glin, czyli aluminium. W dużej dawce jest ono niezdrowe dla naszego organizmu. 

Podobno nie powinno się pić herbaty z cytryną, bo cytryna zwiększa poziom aluminium w herbacie. Wyniki testu laboratoryjnego pokazały, że rzeczywiście parzenie herbaty z cytryną wytwarza cytrynian glinu, w którym stężenie aluminium jest bardzo wysokie. Substancja ta odkłada się w tkankach, trwają badania nad tym, czy może przyczynić się do rozwoju Alzheimera

Są jednak sposoby na to, żeby napić się herbaty z cytryną i żeby było to zdrowe!

Skąd w herbacie glin?

Herbata rośnie na glebach bogatych w aluminium i naturalnie gromadzi go w swoich liściach. Wiele zależy od gatunku herbaty, ale niemalże w każdej znajdziemy aluminium.

Witamina C w cytrynie

Cytryna wcale nie jest dobrym źródłem witaminy C. Dodatkowo potraktowana wrzątkiem staje się niemalże bezwartościowa dla dorosłego człowieka, który ma duże zapotrzebowanie na witaminę C. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożyć około 70 mg tej substancji. Wiadomo, że w trakcie przeziębienia zapotrzebowanie rośnie. Jeśli jednak tylko dlatego pijemy herbatę z cytryną, to możemy poprzestać na suplementach diety.

Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne

Pić czy nie pić?

Herbata rozgrzewa, poprawia samopoczucie, dla niektórych z nas jest rytuałem niczym poranna kawa. Zdecydowanie pić, a jak sprytnie przemycić cytrynę do herbaty, żeby lepiej smakowała? Odpowiedź znajdziecie w filmie.


Data aktualizacji: 31.03.2019,
Opublikowano: 24.09.2017 r.

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

DDD. 17.10.2018r.

Do "GTAŻA"
A jak ktoś pali papierosy i ma 98 lat, to znaczy, że szkodliwość palenia papierosów to bzdura???
Naucz się wyciągać wnioski i nie opierać ich na przypadku jednej osoby. Przed wyrażaniem opinii radzę zapoznać się z zasadami metodologii badań naukowych, a nie wyciągać wnioski na poziomie wiedzy jak ze średniowiecza: "moja mama piła i nic jej nie było, to znaczy że to bzdury". Żenujące.

GTAŻA 11.12.2017r.

powiem wam ze to bzdury moja mama piła herbat e tylko z cytryna i żyła 98 lat .

... 05.11.2017r.

Najlepiej pić bez a cytrynę z wodą i miodem

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej