Czubryca: bułgarska przyprawa. Do czego można ją dodać?

Fot.: Daniel Täger / stock.adobe.com

Czubryca jest tradycyjną przyprawą kuchni bułgarskiej. Uzyskuje się ją najczęściej z cząbru górskiego oraz domieszki soli i innych przypraw. Poprawia smak wielu mięs, ale z powodzeniem można ją dodawać do sałatek, serów, jarzyn i fasoli. Ma istotne dla zdrowia właściwości lecznicze.

Czubryca to bardzo aromatyczna przyprawa, która daje potrawom ziołowy zapach i bardzo wyrazisty smak. Warto stosować ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również lecznicze. Czubryca przyczynia się do zahamowania rozwoju bakterii oraz drożdżaków, wspomaga pracę wątroby. Na rynku jest dostępna czubryca zielona, żółta oraz czerwona.

Z czego powstaje czubryca?

Czubryca, zwana także czubricą, przywędrowała do Polski z Bułgarii, gdzie jest tradycyjną przyprawą stosowaną od setek lat. Istnieje wiele przepisów na czubrycę, często można spotkać gotową przyprawę w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. W Bułgarii czubryca występuje pod nazwą trapezna czubrica i jest mieszanką przypraw składającą się najczęściej ze sproszkowanej papryki, cząbru górskiego oraz soli. W kuchniach innych narodów, takich jak np. kuchnia ormiańska, czubryca jest spożywania w formie herbaty i naparów.

Czubryca a cząber górski

Głównym składnikiem każdego rodzaju czubrycy (zielonej, żółtej, czerwonej) jest cząber górski. To roślina łatwa w uprawie, naturalnie występującą w basenie Morza Śródziemnego. Jest łatwa w uprawie. Krzewy mierzą ok. 50 cm wysokości, mają krótkie (ok. 1–2 cm), owalne liście i białe kwiaty. Na terenach ciepłych oraz umiarkowanych cząber rośnie jako bylina. Potrzebuje zaledwie 6 godzin słońca dziennie, dobrze wchłania składniki odżywcze i wodę z prawie każdego rodzaju gleby.

Cząber górski jest blisko spokrewniony z bardziej popularnym w Polsce cząbrem ogrodowym. Ma on jednak o wiele bardziej intensywny zapach ze względu na większą ilość olejków eterycznych. Cząber górski jest rośliną bogatą w żywice, garbniki, flawonoidy, witaminy z grupy A i B. Wśród obecnych w nim olejków eterycznych można wyróżnić kwasy: betulinowy, rozmarynowy, ursolowy, oleanolowy, karnozowy, a także tymol, i p-Cymen. Cząber górski wyróżnia się dość ostrym i silnym aromatem. W smaku jest korzenny i nieco podobny do pieprzu. Z tego względu znalazł szerokie zastosowanie jako element przyprawy powszechnie stosowanej w zupach, warzywach, mięsach oraz wielu innych potrawach.

Czubryca zielona, żółta czy czerwona?

Istnieje wiele przepisów na zieloną, żółtą oraz czerwoną czubrycę. Gotowe mieszanki można również nabyć w sklepach. Różnica tkwi w kolorze przyprawy, składzie i smaku, a co za tym idzie – w zastosowaniu.

Czubryca czerwona oprócz głównego składnika (cząbru górskiego) najczęściej zawiera rozmaryn, czosnek, sól, cebulę, bazylię, suszone pomidory, tymianek oraz sproszkowaną słodką i ostrą paprykę czerwoną. Idealnie nadaje się do potraw mięsnych oraz jarskich. Szczególnie polecana jest do przyprawiania warzyw strączkowych. Pozwala nadać daniom pikantny, bardzo wyrazisty smak.

Czubryca zielona, poza cząbrem górskim, składa się z cebuli, sproszkowanej zielonej papryki, pietruszki, niewielkiej ilości cukru, lubczyku, tymianku i soli. Jest delikatniejsza w smaku niż czubryca czerwona, lecz ma o wiele mocniej wyczuwalny aromat. Czubryca zielona znalazła zastosowanie jako składnik zup oraz mięsnych marynat.

W wielu miejscach można nabyć czubrycę żółtą. Za barwę tej przyprawy odpowiedzialne są jej składniki: kurkuma oraz curry. W składzie czubrycy żółtej znajdują się ponadto: mielony korzeń pietruszki, chilli, sproszkowana papryka ostra, mąka kukurydziana, czosnek, sól, kozieradka oraz oczywiście cząber górski. Z powodzeniem można dodawać czubrycę żółtą do świeżych warzyw, sałatek, twarogów, zup, pasztetu, drobiu oraz sosów śmietanowo-majonezowych.

Właściwości lecznicze czubrycy

Za sprawą głównego składnika czubryca uchodzi za bogactwo witamin, olejków eterycznych oraz innych związków, które wykazują prozdrowotne działanie. Zawarte w cząbrze górskim substancje wykazują działanie przeciwzapalne, antyseptyczne oraz wiatropędne. Dzięki olejkom eterycznym czubryca pomaga w zwalczaniu bakterii oraz grzybów (drożdżaków, paciorkowców, gronkowców, pałeczek okrężnicy Escherichia coli).

Czubryca oraz wyciągi z cząbru górskiego mogą być przydatne w leczeniu bólu gardła, zapalenia pęcherza moczowego, wymiotów, biegunki, nudności, nieregularnych miesiączek oraz dolegliwości żołądkowych (niestrawność, wzdęcia). Cząber górski może być stosowany również w stanach zapalnych skóry, a także po ukąszeniach owada. Należy pamiętać, że nie należy przesadzać z ilością spożywanej czubrycy, ponieważ zbyt duże dawki mogą wywołać nudności i wymioty.

Zobacz film: Czy dieta musi być zdrowa? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Data aktualizacji: 14.02.2018,
Opublikowano: 16.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej