Co to jest żywność ekologiczna? Definicja i najwięksi producenci

Fot: monticellllo / stock.adobe.com

Żywność ekologiczna stała się przez ostatnie lata niezwykle popularna. Choć jej cena jest najczęściej wyższa niż powszechnie dostępnego w sklepie jedzenia, wiele osób uważa, że warto ją kupować, bo jest zdrowsza i bardziej odżywcza.

Obecnie żywność ekologiczna dostępna jest niemal na każdym kroku i można ją kupić nie tylko w internecie czy sklepach ze zdrową żywnością, ale również w większości supermarketów, a nawet w małych sklepach.

Co to jest żywność ekologiczna? Definicja i oznaczenia

Do produkcji żywności ekologicznej w 95% wykorzystuje się produkty pochodzenia naturalnego i niemodyfikowane genetycznie. Przy jej wytwarzaniu nie powinno się też używać sztucznych nawozów ani chemicznych środków ochrony roślin, takich jak pestycydy czy herbicydy.

Według polskiego prawa umieszczanie słów “bio”, “eco” lub “organic” na opakowaniach jest zarezerwowane dla ekologicznej żywności.

Najlepszym gwarantem tego, czy zakupiony produkt jest rzeczywiście ekologiczny, są specjalne certyfikaty przyznawane producentom, którzy spełniają określane warunki. Żywność ekologiczna powinna być oznakowana:

  • zielonym logiem liścia (obowiązuje w całej Unii Europejskiej),
  • numerem identyfikacyjnym jednostki certyfikującej/kontrolnej,
  • oznaczeniem miejsca, w którym wyprodukowano dany produkt („Rolnictwo UE”, „Rolnictwo spoza UE”, „Rolnictwo Polski”).

Producenci często próbują wprowadzać konsumentów w błąd, używając mylnie brzmiących wyrażeń, takich jak „prosto z natury”, „z ekologicznych rejonów” czy też „z serca puszczy”, ale mają one charakter wyłącznie marketingowy i nie świadczą o ekologicznym charakterze żywności. Jedynie wymienione oznaczenia gwarantują, że zakupiony produkt można określić jako żywnością ekologiczną.

Zobacz film: Jak długo można przechowywać określone produkty? Źródło: Stylowy Magazyn.

Zobacz także: Dieta frutariańska

Żywność ekologiczna – gdzie kupić?

Żywność ekologiczną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i na ekobazarach, ale również w niektórych supermarketach, poprzez kooperatywy rolnicze czy bezpośrednio od sprzedawcy. Poszukując ekologicznej żywności, należy pamiętać, że miejsce zakupu nie zawsze świadczy o jakości produktów. Sklepy ze zdrową żywnością czy ekobazary często obok żywności z upraw ekologicznych sprzedają zwykłe produkty. Najlepiej jest zawsze sprawdzać certyfikaty.

Żywność ekologiczna bez certyfikatu

Zdarza się, że można zakupić żywność ekologiczną o wysokiej jakości, która nie posiada certyfikatu. Dotyczy to przede wszystkim pokarmów, które nie są objęte procesem certyfikowania – grzyby, owoce runa leśnego czy dziczyzna nie są oznaczone zielonym liściem, mimo że spełniają kryteria.

Żywność ekologiczną można też uzyskać, kupując ją z zaznajomionego, domowego gospodarstwa, jeżeli ma się pewność, że nie stosowano tam chemicznych środków ochrony czy nawozów.

Żywność ekologiczna – kupowanie bezpośrednio od producentów

Producenci często dostarczają żywność ekologiczną do sklepów, na bazary czy własne stoiska, aby ułatwić odbiorcom zakup. Często możliwy jest również zakup takich produktów bezpośrednio ze źródła, dzięki czemu są świeższe i tańsze. Choć niektóre gospodarstwa ekologiczne oferują wysyłkę, najczęściej, aby zakupić jedzenie bezpośrednio od producenta, trzeba udać się do niego osobiście, co jest dość dużym mankamentem.

Żywność ekologiczna – kooperatywy rolnicze

Kooperatywy rolnicze to jedno z najlepszych rozwiązań zarówno dla producentów ekologicznej żywności, jak i jej konsumentów. Umożliwiają utworzenie jak najkrótszej drogi pomiędzy odbiorcą produktów, a ich wytwórcą, co w przypadku żywności jest bardzo istotne, ponieważ zapewnia jej świeżość. Dodatkowo omijając giełdy czy sklepy, sama sprzedaż generuje mnie strat, dzięki czemu otrzymywane przez klienta produkty są tańsze. Dzięki takim przedsięwzięciom rozwijać się mogą w szczególności małe, rodzinne ekologiczne gospodarstwa, które nie miałyby szans na kontrakty z większymi sklepami ze względu na małą produkcję.

Żywność ekologiczna – zalety

Żywność ekologiczna nie zawiera sztucznych dodatków, dlatego jest szczególnie polecana osobom ze skłonnościami do alergii. Używanie naturalnych produktów, takich jak gnojówka, sprawia, że otrzymane owoce i warzywa mają większą gęstość odżywczą, niż te wyhodowane w szklarniach i podlewane sztucznymi nawozami. Ponadto kupowanie produkowanej lokalnie żywności ekologicznej wspiera też rozwój polskiej gospodarki i pozwala na zachowanie wsi i rodzinnego rolnictwa. Produkcja ekologicznej żywności jest także w mniejszym stopniu obciążająca dla środowiska.

Żywność ekologiczna – wady

Żywność ekologiczna ma również swoje wady. Kupujący ją po raz pierwszy mogą być zaskoczeni wyglądem otrzymanych produktów – warzywa i owoce są często mniejsze, powykrzywiane lub postrzępione. Zdarza się również, że ich smak odbiega od tego, do którego przyzwyczajony jest konsument korzystający dotychczas z pożywienia poddanego obróbce w masowej produkcji. Ponadto należy pamiętać, że żywność ekologiczna ma zazwyczaj krótszy czas przydatności do spożycia. Jej wadą jest też wysoka cena (co jest związane z wyższą ceną produkcji).

Zobacz film: Polska i zagraniczna żywność, którą wybrać? Źródło: Wiem, co jem

Bibliografia:

https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=11119

Data aktualizacji: 21.05.2018,
Opublikowano: 28.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej