Co to jest mleko makowe i jak je przygotować? Działanie mleka makowego

Fot: OlgaLepeshkina / gettyimages.com

Mleko makowe to napój z wody i nasion maku. Wykazuje działanie rozgrzewające i przeciwkaszlowe. Oprócz właściwości zdrowotnych używa się go w sztuce kulinarnej jako składnika owocowych koktajli, wypieków cukierniczych czy musli.

Mleko makowe to jedno z najtańszych odpowiedników roślinnych możliwych do samodzielnego przygotowania. Jest doskonałym źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Napój nie powinien być spożywany przez małe dzieci i ciężarne kobiety.

Co to jest mleko makowe?

W ostatnim czasie sporym zainteresowaniem cieszą się rodzaje mleka roślinnego. Mają zwolenników zwłaszcza wśród wegan i osób zmagających się z nietolerancją laktozy. Jednym z nich jest mleko makowe. To napój uzyskany na skutek utarcia z wodą „na mleczko” nasion maku. Produkt ten ma słodkawo-orzechowy smak z lekką nutą goryczy oraz szarobiały kolor. Mleka makowego nie powinno się podawać małym dzieciom (poniżej 2 roku życia) ani ciężarnym kobietom.

Właściwości i działanie mleka makowego

Mleko makowe korzystnie wpływa na organizm. Jego zdrowotne właściwości determinowane są składem, w którym na uwagę zasługują kwasy omega-6, zwłaszcza kwas linolowy, bogactwo witamin, w tym A, D, E, C, B3 oraz składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk czy fosfor. Mak stanowi doskonałe źródło białka, stąd też spożywanie powstałego z niego mleka poleca się zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie. Dzięki wysokiej zawartości żelaza zapobiega niedokrwistości i anemii. Z kolei sód obniża wartość ciśnienia tętniczego krwi, a magnez zmniejsza skurcze mięśni.

Napój wykazuje właściwości lekko przeciwbólowe, uspokajające, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Ze względu na właściwości rozgrzewające poleca się go w przebiegu przeziębienia i grypy. Doskonale sprawdzi się w łagodzeniu uciążliwego suchego kaszlu. Dodatkowo działa osłaniająco na górne drogi oddechowe. Mleko makowe warto spożywać na sen. Z racji na dość wysoką kaloryczność maku (100 g to około 500 kcal) napój powinien być rozważnie spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Z drugiej strony stanowi dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego (100 g dostarcza około 20 g błonnika). W związku z tym wpływa pozytywnie na procesy trawienne, reguluje częstotliwość wypróżnień i zapobiega uczuciu ciężkości.

Czy warto pić mleko? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy warto pić mleko? Źródło: Co nas truje?

Czy mleko makowe to narkotyk?

Mak lekarski to powszechnie znany surowiec alkaloidowy. Typowe dla opium alkaloidy znajdują się we wszystkich częściach tej rośliny. Z tego względu jego dostępność została znacznie ograniczona. Do przygotowania napoju wykorzystuje się zatem nasiona maku niebieskiego lub białego. Błędne utożsamia się mleko makowe z formą narkotyku, gdyż wyżej wymienione rośliny nie wykazują działania charakterystycznego dla tych substancji. Ich właściwości uspokajające są na tyle delikatne, że nie wiążą się w żaden sposób z ryzykiem uzależnienia.

Jak przygotować mleko makowe?

Mleko makowe jest stosunkowo proste do przygotowania. Lista niezbędnych produktów obejmuje:

  • 1/3 szklanki maku,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżkę miodu.

Mak po zalaniu wodą odstawia się na około 12 godzin. Najlepiej moczyć go przez noc. Po tym czasie wodę odlewa się, a mak przepuszcza kilka razy (co najmniej 3) w maszynce do mielenia lub rozdrabnia w młynku do kawy czy moździerzu. Przemielony mak wrzuca się do blendera z 2 szklankami gorącej wody z miodem.

Innym sposobem jest wykorzystanie wody, w której namaczało się nasiona maku. Całość blenduje się przez 2–3 minuty, po czym odstawia, aż częściowo opadną nasiona (około 15 minut) i ponownie blenduje przez 2–3 minuty. Gdy w napoju pływa sporo makowych łusek, można go przecedzić przy użyciu sitka lub czystej gazy. Z powstałej proporcji wychodzi niewiele ponad 1 szklanka – około 300 ml.

Napój należy przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku. Zaleca się wykonywanie małych porcji, gdyż produkt najlepiej spożyć do następnego dnia. Mleko po odstaniu rozwarstwia się, w związku z czym przed spożyciem należy je zamieszać. Pozostałe po produkcji mleka nasiona wykorzystać można do klusek z makiem lub ciasteczek.

Mleko makowe jako świąteczny napój

Na Litwie i w sąsiadujących z tym państwem częściach Polski mleko makowe stanowi element tradycji świąt Bożego Narodzenia. Dość często wzbogaca się je, dodając ekstrakt migdałowy, syrop daktylowy i klonowy, goździki, syrop z agawy, laskę wanilii i cynamonu (lub kilka namoczonych daktyli) oraz kardamon. Ten mleczny napój idealnie komponuje się z śliżykami, czyli małymi drożdżowymi ciasteczkami z makiem.

Mleko makowe – wykorzystanie w sztuce kulinarnej

Mleko makowe może być z powodzeniem spożywane na ciepło lub po podgrzaniu (nie wolno go zagotować, bo może się zwarzyć), choć wykorzystuje się je także do przygotowania niektórych dań. Nadaje się jako baza do koktajli bananowych, musli czy owsianki. Używa się go także do wypieków.

Bibliografia:

1. A. Trojanowska, Tradycyjne ziołolecznictwo białoruskie w pracy Michała Federowskiego „Lud Białoruski na Rusi Litewskiej”, [w:] „ANALECTA”, 2007, XVI (1–2), s. 7–53.

2. H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2017.

Data aktualizacji: 30.06.2020,
Opublikowano: 29.06.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej