Co to jest hiperlipidemia? Objawy, przyczyny i leczenie choroby

Fot: Naeblys / fotolia.com

Hiperlipidemia to schorzenie polegające na zaburzeniu gospodarki lipidowej organizmu. U chorego zwiększa się poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Jeśli stan ten trwa zbyt długo, może mieć poważne konsekwencje. Przyczyną hiperlipidemii jest zwykle zła dieta i siedzący tryb życia.

Niewłaściwa dieta, siedzący tryb życia, nadwaga i predyspozycje genetyczne to czynniki sprzyjające powstaniu hiperlipidemii. Jej cechą charakterystyczną jest zwiększone stężenie cholesterolu (LDL) lub trójglicerydów (VLDL) albo obu związków jednocześnie w surowicy krwi. W zależności od tego, który z nich jest nieprawidaszłowy, hiperlipidemię dzieli się na trzy rodzaje: hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia i hiperlipidemia mieszana.

Zobacz także: Podwyższony cholesterol całkowity – przyczyny i konsekwencje

Co to jest hiperlipidemia?

W organizmie osoby, u której zdiagnozowano hiperlipidemię, dochodzi do zaburzenia metabolizmu tłuszczów (lipidów). W surowicy krwi pojawia się podwyższony poziom różnych tłuszczów, na przykład

cholesterolu LDL

. Jest to tłuszczowa cząsteczka chemiczna, która jest składnikiem każdej komórki ciała i bierze udział w produkcji hormonów i witaminy D. Około 2/3 cholesterolu wytwarza wątroba, ale przyjmujemy go również z pożywieniem (potrawy pochodzenia zwierzęcego). Gdy w diecie jest go za dużo, wątroba stopniowo redukuje jego produkcję, ale nie jest w stanie jej całkowicie zaprzestać, dlatego nadmiar tłuszczów musi się gdzieś magazynować. Początkowo odkładany jest w skórze, następnie może w postaci mikroskopijnych grudek przylepiać się do ścianek układu krwionośnego.

Przy nieprawidłowym metabolizmie lipidów obserwuje się podwyższone stężenie frakcji LDL cholesterolu lub obniżenie frakcji HDL

i/lub wysokie stężenie trójglicerydów (VLDL).

Zobacz także: „Dobry cholesterol” – co to jest, jak go podwyższyć i co warto jeść?

Hiperlipidemia – przyczyny i objawy

Jedną z częściej wymienianych przyczyn hiperlipidemii jest nieprawidłowa dieta. Na poziom złego cholesterolu wpływa przede wszystkim spożywanie dużej ilości pokarmów pochodzenia zwierzęcego, a także przejadanie się. Hiperlipidemii sprzyja znaczna nadwaga, przy której często obserwuje się wzrost cholesterolu LDL we krwi. Utrata zbędnych kilogramów może okazać się bardzo ważna w walce z hiperlipidemią. Należy zaznaczyć, że w organizmie człowieka znajduje się dwa rodzaje cholesterolu:

HDL, czyli lipoproteiny o wysokiej gęstości – odpowiedzialny za transport cholesterolu do wątroby, jego działanie jest korzystne dla organizmu

LDL, czyli lipoproteiny o niskiej gęstości – jest nośnikiem cholesterolu do komórek pozawątrobowych. To on ma główny udział w tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Im wyższy jego poziom we krwi, tym większe ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Zobacz film: Normy dotyczące cholesterolu. Źródło: 36,6.

Niska aktywność fizyczna i siedzący tryb życia w połączeniu z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi sprzyjają podwyższeniu złego cholesterolu we krwi. Wiek również może mieć znaczenie przy rozwoju hiperlipidemii. Schorzenie to częściej dotyka osób starszych (zarówno u kobiet, jak i mężczyzn wraz z wiekiem rośnie poziom lipidów), u dzieci występuje bardzo rzadko (chyba, że jest wrodzona). Hiperlipidemia może być dziedziczna. Objawia się zwiększonym stężeniem lipidów we krwi, co powoduje miażdżycę i inne powikłania z nią związane. Hiperlipidemia wrodzona ujawnia się już w młodym wieku, a jej leczenie opiera się na terapii farmakologicznej. Najczęściej spotykana jest hiperlipidemia rodzinna dziedziczona w sposób autosomalny dominujący. Dochodzi w niej do mutacji genu receptora LDL (LDLR), genu apolipoproteiny B–100 lub genu PCSK9.

Nie istnieją swoiste objawy hiperlipidemii. Pojawiają się wówczas, kiedy wywoła ona chorobę układu krążenia, np. miażdżycę. Jedynym jej objawem są żółtaki, czyli guzki o żółtawym zabarwieniu, pojawiające się na powiekach, kolanach, łokciach i ścięgnie Achillesa.

Hiperlipidemia – leczenie i dieta

Leczenie hiperlipidemii polega przede wszystkim na radykalnej zmianie nawyków żywieniowych, wdrożeniu odpowiedniej diety i rozpoczęciu aktywności fizycznej. U osób z nadwagą i otyłością konieczne jest pozbycie się zbędnych kilogramów. Najważniejsze zalecenia dietetyczne to ograniczenie produktów wysokotłuszczowych, bogatych w cholesterol (tłustych produktów mlecznych i mięsnych, podrobów oraz żółtek jaj), zwiększenie spożycia błonnika, warzyw, owoców i ryb oraz zrezygnowanie z obróbki tłuszczowej (zamiast smażenia pieczenie i gotowanie na parze). Poza tym powinno się spożywać 4–5 posiłków dziennie i nie podjadać między nimi. Obniżenie wartości kalorycznej posiłków sprawi, że poziom cholesterolu wyrówna się do poziomu prawidłowego, ale także przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Należy zawsze pamiętać o śniadaniu oraz nie jeść późnej i obfitej kolacji. Jeśli zmiana diety nie jest wystarczająca, konieczne jest wprowadzenie terapii lekowej. Hiperlipidemia, zwłaszcza mieszana, jest poważnym zaburzeniem gospodarki lipidowej, nieleczona może doprowadzić do poważnych chorób, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca czy zawał.

Data aktualizacji: 04.12.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Udar mózgu - jak wygląda rehabilitacja po chorobie?

Rehabilitacja po udarze to długotrwały proces, który nie zawsze gwarantuje pełne przywrócenie utraconych funkcji. Zajmuje się nią interdyscyplinarny zespół specjalistów, m.in. neuropsycholog, fizjoterapeuta i logopeda.

Czytaj więcej
Uczucie ciężkości w klatce piersiowej – przyczyny

Ból, ciężkość w klatce piersiowej, problem z oddechem to dolegliwości, które wywołują lęk i wymagają znalezienia przyczyny. Ich powodem może być poważny problem zdrowotny, a także zaburzenia lękowe, stres, a nawet zbyt obfity posiłek. Uczucia ciężkości w klatce piersiowej nie należy bagatelizować.

Czytaj więcej
Jakie są objawy stanu przedzawałowego? Co robić, gdy wystąpią?

Zawał serca może dawać charakterystyczne objawy, choć nie zawsze. Stan przedzawałowy poprzedza bezpośrednio nieodwracalne obumieranie i martwicę komórek mięśnia sercowego, dlatego odpowiednia diagnostyka może zapobiec jego konsekwencjom jakim jest zawał serca. 

Czytaj więcej
Objawy zawału serca u kobiet – czy różnią się od tych u mężczyzn?

Objawy zawału serca u kobiet mogą różnić się od ogólnie uznawanych, typowych symptomów zawału mięśnia sercowego. Częściej pojawiają się objawy nieswoiste zawału serca w postaci duszności, uczucia pieczenia w klatce piersiowej, bólu ramion czy po prostu osłabienia.

Czytaj więcej
Cichy zawał serca – czy można przejść zawał i o tym nie wiedzieć?

Zawał serca nie zawsze daje książkowe objawy. Cichy zawał dotyczy przede wszystkim chorych na cukrzycę oraz kobiet. Trudno go rozpoznać, co powoduje, że gorsze jest rokowanie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Czytaj więcej
Anemia sierpowata (niedokrwistość sierpowatokrwinkowa): przyczyny, objawy i leczenie

Anemia sierpowata jest chorobą wynikającą z mutacji punktowej w genie kodującym łańcuch hemoglobiny krwinek czerwonych. Wśród objawów występują: bladość skóry, bóle brzucha, opuchlizna stóp i dłoni, a także uszkodzenia serca i płuc! Anemia sierpowata jest chorobą dziedziczną, na którą cierpią nawet noworodki!

Czytaj więcej
Grillowane mięso może szkodzić sercu

Polacy kochają grillowane i smażone jedzenie. Niestety kolejne badania pokazują, że taka obróbka - zwłaszcza mięsa - może być niebezpieczna dla serca i całego układu krążenia.

Czytaj więcej
5 sygnałów, że siedzący tryb życia zaczyna ci szkodzić i potrzebujesz więcej ruchu

Ciało człowieka nie jest przystosowane do przebywania w pozycji siedzącej, tymczasem większość z nas spędza tak  8-10 godzin dziennie. To odbija się na naszym zdrowiu bardziej, niż się spodziewamy. Siedzący tryb życia przyczynia się zarówno do groźnych chorób cywilizacyjnych, jak i codziennych dolegliwości, takich jak ból głowy czy zaparcia.

Czytaj więcej
Czym jest kardiowerter-defibrylator serca? Wskazania do wszczepienia

Kardiowerter-defibrylator jest urządzeniem, które wszczepia się pacjentom w celu przywrócenia rytmu zatokowego w momencie wystąpienia arytmii zagrażającej życiu. Wskazaniem do zastosowania tego rodzaju leczenia jest ryzyko wystąpienia tzw. nagłej śmierci sercowej. Kardiowerter-defibrylator składa się z baterii i elektrody.

Czytaj więcej
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Doskonale smakuje, pobudza, dodaje energii, a także poprawia działanie całego organizmu. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy przypominamy dlaczego warto pić kawę. 

Czytaj więcej