Co to jest grasica i jakie spełnia funkcje w organizmie?

Fot: nerthuz / fotolia.com

Grasica stanowi podstawę funkcjonowania układu immunologicznego, chociaż na co dzień nie poświęca się jej aż tak dużo uwagi. Jako narząd jest obecna w organizmie tylko do pewnego wieku, później zamienia się w tkankę tłuszczową.

W grasicy zachodzi produkcja i różnicowanie limfocytów T. Jest niewielkim narządem spełniającym ważne funkcje w organizmie, jeżeli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zanika po wypełnieniu swojej roli. Zdarzają się jednak sytuacje, w których zamiast zmieniać się w tkankę tłuszczową, zaczyna się rozrastać.

Grasica – budowa narządu

Grasica u zdrowego człowieka rośnie tylko do trzeciego roku życia i osiąga wówczas wagę od 30 do 40 g. Od tego momentu zaczyna stopniowo zanikać. Jest narządem limfatycznym zlokalizowanym w klatce piersiowej, a dokładniej w śródpiersiu górnym tuż za mostkiem. Charakterystyczne dla grasicy jest tzw. zjawisko inwolucji - gromadzenia się w narządzie tkanki tłuszczowej żółtej oraz występowanie w części rdzennej tzw. ciałek Hassala (drobne struktury, które pojawiają się w życiu płodowym i namnażają do okresu dojrzałości płciowej).

Zachodzi w niej proces dojrzewania limfocytów T (białych krwinek, które odpowiedzialne są za rozpoznawanie antygenów wnikających do organizmu), które dostają się do niej ze szpiku kostnego. Składa się z dwóch jednakowych płatów oraz kory (czyli w głównej mierze komórek limfatycznych), zrazików i rdzenia otoczonych torebką łącznotkankową.

Zanik grasicy rozpoczyna się w etapie dojrzewania. Jej właściwe funkcjonowanie w dzieciństwie ma zasadniczy wpływ na działanie układu odpornościowego. Grasica u dzieci jest bardzo dobrze widoczna na zdjęciach rentgenowskich, natomiast u dorosłych trudno zlokalizować jej pozostałości, nawet po otworzeniu klatki piersiowej.

Grasica i jej funkcje w organizmie

Po wypełnieniu swojej funkcji, na skutek działania hormonów płciowych, grasica zanika i zastępuje ją tkanka tłuszczowa. Narząd produkuje i limfocyty T na wczesnym etapie życia człowieka, dzięki czemu dojrzałe komórki zostają przemieszczone do poszczególnych tkanek, wspierając działanie układu odpornościowego.

Mimo krótkiego funkcjonowania, grasica odpowiada również za produkcję hormonów: tymozyny (pobudza dojrzewanie limfocytów T) i tymopoetyny (jej niedobór w organizmie powoduje zbyt szybkie męczenie się mięśni). Na etapie swojego wzrostu kontroluje także funkcjonowanie węzłów chłonnych i śledziony. Poza pełnieniem funkcji odpornościowej grasica zapobiega też pojawianiu się alergii.

Powiększona grasica – podejrzenie nowotworu

Istnieją sytuacje, w której narząd zamiast zanikać, nadal rośnie. Do przerostu grasicy dochodzi u wielu osób cierpiących na miastenię, czyli chorobę autoimmunologiczną, która prowadzi do stopniowego osłabienia mięśni.

Przerost grasicy ma często podłoże nowotworowe. Medycyna rozróżnia dwa rodzaje raka w obrębie tego narządu – grasiczak oraz nowotwór złośliwy grasicy, który jest znacznie trudniejszy do wyleczenia.

Objawami zmian o charakterze nowotworowym są przede wszystkim kaszel i ból w obrębie klatki piersiowej (spowodowane uciskiem grasicy na nerw krtaniowy), dlatego często są one mylnie interpretowane jako dolegliwości ze strony układu oddechowego. Choroba w pierwszym stadium często rozwija się bezobjawowo i zostaje przypadkowo wykryta w trakcie innych rutynowych badań. Postępowanie w przypadku podejrzenia raka grasicy lub grasiczaka wymaga przeprowadzenia badania RTG, ale także wykonania tomografii komputerowej oraz rezonansu magnetycznego.

Przyczynami przerostu grasicy mogą być także toczeń układowy, nadczynność tarczycy i niedokrwistość aplastyczna. W przypadku rozwoju tych chorób może być konieczny zabieg chirurgicznego usunięcia grasicy – tzw. tymektomia.

Grasica – choroby niedoboru odporności

Do stanów patologicznych zalicza się również brak grasicy, występujący w przebiegu różnych zespołów wad wrodzonych lub nabytych np. zespółu DiGeorge'a i SCID (ciężki złożony niedobór odporności). Zespół DiGeorge'a występuje niezwykle rzadko i w jego wyniku grasica zanika jeszcze w życiu płodowym. Przyjmuje się, że schorzenie dotyka jedno niemowlę na około pięć tysięcy urodzeń. Na skutek choroby dochodzi do zaburzenia w funkcjonowaniu systemu immunologicznego (niedobór odporności komórkowej i zwiększona podatność na infekcje), które prowadzi do upośledzenia funkcji układu sercowo-naczyniowego. U osób dotkniętych tym schorzeniem widoczny jest rozszczep podniebienia i dysmorfia twarzy objawiająca się szerokim rozstawem oczu i niewielkich rozmiarów małżowinami usznymi.

Zespół SCID oznacza wrodzony i złożony niedobór odporności. Jest genetyczną chorobą grasicy, na której skutek następuje jej przedwczesny zanik. Konsekwencją takiego stanu jest brak komórek układu odpornościowego typu T i B.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 13.12.2017,
Opublikowano: 28.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja serwisu 13.06.2019r.

Nie bada się poziomu tymozyny.

Gosc 05.04.2019r.

Jak nazywa sie badanie diagnozujące poziom tymozyny?

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej