Czerwone porzeczki – jakich witamin dostarczają? Właściwości zdrowotne owoców i soku. 

Fot: oleandra / stock.adobe.com

Czerwone porzeczki wykorzystywane są w leczeniu pomocniczym różnych chorób i dolegliwości. Sok z czerwonej porzeczki oraz świeże owoce pozwalają na uregulowanie ciśnienia tętniczego oraz ustabilizowanie poziomu cukru we krwi. Stosowane są również przy problemach skórnych i zapaleniu dróg moczowych. 

Czerwone porzeczki odznaczają się wyjątkowymi walorami smakowymi oraz wysoką wartością odżywczą, gdyż dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Są one zalecane w przypadku dolegliwości trawiennych, takich jak niestrawność oraz zgaga. Mają również korzystny wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi.

Czerwone porzeczki – jakich witamin dostarczają?

Czerwone porzeczki są źródłem licznych witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają witamin z grupy B, takich jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy oraz witamina B6. Związki te zapewniają właściwą pracę układu nerwowego oraz przyczyniają się do polepszenia zdolności koncentracji oraz pamięci. Kwas foliowy oraz witamina B6 odgrywają ważną rolę w zapobieganiu anemii. W czerwonych porzeczkach znajdują się również witaminy o właściwościach przeciwutleniających: witamina C, E i prowitamina witaminy A (beta karoten). 

Naturalne antyoksydanty redukują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, a tym samym chronią organizm przed rozwojem różnych chorób. Wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Witamina C stymuluje układ immunologiczny, co prowadzi do wzmocnienia odporności organizmu. Czerwone porzeczki poza witaminami dostarczają wielu innych związków o korzystnym wpływie na zdrowie. Są bogate w polifenole roślinne i antocyjany, które należą do związków antyoksydacyjnych. W ich składzie występują również duże ilości pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, które odpowiadają za regulowanie pracy jelit oraz za utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej należącej do naturalnych barier chroniących organizm przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych. Czerwone porzeczki są źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz magnez. Owoce te odznaczają się niewysoką kalorycznością. W 100 gramach czerwonych porzeczek znajduje się około 65 kcal.

Właściwości zdrowotne czerwonych porzeczek

Właściwości czerwonych porzeczek wynikają z obecności w nich wielu substancji o działaniu aktywnym. Są wykorzystywane w leczeniu dolegliwości trawiennych, gdyż mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Obecność pektyn w czerwonych porzeczkach przyczynia się do usprawnienia perystaltyki jelit oraz ułatwienia wypróżniania, co prowadzi do zlikwidowania problemu uciążliwych zaparć. Dzięki temu dochodzi również do przyspieszenia procesów przemiany materii, co sprzyja oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych toksyn. 

Czerwone porzeczki są bardzo pomocne przy niestrawności spowodowanej przewlekłymi chorobami wątroby, niewydolnością wątroby, zgagą oraz niedoborem soków trawiennych. Owoce te posiadają właściwości ściągające oraz zapobiegające rozwojowi bakterii, m.in. E. coli, która odpowiada za wywoływanie zatruć pokarmowych. Jedzenie tych owoców prowadzi do wzmocnienia apetytu, dlatego czerwone porzeczki często są wykorzystywane w żywieniu osób starszych oraz dzieci należących do niejadków. 

Czerwone porzeczki umożliwiają również stabilizację poziomu cukru we krwi. Skutkiem tego jest równomierne uwalnianie energii, a to z kolei zapobiega nagłym napadom głodu i podjadaniu niezdrowych przekąsek. Ze względu na obecność witaminy PP, czyli niacyny, czerwone porzeczki skutecznie obniżają poziom „złego” cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, np. miażdżycy. Owoce te są również bogate w potas – minerał regulujący ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegający rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Czerwone porzeczki wykazują działanie moczopędne, przez co stosowane są w leczeniu pomocniczym zapalenia dróg moczowych. Dzięki temu działaniu przyczyniają się również do zapobiegania tworzeniu się kamieni nerkowych.

Sok z czerwonej porzeczki – komu jest zalecany?

Sok z czerwonej porzeczki, podobnie jak świeże owoce, odznacza się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Zaleca się go pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami, grypą oraz infekcjami górnych dróg oddechowych. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, a także działa lekko przeczyszczająco, likwidując dolegliwości trawienne. Sok z czerwonych porzeczek oraz świeże owoce zalecane są w diecie kobiet ciężarnych, zwłaszcza w okresie II i III trymestru ciąży. Regularne spożywanie tych produktów wspomaga zwalczanie dolegliwości ciążowych, takich jak: zaparcia, zgaga oraz nadkwaśność.

Sok z czerwonej porzeczki wskazany jest w żywieniu osób z nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami układu krążenia. Znajduje również zastosowanie przy problemach skórnych, gdyż przyczynia się do łagodzenia podrażnień, uelastycznienia, wygładzenia oraz dogłębnego oczyszczenia skóry. Z czerwonych porzeczek, oprócz soku, przygotowuje się inne domowe przetwory, np. kompoty, dżemy oraz syropy. 

Zobacz film: W co pakować drugie śniadanie? Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 15.11.2017,
Opublikowano: 07.06.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej