Co to jest galangal? Właściwości lecznicze azjatyckiej przyprawy

Fot.: maxshutter / Getty Images

Galangal to roślina należąca do rodziny imbirowatych, tradycyjnie wykorzystywana w kuchni azjatyckiej jako przyprawa. Od wieków używana była także jako lek, ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze.

W Polsce często trudno jest dostać świeży korzeń galangalu, jednak zainteresowane nim osoby mogą sięgnąć po suszony produkt. Przyda się nie tylko w kuchni, ale również na niektóre dolegliwości.

Co to jest galangal?

Galangal to przyprawa wykorzystywana tradycyjnie w kuchni tajskiej i indonezyjskiej, głównie do przygotowywania zup lub curry. Surowcem są kłącza, które mogą pochodzić z kilku gatunków roślin należących do rodziny imbirowatych:

  • Alpinia galanga, czyli galangalu większego,
  • Alpinia officinarum, czyli galangalu mniejszego,
  • Boesenbergia rotunda, czyli chińskiego imbiru,
  • Kaempferia galanga, czyli czarnego galangalu lub imbiru piaskowego.

Galangal wykorzystywany jako lek lub przyprawa znany jest w Europie już prawdopodobnie od 1000 lat, gdyż był używany przez arabskich lekarzy w tym okresie. Jego pochodzenie odkryto jednak dopiero w XIX w. Nazwa galangal wywodzi się z języka arabskiego i oznacza „łagodny imbir”.

Kłącza galangalu różnią się wielkością i kolorem (od żółtego do pomarańczowo-brązowego), w zależności od gatunku.

Galangal większy

Galangal większy pochodzi z południowej Azji – Indonezji, Malezji, Laosu i Kambodży. Kłącze ma ostry i słodki smak, a jego zapach przypomina mieszankę pieprzu i igieł sosnowych. Wytwarza czerwone owoce o zapachu podobnym do kardamonu, które wykorzystuje się w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używano go w leczeniu malarii i infekcji układu oddechowego. Stosowany był w medycynie chińskiej, ajurwedyjskiej oraz amerykańskiej magii hoodoo.

Galangal mniejszy

Galangal mniejszy posiada drobniejsze kłącza od galangalu większego, a jego smak i zapach, choć podobne, są intensywniejsze. Ma charakterystyczny pomarańczowo-brązowy kolor. Pochodzi z Chin, Japonii i Tajlandii. Od czasów starożytnych wykorzystywany był jako środek leczniczy. Galangal mniejszy często bywa mylony z imbirem chińskim, który posiada podobne właściwości.

Galangal czarny

Galangal czarny pochodzi z Indonezji, gdzie używany jest jako przyprawa kuchni jawajskiej i balijskiej. Używa się go również jako leku i środka odstraszającego owady.

Jakie właściwości lecznicze wykazuje galangal?

Galangal ze względu na swoje właściwości lecznicze wykorzystywany był od wieków. Obecnie wciąż trwają badania nad kłączami różnych gatunków, aby w pełni móc wykorzystać właściwości tej rośliny. Uzyskane wyniki są obiecujące i przypuszcza się, że roślina ta może skrywać jeszcze wiele tajemnic.

Tradycyjnie galangal wykorzystywany był jako:

  • lek na nudności wywołane przez choroby, chorobę lokomocyjną i chorobę morską; obecnie stanowi częsty składnik tabletek przeciwko chorobie lokomocyjnej;
  • lek na katar – wciągano do nosa proszek wytwarzany z suchego korzenia galangalu;
  • stymulant – galangal, podobnie jak imbir, wykazuje właściwości pobudzające i delikatnie antydepresyjne;
  • środek w leczeniu infekcji – pomocny przy bólach gardła, infekcjach górnych dróg oddechowych, zatruciach pokarmowych i zapaleniach dróg moczowych;
  • lek na malarię – badania potwierdziły jego działanie antymalaryczne, nie jest ono jednak silne;
  • lek przeciwzapalny – wykorzystywany między innymi w leczeniu reumatoidalnego zapaleniu stawów.

Dodatkowo badania prowadzone nad łączem galangalu wykazały, że wykazuje on potencjał:

  • przeciwnowotworowy – trwają badania nad wykorzystaniem go w leczeniu czerniaka i białaczki,
  • antyoksydacyjny,
  • przeciwzapalny,
  • przeciwbakteryjny – wyciąg z galangalu zabijał oporne na antybiotyki szczepy Escherichia coli.

Galangal jako przyprawa

Osoby lubiące azjatyckie dania z pewnością powinny mieć w swojej kuchni galangal. Choć świeży jest trudny do zdobycia, suszony z łatwością można zamówić przez internet – zarówno w kawałkach, jak i w postaci proszku.

Przyprawa ta doskonale sprawdzi się jako dodatek do curry czy zup robionych na azjatycką modłę, a regularnie zażywana wesprze organizm w walce z różnymi patogenami i zmniejszy ryzyko zachorowania na raka.

Galangal wykorzystywany jest też jako dodatek smakowy do wytwarzania napojów alkoholowych, w szczególności likierów. W Polsce dodaje się go do wódki Żołądkowej Gorzkiej.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. Chih-Yu Lo, Po-Len Liu, Li-Ching Lin i in., Antimelanoma and Antityrosinase from Alpinia galangal Constituents, “The Scientific World Journal”, 2013.

2. Omoregie S. N., Omoruyi F. O., Wright V. F. i in.,Antiproliferative activities of lesser galangal (Alpinia officinarum Hance Jam1), turmeric (Curcuma longa L.), and ginger (Zingiber officinale Rosc.) against acute monocytic leukemia, “Journal of Medicinal Food”, 16 (7), 2013, s. 647–655.

3. Basri A. M., Taha H. i Norhayati A., A Review on the Pharmacological Activities and Phytochemicals of Alpinia officinarum (Galangal) Extracts Derived from Bioassay-Guided Fractionation and Isolation, “Pharmacognosy Reviews”, 11 (21), 2017, s. 43–56.

4. Galangal

Data aktualizacji: 21.11.2018,
Opublikowano: 12.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej