Czego nie można jeść i pić w ciąży? Lista owoców, ryb, serów i innych pokarmów

Fot: freshidea / fotolia.com

Pytanie o to, czego nie powinno się jeść w ciąży, często spędza sen z powiek przyszłym matkom. Mówi się o unikaniu ryb, serów i owoców, jednak warto wiedzieć, których dokładnie produktów nie wolno jeść w ciąży, aby nie pozbawiać się źródeł białka i witamin.

Mimo że istnieje sporo produktów, których nie można jeść w ciąży, przyszła matka nie powinna skupiać się nad tym, czego unikać. Koncentrowanie się na wyrzeczeniach może być trudne dla niektórych osób, podczas gdy nastawienie oparte na dobieraniu produktów z troską o rozwijające się dziecko tworzy podstawy do nawiązania bliskiej więzi.

Czego nie jeść w ciąży – podstawowe wskazówki dla przyszłej matki

W ciąży należy przede wszystkim unikać zatrucia lub infekcji przewodu pokarmowego, gdyż ostre biegunki i stany zapalne jelit mogą być groźne dla dziecka. Dlatego należy zrezygnować z surowych mięs, ryb i jaj (tatar, sushi, kogel-mogel) oraz wszystkich produktów, których świeżość jest wątpliwa. Powinno się też bezwzględnie przestrzegać zakazu spożywania napojów alkoholowych, które na każdym etapie ciąży są groźne dla płodu i mogą spowodować wady rozwojowe.

Jakich ryb nie jeść w ciąży?

Choć ryby są lekkostrawnym źródłem dobrze przyswajalnego białka i kwasów Omega-3, to nie powinno się ich spożywać w nadmiernej ilości podczas ciąży. Jest to związane z tym, że ryby morskie i oceaniczne kumulują w sobie metale ciężkie i toksyny, którymi zatrute są morza. Zaleca się więc spożywanie ryb morskich nie częściej niż raz w tygodniu w ilości 100 g. Warto wybierać te mniejsze, które żyją krócej (śledź, mintaj), dzięki czemu zawartość metali ciężkich jest w nich niższa.. Zdecydowanie nie zaleca się spożywania dużych lub długo żyjących ryb – marlina, tuńczyka, ryby maślanej, rekina i miecznika. Należy również unikać owoców morza. W przypadku ryb słodkowodnych obciążenie metalami ciężkimi jest na ogół dużo niższe, jednak warto pamiętać, że mięso ryb hodowlanych, takich jak pstrąg czy karp, może zawierać leki i hormony, które również nie pozostają bez wpływu na rozwijające się dziecko.

Zobacz film: Odchudzanie w ciąży - czy to bezpieczne? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jakich serów nie można jeść w ciąży?

Podczas ciąży nie powinno się jeść niektórych serów ze względu na ryzyko zachorowania na listeriozę. Jest to choroba wywołana bakterią Listeria, która może przebiegać bezobjawowo u matki, ale potrafi doprowadzić do poronienia lub śmierci dziecka, zapalenia błon śluzowych, zapalenia płuc oraz uporczywych zmian skórnych u noworodka.

Sery, których spożycie niesie ze sobą zagrożenie zachorowania na listeriozę to:

  • sery dojrzewające miękkie, takie jak brie i camembert,
  • sery pleśniowe, takie jak gorgonzola, roquefort i inne sery niebieskie,
  • sery niepasteryzowane, również te kozie i owcze.

Należy również ograniczyć spożywanie serów typu feta, ze względu na zawartą w nich dużą ilość soli, która jest niewskazana dla matek w ciąży.

Jakich owoców nie jeść w ciąży?

Owoce zawierają dużo witamin i przeciwutleniaczy, dlatego warto włączyć je do diety przyszłej mamy. Należy unikać spożywania tych egzotycznych, ze względu na możliwe działanie alergizujące. Zasada ta dotyczy również truskawek i cytrusów. Ponadto osoby z cukrzycą ciążową powinny unikać jedzenia winogron. Należy zawsze dokładnie myć wszystkie owoce, aby usunąć z ich skórki wszystkie środki chemiczne oraz bakterie.

Jakich ziół unikać w ciąży?

Ponieważ w ciąży nie można stosować dużej ilości leków, przyszłe mamy często sięgają po zioła proponowane przez medycynę naturalną. Mogą być one jednak równie niebezpieczne dla dziecka jak leki i zawsze należy upewnić się czy można je zastosować. Do najczęściej stosowanych ziół, których nie można używać w ciąży, należą: aloes, żyworódka, zielona pietruszka, lubczyk, jałowiec, mięta polna, szałwia, tymianek, szałwia, piołun, rozmaryn, hibiskus i chrzan.

Co można jeść w ciąży?

Poza kilkoma obostrzeniami w ciąży można jeść prawie wszystko. Przyszła mama powinna jednak komponować dietę ze zdrowych i pełnowartościowych produktów, które przyniosą pożytek jej i dziecku. Nie bez znaczenia może być też fakt, że taki jadłospis uniemożliwia przybieranie zbędnych kilogramów, co jest częstą bolączką kobiet w ciąży.

W diecie ciężarnej powinny się znaleźć:

  • źródła dobrze przyswajalnego białka – ryby, drób, nabiał,
  • wapń – orzechy, migdały, sezam, brokuły,
  • magnez – migdały, gorzka czekolada,
  • witaminy z grupy B – produkty zbożowe i nabiał,
  • kwasy tłuszczowe Omega-3 – olej lniany oraz (w małej ilości) ryby morskie,
  • błonnik – świeże owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste.

Równocześnie, choć produkty te się są bezwzględnie zakazane, warto zrezygnować z niezdrowych, szczególnie słonych przekąsek i usunąć nadmiar cukru i tłuszczu z diety. Jednorazowa wizyta w restauracji fast food z pewnością nie zabije rozwijającego się dziecka, ale tego typu potrawy nie stanowią zdrowej i pełnowartościowej diety.

Wybierając jadłospis podczas ciąży, warto pamiętać, że wpływa on na samopoczucie i stan zdrowia matki oraz rozwój dziecka. To, jakie produkty spożywa przyszła matka, może mieć związek z wagą urodzeniową, odpornością, a nawet inteligencją potomka. Dziecko już w czasie ciąży zaznajamia się z nowymi smakami, więc stosowanie zdrowej i zróżnicowanej diety z dużą liczbą warzyw i owoców może znacząco ułatwić rozszerzanie jej w przyszłości.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 17.05.2018,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej