Cukier z prawdziwą wanilią a cukier wanilinowy – czym się różnią?

Fot: joannawnuk / gettyimages.com

Cukier waniliowy to popularna nazwa produktu, z użyciem którego domowym wypiekom nadaje się smak i aromat. Najczęściej dostępny w sklepach i wykorzystywany w kuchni nie jest jednak cukier z prawdziwą wanilią, lecz jego syntetyczny zamiennik – cukier wanilinowy.

Cukier z wanilią to dla wielu osób nieodzowny składnik deserów. Nadaje im piękny aromat i podkreśla smak słodyczy. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że powszechnie dostępny w sklepach produkt określany mianem „cukru waniliowego” z wanilią ma niewiele wspólnego. Jedną z przyczyn tej nieświadomości może być myląca nazwa popularnego dodatku do ciast czy lodów – „cukier wanilinowy”. Na pierwszy rzut trudna do zauważenia oka litera „n” oznacza, że artykuł jest aromatyzowany syntetyczną waniliną lub etylowaniliną.

Nie tylko cukier z wanilią może być różny. Bywa, że producenci barwią zwykły biały cukier, aby dobrze udawał trzcinowy! Jak? Odpowiedź na filmie: 

Zobacz film: Cukier biały a brązowy. Źródło: Co nas truje

Cukier z prawdziwą wanilią

Wanilia płaskolistna należy do rodziny storczykowatych. Wywodzi się z tropikalnych rejonów Ameryki. Jej owocami są strąki, które zbiera się, nim osiągną pełną dojrzałość, a następnie poddaje fermentacji i suszeniu. W ten sposób powstaje przyprawa zwana laską wanilii. Ma ona szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, ale wykazuje także właściwości lecznicze. Przede wszystkim oddziałuje korzystnie na układ nerwowy – poprawia samopoczucie w stanach napięcia i stresu, redukuje dolegliwości bólowe, ułatwia zasypianie, jest uznawana za silny afrodyzjak. Ponadto wykazuje działanie przeciwgorączkowe oraz wzmacnia mięsień sercowy.

Ile cukru naprawdę zjadamy? Dowiesz się tego oglądając film.

Zobacz film: Cukier - ile naprawdę go zjadamy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

W Polsce wanilia w laskach jest coraz łatwiej dostępna, ale częściej spotyka się ją w postaci cukru waniliowego. Wytwarza się go na bazie cukru buraczanego lub trzcinowego. Musi zawierać co najmniej 27% wanilii w formie zmielonej lub ekstraktu. Ponieważ waniliowe strąki należą do najdroższych przypraw świata, stosunkowo drogi jest także cukier z prawdziwą wanilią. Z tego względu popularność zyskał jego zdecydowanie tańszy, syntetyczny zamiennik.

Cukier waniliowy a wanilinowy

Za charakterystyczny zapach i smak wanilii odpowiada aromatyczny związek organiczny – wanilina. Stanowi ona zaledwie 1,2% masy waniliowych lasek, w związku z czym jej pozyskiwanie do celów komercyjnych jest nieopłacalne. Co więcej, substancja wyekstrahowana z rośliny zaspokoiłaby jedynie ułamek procenta światowego zapotrzebowania. W związku z tym wanilina wykorzystywana w cukiernictwie czy przemyśle kosmetycznym to zazwyczaj syntetyk. Uzyskuje się go np. z ligniny, gwajakolu, eugenolu, kwasów lignosulfonowych.

Zobacz film: Cukier ukryty w produktach spożywczych. Źródło: 36,6.

Syntetyczna wanilina (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) lub etylowanilina (3-etoksy-4-hydroksybenzaldehyd) wykorzystywana jest do aromatyzowania cukru w masowej produkcji. Tak powstaje cukier wanilinowy o właściwościach zbliżonych do cukru z wanilią, choć o mniej intensywnym smaku i aromacie. W tej sytuacji rozwiązaniem może być zastosowanie większej ilości produktu. Sztuczna wanilina nie jest jednak obojętna dla zdrowia. W nadmiarze lub u osób skłonnych do alergii może wywołać podrażnienia błony śluzowej lub skóry. Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) uznają tę substancję za niebezpieczny związek chemiczny, a Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) oznacza ją symbolem R22 („działa szkodliwie po połknięciu”).

Domowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Cukier wanilinowy można nabyć w każdym sklepie spożywczym. Jego przeciętna porcja kosztuje kilkadziesiąt groszy. Mimo łatwej dostępności i niskiej ceny warto zastępować go zdrowszym, a przy tym bardziej aromatycznym produktem, jakim jest cukier z prawdziwą wanilią, zwłaszcza że można pozyskać go domowym sposobem. W tym celu należy wprawdzie zainwestować w całą laskę wanilii (kosztującą kilka-, kilkanaście złotych), ale pozwala na aromatyzowanie stosunkowo dużej ilości cukru – 1–2 szklanek.

Czy cukier może uzależniać? Obejrzyj film i poznaj opinię ekspertów

Zobacz film: Dlaczego uzależniamy się od cukru? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Domowy cukier waniliowy można wykonać z dowolnego rodzaju cukru (białego, trzcinowego) lub zamiennika, np. ksylitolu. Jego 200–400 g należy w tym celu przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika (np. słoika). Laskę wanilii rozcina się na pół, wydrąża się z niej ziarna i dodaje do cukru. W pojemniku umieszcza się także podzieloną nożem na kilka kawałków łupinę. Całość należy dokładnie wymieszać i przed użyciem odstawić na 1–2 tygodnie.

Czym można zastąpić cukier waniliowy?

Wanilia to przyprawa o tak niepowtarzalnych walorach, że nie sposób zastąpić jej jakąkolwiek inną. Ciasteczka, lody, krem czy kawa z cukrem waniliowym należą do ulubionych przysmaków w wielu regionach świata. Tworząc domowe wypieki, warto jednak pamiętać, że ich smak może podkreślić nie tylko olejek czy cukier waniliowy. Jeśli zabraknie ich w kuchennych zasobach, z powodzeniem wykorzystać można inne produkty – otartą skórkę z cytrusów, rum lub inny równie aromatyczny alkohol. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po nie niż po powszechnie dostępny i tani, syntetyczny cukier wanilinowy.

Zobacz film: Dlaczego słodycze nam szkodzą? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 07.08.2018,
Opublikowano: 21.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej