Co to jest fluoryzacja zębów? Czy fluoryzacja jest szkodliwa?

Fot. Deagreez / Getty Images

Fluoryzacja zębów to zabieg zapobiegający powstawaniu próchnicy, na co w sposób szczególny narażone są dzieci. Podczas fluoryzacji na powierzchnię zębów nakładane są preparaty zawierające fluor, które mają postać lakieru, pianki lub żelu. Mimo wieloletniej tradycji przeprowadzania fluoryzacji w szkole obecnie jest ona często krytykowana.

Fluor jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju kości, a zwłaszcza zębów, ponieważ uodparnia je na działanie szkodliwych bakterii i wzmacnia szkliwo. Fluoryzacja zębów jest zabiegiem przeprowadzanym zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Od pewnego czasu w społeczeństwie pojawiają się głosy na temat szkodliwego wpływu fluoryzacji na organizm. Stąd też wielu rodziców mających dzieci w szkołach podstawowych zadaje sobie zastanawia się, czy fluoryzacja jest bezpieczna. Specjaliści podkreślają, że brak jest przeciwwskazań do realizowania tego zabiegu wśród uczniów.

Fluoryzacja zębów – co to jest?

Fluoryzacja zębów to profilaktyczny zabieg stomatologiczny, który podejmuje się w celu zapobiegnięcia powstania próchnicy. Chorobę tę uważa się za jeden z głównych problemów społecznych w skali całego globu. Jest wysoce zakaźną chorobą bakteryjną, która atakuje tkanki twarde zęba i powoduje powstanie ubytków wymagających leczenia stomatologicznego.

Fluoryzacja to bezbolesna, szybka, bezinwazyjna, niekosztowna metoda. Jedynym ograniczeniem zabiegu jest, aby był on stosowany na czystych, zdrowych zębach, oczyszczonych z płytki i kamienia. Polega na pokryciu zębów specjalnymi preparatami do fluoryzacji, które mogą mieć formę pianki, żelu lub lakieru (stąd fluoryzacje nazywa się często lakierowaniem) o wysokim stężeniu fluoru. Nowoczesne preparaty zawierające fluor mają przyjemny smak i zapach. Zabieg w specjalistycznym gabinecie przeprowadza stomatolog, którego w przypadku najmłodszych pacjentów nazywa się pedodontą. Żel czy inny środek do fluoryzacji zębów rozprowadza się przy użyciu specjalnego pędzelka, a trwa to tylko kilka minut. Po dokładnym pokryciu wszystkich powierzchni zębów preparat jest osuszany, żeby dokładnie przywarł do zębów. Na około 1,5 godziny po fluoryzacji zębów zabronione jest jedzenie, zaś zębów nie powinno się myć przez około 12 godzin. Zabieg powtarzać trzeba średnio co pół roku. W prywatnym gabinecie kosztuje około 60–100 zł. Fluoryzację zębów można także wykonać w domu. W sprzedaży znajdują się specjalne preparaty z odpowiednio niższą koncentracją fluoru, które można nakładać samemu.

Jak prawidłowo dbać o zęby? dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Jak prawidłowo dbać o zęby? Źródło: Dzień Dobry TVN.

U kogo przeprowadza się fluoryzację zębów?

Zabieg fluoryzacji przeprowadza się zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Mimo iż fluoryzacja zębów kojarzy się z czasami szkolnymi, to nierzadko z zabiegu tego korzystają też starsi narażeni na rozwój próchnicy wtórnej, towarzyszącej dość często uzupełnieniom protetycznym czy aparatom ortodontycznym. Dodatkowo fluoryzacja zębów u dorosłych wskazana jest w sytuacji cofania się dziąseł, ponieważ zabezpiecza się w ten sposób odsłonięte szyjki zębowe.

Fluoryzacja w szkole, przeprowadzana przeważnie pod okiem szkolnej higienistki lub pielęgniarki, ma postać szczotkowania zębów specjalnym płynem z fluorem. Fluoryzacja w szkołach wymaga najpierw uzyskania zgody na zabieg od rodziców. W przypadku dzieci znaczenie fluoryzacji jest bardzo duże, ponieważ dużą trudność u najmłodszych sprawia utrzymanie prawidłowej higieny jamy ustnej. Znacznie profilaktyki fluorkowej jest na tyle ważne, że działanie to finansowane jest ze środków Narodowego Funduszu Zdrowia.

Polecamy: Piaskowanie i skaling zębów – zastosowanie, przebieg, otrzymane efekty

Fluoryzacja – czy jest zdrowa?

Argumentem przemawiającym na korzyść fluoryzacji zębów mlecznych jest utwardzenie i wzmocnienie szkliwa zębów, które w przypadku mleczaków jest słabo zmineralizowane. Fluor hamuje rozwój bakterii próchnicotwórczych, z których największe znaczenie w rozwoju próchnicy maja Lactobacillus acidophilus i Streptococcus mutans występujące w płytce nazębnej. Dodatkowo fluoryzacja sprzyja remineralizacji drobnych ubytków i utrudnia przywieranie kamienia nazębnego do szkliwa. W wyniku zabiegu na zębach powstaje powłoka chroniąca je przed szkodliwym działaniem kwasów. Fluor przekształca hydroksyapatyty szkliwa w bardziej odporny na działanie kwasów organicznych fluoroapatyt. Ponadto zamyka odkryte kanaliki zębowe, dzięki czemu zmniejsza nadwrażliwość zębów.

Polecamy: Czym jest lakierowanie zębów? Lakierowanie zębów u dzieci, zalecenia po lakierowaniu

Czy fluoryzacja jest szkodliwa?

W ostatnim czasie w społeczeństwie pojawiły się głosy na temat szkodliwości fluoryzacji. Część osób uważa, że zabieg ten może przyczynić się do nadmiaru fluoru w organizmie, który dostarczany jest także razem z produktami zbożowymi, rybami, ziemniakami, niektórymi wodami mineralnymi, preparatami do codziennej higieny jamy ustnej.

Fluor w zbyt dużych ilościach, zamiast pozytywnie oddziaływać na mineralizację kości i zębów, sprawia, że stają się łamliwe i kruche. Występujący w nadmiarze, negatywnie wpływa na pracę tarczycy, funkcjonowanie układu nerwowego oraz zaburza wchłanianie magnezu. Fluor oraz jony fluorkowe mają działanie toksyczne i powodować mogą ból brzucha i głowy, ślinotok, nudności, łzawienie, nadmierne pocenie się. Hamują oddychanie tkankowe, zaburzają przemianę lipidów i węglowodanów, ale i syntezę hormonów.

Z nadmiaru fluoru rozwinąć może się fluoroza, której charakterystycznym objawem są kredowe plamki na zębach. Te z kolei odpowiadają za rozwój nadżerki szkliwa, nadmierną twardości szkliwa, uszkodzenie nerwów. Przeciwnicy fluoryzacji obawiają się także, że preparaty wykorzystywane do fluoryzacji powodują odbarwienie zębów.

Bibliografia:

1. Błaszczyk I., Ratajczak-Kubiak E., Birkner E., Korzystne i szkodliwe działanie fluoru, „Farmacja Polska”, 2009, 65(9), s. 623-626.

2. Meler G., Meler J., Ocena zastosowania preparatów z fluorem w profilaktyce i leczeniu próchnicy, „Farmaceutyczny Przegląd Naukowy”, 2008, 5, s. 4-6.

3. Zieniewska I., Keller A., Rysiak E. i wsp., Aspekt kliniczny, społeczny i ekonomiczny choroby próchnicowej, „Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu”, 2016, 4(49), s. 464-469.

Data aktualizacji: 19.11.2018,
Opublikowano: 16.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej