Czarny stolec u dziecka i dorosłego: czy zawsze świadczy o patologii?

Fot. Demkat / Getty Images

Czarny stolec może być ważną wskazówką do szybkiego wykrycia poważnego schorzenia. Mogą to być stany zapalne jelit lub wrzody żołądka i dwunastnicy. Jednak jego przyczyny mogą być też błahe, jak spożycie niektórych produktów lub leków.

Wygląd, kolor, konsystencja stolca mogą być wyznacznikami poważnych stanów chorobowych. Te cechy są zmienne nawet w stanie fizjologii, ponieważ wygląd stolca, konsystencja i kolor ściśle zależą od stosowanej diety. Osoby spożywające dużo pokarmów mięsnych mają ciemniejszy stolec niż osoby, u których w diecie przeważają warzywa i owoce. Zdarza się, że zmiana koloru stolca wynika z przyjmowanych leków, jak preparaty żelaza.

Czarny stolec – przyczyny chorobowe

Prawidłowy stolec jest uformowany, bądź ma półmiękką konsystencję. Nie powinno się w nim dostrzec niestrawionych resztek pokarmowych. Ocena stolca może mieć kluczowe znaczenie w szybkim wykryciu niektórych stanów chorobowych. Czasami stanowi jedyną wskazówkę, którą dość łatwo przeoczyć. Kolor stolca zależy również od stanu flory bakteryjnej przewodu pokarmowego i czasu przechodzenia stolca przez przewód pokarmowy.

Czarny, smolisty stolec najczęściej wynika z obecności krwi, która uległa strawieniu we wcześniejszych odcinkach przewodu pokarmowego. Główną przyczyną krwawienia są wrzody żołądka lub dwunastnicy. Niekiedy źródłem krwawienia jest też początkowy odcinek jelita grubego, a mianowicie kątnica. Badaniem pozwalającym stwierdzić, czy czarny stolec wynika z obecności krwawienia (nawet nieznacznego), jest test na obecność krwi utajonej w kale. Analizę można przeprowadzić w każdym laboratorium, ale test jest również dostępny w niektórych aptekach, wobec czego może zostać przeprowadzony w warunkach domowych. Jeśli badanie będzie dodatnie, należy pilnie skonsultować się z lekarzem. Dalsza diagnostyka polega na ocenie morfologii krwi, poziomu żelaza, a przede wszystkim na badaniu endoskopowym przewodu pokarmowego.

Zdarza się, że krew w stolcu pojawia się w wyniku jej połknięcia, np. po zabiegach stomatologicznych i ekstrakcji zębów, urazach czy uszkodzeniach dziąseł czy błon śluzowych jamy ustnej.

Zobacz film: Czy krew w stolcu lub w moczu oznacza chorobę? Źródło: Bez recepty

Czarny stolec a przyjmowane leki i dieta

Czarny stolec może wynikać ze spożywania znacznych ilości pokarmów mięsnych oraz niedoboru warzyw i owoców w diecie. Przyczyną czarnego bądź ciemnobrązowego stolca mogą być leki, w szczególności preparaty węgla lekarskiego, żelaza i bizmutu. Pokarmy zmieniające kolor stolca na ciemny, często czarny, to jagody, buraki, wiśnie, szpinak, lukrecja, a także wiele innych produktów bogatych w żelazo lub barwniki. Dlatego jeśli czarny stolec jest incydentalny, należy przeanalizować spożywane wcześniej pokarmy. Nie oznacza to, że należy je wyeliminować z diety, jednak dla pewności można wstrzymać się około 2–3 dni z ich spożywaniem, by upewnić się, że czarny stolec był wynikiem ich jedzenia, a nie zmian chorobowych.

Zdarza się, że czarne, smoliste stolce i dodatni wynik na krew utajoną towarzyszą stanom zapalnym jelit, jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a także nowotworom, np. rak jelita grubego.

Czarny stolec po alkoholu

Niekiedy czarny stolec może pojawić się np. po winie, choć w przypadku spożywanego alkoholu zawsze należy mieć na uwadze, że alkohol może być czynnikiem spustowym dla krwawień z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Jeśli krwawienie się utrzymuje, towarzyszą temu podbarwione krwią wymioty, należy koniecznie skonsultować się z lekarzem.

Czarny stolec u dzieci, niemowląt i noworodków

Czarny stolec u dziecka bardzo często nie wynika ze schorzeń wymienionych wcześniej. Jednak główna przyczyna, czyli krew w stolcu, pozostaje niezmienna. U dziecka częściej krew trafia do przewodu pokarmowego z przyczyn stomatologicznych, krwawień z nosa, a co za tym idzie – z powodu połknięcia krwi. U noworodków i niemowląt zdarza się, że czarny stolec pojawia się w wyniku karmienia piersią. Nie jest to jednak efekt samego karmienia, co urazu brodawki sutkowej i połykania wraz z mlekiem niewielkich ilości krwi.

W ciąży i po porodzie często występuje anemia, czyli niedokrwistość. Z reguły włączane są wtedy preparaty żelaza, które tym samym pośrednio są spożywane przez dziecko z mlekiem matki. Zwiększona ilość żelaza może powodować czarny stolec u niemowlęcia.

Jeśli u dziecka czarny stolec utrzymuje się przez pewien czas, dziecko nie spożywało żadnych produktów mogących barwić stolec, a wykluczone są również wymienione powyżej przyczyny dostania się krwi do przewodu pokarmowego, należy wykonać test na krew utajoną i skonsultować ten problem z lekarzem. Czarny stolec u dziecka współistniejący z zaburzeniem rytmu wypróżnień może świadczyć o celiakii (nietolerancji glutenu) i innych alergiach pokarmowych, stanach zapalnych jelit czy chorobach pasożytniczych.

Data aktualizacji: 31.05.2018,
Opublikowano: 31.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej