Co to jest proso i czy zawiera gluten? Jak powstaje kasza jaglana?

Fot. clemarca / Getty Images

Proso to roślina wykorzystywana od wieków jako źródło pokarmu, ponieważ posiada wysokie wartości odżywcze. Wytwarzana z niego kasza jaglana uważana jest za jeden z super pokarmów, które, regularnie spożywane, stoją na straży ludzkiego zdrowia.

Proso posiada ponad 500 gatunków występujących na całym świecie. Wiele z nich jest uprawianych i wytwarza się z nich jadalną kaszę lub paszę dla zwierząt. Inne są trudnymi do wytępienia chwastami.

Co to jest proso?

Proso to jednoroczne trawy z rodziny wiechlinowatych, które występują w około 500 gatunkach. Jest jedną z najstarszych roślin zbożowych i uprawia się go na całym świecie ze względu na jego wartości odżywcze. Posiada długie, nitkowate i lancetowate liście oraz kwiaty w formie wiechy – groniastego, zwisłego kwiatostanu. Wytwarza jadalne nasiona.

Proso i jego najczęściej spotykane gatunki

W Polsce na ogół uprawiane i jadane jest proso zwyczajne, z którego wytwarzana jest kasza jaglana. Najczęściej spotykane i wykorzystywane gatunki tej rośliny na świecie to między innymi:

  • proso rózgowate (rózgowe) – twarda, wieloletnia trawa porastająca prerię, wykorzystywana jako pasza i biopaliwo;
  • proso afrykańskie (perłowe, dagusa, kankoran) – uprawiane w Afryce i południowych częściach Europy; wytwarza się z niego kaszę i mąkę nienadającą się do wypieku chleba; wykorzystywane jest także na paszę dla zwierząt i jako roślina ozdobna;
  • proso senegalskie (czerwone) – gatunek pochodzący z Afryki o drobnych, czerwonych nasionach wykorzystywanych jako pokarm dla ptaków egzotycznych, na przykład papug;
  • dzikie proso (chwastnica) – powszechnie występujący na terenie kraju gatunek z rodziny wiechlinowatych, który jest jednorocznym, uporczywym i łatwo rozsiewającym się chwastem;
  • proso włoskie – obejmuje dwa podgatunki – czumizę (włośnicę ber) pochodzącą z Japonii i Chin i stanowiącą źródło pożywienia oraz proso węgierskie (włośnicę mohar) uprawianą na Węgrzech w celach pastewnych;
  • proso włosowate – jednoroczna odmiana pochodząca z Ameryki Północnej, uprawiana w celach ozdobnych ze względu na delikatne, nitkowate kwiatostany, często wykorzystywana do kompozycji bukietowych;
  • proso żółte – wytwarza drobne nasiona, które są tanim i odżywczym pokarmem dla wielu gatunków ptaków;
  • proso japońskie (pajza, chwastnica) – uprawiane na kaszę głównie w Azji.

Czy proso ma gluten?

Proso, a co za tym idzie kasza jaglana, są naturalnie bezglutenowe. Osoby cierpiące na celiakię, którym szkodzą nawet śladowe ilości tego składnika, powinny jednak wybierać produkty przetwarzane w miejscach, w których nie grozi im zanieczyszczenie glutenem, a więc posiadające odpowiedni certyfikat. Warto jednak pamiętać, że u niektórych może występować uczulenie na proso, które objawia się wysypkami skórnymi lub dolegliwościami jelitowymi.

Czy uważasz, że powinno się unikać glutenu?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Proso – wartości odżywcze

Proso jest wysoko odżywczym, choć lekkostrawnym pokarmem. Kasza jaglana przez wieki polecana była przez lekarzy osobom starszym, w okresie rekonwalescencji i dzieciom.

100 g tego produktu zawiera 378 kalorii, 4,2 g tłuszczu, 73 g węglowodanów, 11 g białka i 9 g węglowodanów, a ponadto sporo magnezu i potasu oraz wapń, żelazo i krzem.

Proso i kasza jaglana – właściwości lecznicze

Proso posiada właściwości zdrowotne, które mogą być przydatne w profilaktyce i wspieraniu leczenia wielu chorób. Jego działanie obejmuje między innymi:

  • wspieranie układu sercowo-naczyniowego – duża ilość magnezu i potasu poprawia pracę serca i działa na nie ochronnie i pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi; lignany roślinne chronią przed nowotworami mięśnia sercowego, a spora zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych;
  • ochronę przed cukrzycą – w krajach o dużym spożyciu prosa cukrzyca występuje rzadziej, przypisuje się to dużej zawartości magnezu w tym pokarmie;
  • obniżenie ryzyka nowotworów;
  • poprawę pracy układu trawiennego – zapobiega zaparciom, gazom, wzdęciom i skurczom, poprawia wchłanianie składników odżywczych i optymalizuje pracę narządów wewnętrznych;
  • oczyszczenie organizmu – zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w detoksykacji wątroby i nerek.

Co się robi z prosa? Przykładowe dania

Z prosa wytwarza się kaszę jaglaną, która może być wykorzystywana w kuchni tak jak wszystkie inne kasze. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsnych obiadów, ale może stanowić też samodzielnie danie, jeżeli doda się do niej warzywa. Szczególnie polecana jest na ciepłe śniadania (najczęściej na słodko, z owocami i bakaliami), gdyż dostarcza dużo energii na cały dzień.

W sprzedaży dostępna jest też mąka z prosa (zwana również mąką jaglaną). Jak wszystkie mąki bezglutenowe bywa trudna do wykorzystania. Przepisy często zakładają wymieszanie jej z innymi rodzajami mąk, co pozwala uzyskać lepsze efekty. Nadaje się do wyrobu placków, naleśników, zagęszczania zup i sosów, ale można ją też wykorzystać do niektórych wypieków, szczególnie kruchych spodów i ciasteczek.

Wyciąg z prosa

Wyciąg z prosa stosowany jest jako składnik złożonych suplementów diety stosowanych przy niedoborach aminokwasów. Odżywia organizm, działa wzmacniająco i poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Wykorzystuje się go również do produkcji kosmetyków – poprawia stan skóry i włosów, odbudowując ich uszkodzoną strukturę. Zapobiega też łysieniu.

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 25.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej