Czarna porzeczka – jej wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Fot.: ajlatan / stock.adobe.com

Czarna porzeczka to dobrze znany w Polsce sezonowy owoc. Oprócz uwielbianego przez wiele osób smaku posiada też spore wartości odżywcze, a nawet właściwości lecznicze. Równocześnie zawiera stosunkowo niewiele kalorii.

W lecznictwie najczęściej wykorzystuje się sok z czarnej porzeczki, jej liście oraz olej z jej pestek, jednak owoce również mogą wspierać terapię niektórych dolegliwości. Zanim sięgnie się po drogie preparaty ziołowe z egzotycznych owoców, warto też poznać te rodzime, tradycyjne rozwiązania.

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka jest powszechnie hodowanym w Polsce krzewem owocowym i ozdobnym, dorastającym do 1,5 m wysokości. Wykształca on drobne, ciemnogranatowe owoce jagodowe. Czarna porzeczka ceniona jest ze względu na swoje walory smakowe, dużą zawartość witaminy C oraz właściwości zdrowotne.

Czarna porzeczka – wartości odżywcze

W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko 51 kalorii, czyli stosunkowo niedużo jak na owoc. W swoim składzie zawiera ona minimalne ilości białka i około 15% węglowodanów. Dostarcza sporej ilości witaminy C – 183 mg na 100 g, czyli ponad 240% dziennego zapotrzebowania oraz w małych ilościach witamin A, E i z grupy B. Dodatkowo posiada ona sporo potasu i wapnia, a także magnez, fosfor i żelazo.

Czarna porzeczka – właściwości lecznicze owocu

Bardzo wysoka zawartość witaminy C w czarnej porzeczce sprawia, że owoc ten jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na przeziębienia, obniżoną odporność, słabe naczynia krwionośne, paradontozę i próchnicę zębów.

Duże ilości błonnika sprzyjają regulacji pracy układu pokarmowego. Dodatkowo zawarte w czarnej porzeczce związki działają bakteriobójczo.

Czarna porzeczka ma też inne właściwości. W owocu tym znajdują się bardzo duże ilości flawonoidów, które działają przeciwutleniająco, zmniejszają stany zapalne w organizmie, opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują ciśnienie krwi.

Sok z czarnej porzeczki i jego niezwykłe właściwości

Bardzo dobre właściwości lecznicze wykazuje sok z owoców czarnej porzeczki – działa wzmacniająco, odtruwająco, moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo i odżywczo. Dlatego zaleca się stosować go przy kaszlu, rekonwalescencji po chorobie, przeziębieniu, osłabieniu organizmu oraz chorobach zakaźnych i skórnych. Regularne picie takiego soku w okresie jesienno-zimowym może zwiększać odporność i przyczynić się do rzadszego zapadania na choroby.

Wyciskany sok z czarnej porzeczki można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, spożywczych i supermarketach. Można przygotować go również samemu. Osoby posiadające wyciskarkę ślimakową mają o wiele łatwiejsze zadanie – owoce wystarczy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie bez obierania wrzucić do maszyny, która wydali gałązki, pestki i skórki jako odrzuty, produkując czysty sok. Aby zabezpieczyć go przed zepsuciem, należy zagotować go z cukrem (nie za długo, aby zminimalizować stratę witaminy C). W innym przypadku konieczne jest dokładne obranie, oczyszczenie i zmiażdżenie czarnej porzeczki, a następnie gotowanie jej w garnku z cukrem. Na koniec całość najlepiej przecedzić przez sito.

Czarna porzeczka – zastosowanie liści

Liście z czarnej porzeczki są najczęściej stosowany surowcem zielarskim. Zawierają olejki eteryczne, fitoncydy, witaminę C, garbniki, rutynę, sole magnezowe, kwasy organiczne i witaminy z grupy B. Jeżeli surowiec suszy się samemu, należy pamiętać, aby robić to w zacienionym miejscu o niezbyt wysokiej temperaturze, a następnie przechowywać go w zamknięciu.

Wyciągi z liści mają działanie:

  • przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i grzybobójcze,
  • żółciopędne,
  • moczopędne,
  • napotne i przeciwgorączkowe,
  • przeciwobrzękowe i przeciwreumatyczne,
  • odtruwające,
  • wykrztuśne,
  • przeciwzapalne,
  • rozkurczowe,
  • przeciwbiegunkowe,
  • poprawiające trawienie, pobudzające apetyt i regulujące przemianę materii.

Dlatego zalecane są przede wszystkim w leczeniu stanów zapalnych i zakażeń układu moczowego, a także w kamicy moczowej. Pomocne są także przy umiarkowanej kamicy dróg żółciowych. Z właściwości liści czarnej porzeczki mogą także skorzystać osoby z problemami dotykającymi układ pokarmowy – zatruciami, bólami brzucha, zaburzeniami trawienia, biegunkami i nudnościami.

Olej z pestek czarnej porzeczki

Olejek z pestek czarnej porzeczki okazał się być bardzo skutecznym lekiem na zapalenie skóry u dzieci. Poleca się równoczesne stosowanie wewnętrzne i zewnętrzne tego preparatu. Jego niewątpliwą zaletą jest brak efektów ubocznych oraz stosunkowo niska cena (pestki czarnej porzeczki są odpadem po produkcji soku). Swoje niezwykłe właściwości w leczeniu skóry zawdzięcza on obecności kwasów gamma-linolowego (GLA) oraz kwasu stearydynowego, dzięki czemu wykazuje on skuteczniejsze działanie nawet od popularnie stosowanego w tym celu oleju z wiesiołka. Pomocny jest w: egzemie, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, wszelkich dermatozach i trądziku. Ze względu na działanie przeciwzapalne może wspierać leczenie chorób autoimmunologicznych.

Zobacz film: Czarna porzeczka - wartości odżywcze. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Foolad N., Brezinski E. A., Chase E. P. i Armstrong A. W., Effect of nutrient supplementation on atopic dermatitis in children: a systematic review of probiotics, prebiotics, formula, and fatty acids, “JAMA Dermatology”, 149 (3), 2013, s. 350–355.

Data aktualizacji: 20.08.2018,
Opublikowano: 09.06.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej