Czarci (diabelski) pazur – jakie ma właściwości? Jak należy go stosować?

Fot.: Bits and Splits / stock.adobe.com

Czarci (diabelski) pazur już przez afrykańskie plemiona doceniany był przez swoje właściwości przydatne w leczeniu chorób nerek, pęcherza moczowego, wątroby, a przede wszystkim w dolegliwościach żołądkowych. Obecnie bardzo dobrze sprawdza się jako środek przeciwzapalny i przeciwbólowy.

Czarci pazur, znany też jako diabelski, rośnie w południowej Afryce, stąd jego powszechne zastosowanie w tamtejszej medycynie ludowej. Poza działaniem leczniczym traktowany jest na tych terenach jako rezerwa paszowa i wodna dla zwierząt. W Polsce wiele preparatów i suplementów diety zawiera wyciąg z tej rośliny.

Czarci pazur i zawarte w nim składniki lecznicze

Diabelski pazur jest rośliną bardzo niepozorną, a w medycynie wykorzystywany jest jego korzeń, w którym zgromadzonych jest wiele leczniczych substancji. Zawarte w nim irydoidy wykazują m.in. działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, które porównywane jest do działania popularnych leków. Składniki irydoidowe mają również właściwości znieczulające.

Czarci pazur to także bogactwo flawonoidów, np. luteolina jest moczopędna i daje delikatny efekt przeciwskurczowy przez zawarty w korzeniu kemferol. Z kolei kwas cynamonowy i jego pochodne (kwas kawowy i chlorogenowy) mają właściwości bakteriostatyczne i żółciowe, a także przeciwdrgawkowe.

Obecne w korzeniu sterole i triterpeny obniżają stężenie cholesterolu we krwi, wspomagają organizm w walce z gorączką i rozwijającym się zapaleniem, a także hamują rozwój nowotworów.

Czarci pazur – działanie

Właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe rośliny porównywane są do działania takich leków jak kortyzon czy fenylobutazon. Preparaty zawierające wyciąg z jej korzenia, np. maści z czarciego pazura, mogą być stosowane w celu zmniejszenia bólu lub złagodzenia bądź zwalczania stanów zapalnych – bardzo dobrze sprawdzają się więc w reumatyzmie i artretyzmie, ponieważ niwelują objawy tych chorób. Czarci pazur zmniejsza bóle kości i stawów, a także doceniany jest w łagodzeniu dolegliwości ze strony kręgosłupa.

Medycyna naturalna mówi również o jego działaniu odtruwającym organizm – roślinie przypisuje się właściwości oczyszczające i usuwające toksyny z organizmu. Stymuluje ona apetyt poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych i wspomaganie procesów trawienia. Działanie czarciego pazura, dzięki zawartych w nim substancjach antyoksydacyjnych, chroni przed skutkami tzw. stresu oksydacyjnego.

Do sporządzenia leków wykorzystuje się proszek przygotowany z korzenia zebranego po przekwitnięciu rośliny. Z niego tworzy się ekstrakt płynny lub suchy, który niezależnie od formy służy do produkcji tabletek, kapsułek, maści, a także nalewek.

Czarci pazur – kapsułki. Czy każdy może je stosować?

Jeżeli chodzi o kapsułki z czarciego pazura lub inne preparaty zawierające wyciąg z jego korzenia, to przed ich zastosowaniem należy zapoznać się ze wszystkimi przeciwwskazaniami. Niestety nie mogą przyjmować ich osoby z chorobą żołądka lub dwunastnicy. Potwierdzono też, że czarci pazur wzmacnia działanie niektórych leków, zwłaszcza tych obniżających ciśnienie krwi i antyarytmicznych. Można znaleźć opinie, że przyjmowany w podwyższonej ilości wywołuje reakcję alergiczną, więc należy przestrzegać określonych przez producenta dawek. Nie jest zalecany dla diabetyków, chociaż ostateczną decyzję powinien w takiej sytuacji podjąć lekarz.

Dawki uważane za toksyczne dla organizmu są bardzo wysokie, więc ciężko mówić o objawach przedawkowania w przypadku stosowania wyciągu z czarciego pazura. Przyjmuje się, że szkodliwą dawką jest 13,5 g substancji na 1 kg masy ciała, więc należy zażyć bardzo dużą ilość substancji, aby można było zaobserwować toksyczny efekt.

Diabelski korzeń nie jest zalecany dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią, ponieważ nie ma badań na temat jego oddziaływania na płód, jak również nie wiadomo, czy zawarte w nim substancje przenikają do mleka matki.

Zobacz film: Wprowadzenie suplementów na rynek. Źródło: Wiem, co jem.

Czarci pazur – dawkowanie

Preparaty zawierające wyciąg z korzenia rośliny mają różną formę, co wpływa na ich stosowanie i dawkowanie. Ponieważ korzeń może wywołać działanie niepożądane, bezwzględnie należy przestrzegać zalecanych przez producenta dawek preparatu, a także odstawić go, jeżeli pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy, np. reakcja alergiczna. Należy pamiętać, że każdy z preparatów ma inną ilość substancji czynnej wchodzącej w skład pojedynczej dawki, stąd konieczne jest zapoznanie się z zaleceniami zawartymi w ulotce.

Poza maściami, żelami czy tabletkami można stosować napary z dodatkiem czarciego pazura. Zaleca się picie takiej herbaty przez około 8 tygodni, np. w celu oczyszczenia organizmu (3 razy dziennie). Po dwóch miesiącach konieczne jest zrobienie 3-tygodniowej przerwy, po czym można wrócić do kuracji. Na efekty należy jednak poczekać – pojawiają się dopiero po około 2 miesiącach.

W przypadku stosowania miejscowo maści, działanie można zaobserwować znacznie szybciej.

Data aktualizacji: 13.12.2018,
Opublikowano: 13.11.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej