Co to jest fasola adzuki? Jakie posiada wartości odżywcze i właściwości lecznicze?

Fot.: bhofack2 / Getty Images

Fasola adzuki jest mało znaną w Polsce rośliną strączkową, wysoko cenioną w kuchni azjatyckiej. Dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a przy tym jest lekkostrawna i smaczna, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.

Fasola adzuki zawiera bardzo dużo błonnika i jest sycącym, choć niskokalorycznym pokarmem. Polecana jest jednak nie tylko osobom, które się odchudzają, ale wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie.

Co to jest fasola adzuki?

Fasola adzuki znana jest również pod nazwami azuki, aduki lub czerwona soja. Jest to roślina z gatunku bobowatych, która została udomowiona we wschodniej Azji. Jest dość drobna (ma około pół centymetra długości) i najczęściej koloru czerwonego, choć zdarzają się także odmiany białe, czarne i zielone.

Przypuszcza się, że fasola adzuki była uprawiana już 3 tysiące lat przed naszą erą. Jest dobrym, lekkostrawnym źródłem białka, dlatego od wieków była doceniana jako sycące pożywienie. Stała się podstawą tradycyjnych wschodnich dań. Dzisiaj jest już znana i wykorzystywana w kuchni całego świata ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne.

Fasola adzuki – wartości odżywcze

100 g fasoli adzuki dostarcza 128 kalorii, 24,8 g węglowodanów, 7,3 g błonnika i 7,5 g białek. Dodatkowo zawiera wiele witamin i mikroelementów, takich jak:

  • witamina B1 – 0,12 mg (10% dziennego zapotrzebowania),
  • witamina B2 – 0,06 g (5% dziennego zapotrzebowania),
  • witamina B3 – 0,72 mg (5% dziennego zapotrzebowania),
  • witamina B5 – 0,43 mg (9% dziennego zapotrzebowania),
  • witamina B6 – 0,1 mg (8 % dziennego zapotrzebowania),
  • kwas foliowy – 121 μg (30 % dziennego zapotrzebowania),
  • wapń – 28 mg (3 % dziennego zapotrzebowania),
  • miedź – 0,3 mg (15 % dziennego zapotrzebowania),
  • żelazo – 3 mg (15 % dziennego zapotrzebowania),
  • magnez – 52 mg (15 % dziennego zapotrzebowania),
  • mangan – 0,57 mg (27 % dziennego zapotrzebowania),
  • fosfor – 168 mh (24 % dziennego zapotrzebowania),
  • potas – 532 mg (11 %),
  • selen – 1.2 μg (2%),
  • cynk – 1,8 mg (19%).

Fasola adzuki – właściwości zdrowotne

Fasola adzuki jest wyjątkowo zdrowa, dostarcza łatwo przyswajalne białka, złożone węglowodany i błonnik, dzięki czemu stanowi sycący i pełnowartościowy, ale nie tuczący posiłek. Ponadto wykazuje ona pewne właściwości lecznicze:

  • poprawia funkcjonowanie dróg moczowych,
  • detoksykuje organizm,
  • wspomaga leczenie anemii,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • obniża ciśnienie,
  • zmniejsza ryzyko tworzenia blaszki miażdżycowej,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory,
  • wspiera proces odchudzania poprzez spalanie tkanki tłuszczowej i przyspieszenie metabolizmu;
  • łagodzi objawy menopauzy;
  • zapobiega osteoporozie.

Kiełki fasoli adzuki

Szczególnie silne właściwości lecznicze i dużą ilość składników odżywczych zawierają kiełki fasoli adzuki. Polecane są kobietom w ciąży ze względu na bardzo wysoką zawartość kwasu foliowego i brak właściwości wzdymających charakterystycznych dla nasion fasoli.

Kiełki fasoli adzuki są w Polsce dość trudno dostępne, można je jednak wyhodować samemu. Kiełkowanie trwa około 5–6 dni, a nasiona trzeba przepłukiwać 2–3 razy dziennie.

Fasola adzuki – gotowanie

Przed gotowaniem fasolę adzuki należy moczyć przez minimum 12 godzin. Następnie gotuje się ją na średnim ogniu do miękkości. Jest to jedna z najbardziej strawnych roślin strączkowych i rzadko wywołuje wzdęcia, jednak jej namoczenie sprzyja przyswajaniu składników odżywczych w niej zawartych.

Fasola adzuki – najlepsze przepisy

Fasola adzuki jest doskonałym składnikiem wegetariańskich past i pasztetów. Po ugotowaniu do miękkości wystarczy ją zmiksować z odpowiednimi składnikami, na przykład:

  • burakiem i koperkiem,
  • chrzanem,
  • suszonymi pomidorami i oliwkami,
  • włoszczyzną.

Ta roślina strączkowa może też stanowić podstawę ciepłych dań obiadowych. Można wówczas przygotować:

  • kotleciki z fasoli adzuki,
  • fasolę adzuki w sosie pomidorowym,
  • warzywne leczo z fasolą adzuki,
  • curry z fasolą adzuki.

Fasola adzuki stanowi też doskonały składnik sałatek, zarówno tych podawanych na ciepło, jak i na zimno. Można też dodawać ją do zup.

Fasola adzuki w kuchni Dalekiego Wschodu

Fasola adzuki na wschodzie znana jest od wieków. Spożywano ją tam przyrządzaną na różne sposoby. Co ciekawe w krajach azjatyckich często przygotowuje się z niej słodkie desery – na przykład polewając ugotowane nasiona syropem.

Zobacz film: Jak przygotować fasolę, aby uniknąć wzdęć? Źródło: Wiem, co jem

Bibliografia:

Kwiatkowska, E., Fitoestrogeny w zapobieganiu osteoporozie, “PRZEGLĄD MENOPAUZALNY”, 5, 2007, s. 306–309.

Data aktualizacji: 20.04.2018,
Opublikowano: 19.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej