Co to jest erytrol? Jego wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Fot.: MamaMiaPL / Getty Images

Erytrol jest polialkoholem, który wykorzystuje się jako substancję słodzącą. Ma zerowy indeks glikemiczny i mniej kalorii od cukru, a przy tym przyjemny smak. Może być wykorzystywany do słodzenia napojów, ale również do pieczenia.

Erytrol został dopuszczony do obrotu w Europie w 2006 r. i jak każda nowość stał się przedmiotem licznych dyskusji. Niektóre środowiska podejrzewały, że może być szkodliwy, jednak opierając się na dzisiejszym stanie wiedzy naukowej, można przypuszczać, że jest jednym ze zdrowszych zamienników cukru.

Co to jest erytrol?

Erytrol to związek chemiczny, który zalicza się do grupy alkoholi, a konkretnie – do cukroli. Z tego względu charakteryzuje go słodki smak, dzięki czemu jest on stosunkowo zdrową substancją słodzącą.

Erytrol i jego właściwości

W porównaniu do innych popularnych substancji słodzących z grupy alkoholi, takich jak sorbitol, mannitol czy ksylitol, odkrycie erytrolu okazało się być przełomowe. Przede wszystkim w przeciwieństwie do wymienionych substancji nie fermentuje on w jelitach, dzięki czemu nie wywołuje wzdęć, biegunek ani innych dolegliwości układu pokarmowego. Podczas gdy większość słodzików wywołuje je już przy dawce 20 g, to większość ludzi może zjeść nawet 80 g erytrolu bez żadnych konsekwencji.

Więcej: Erytrytol – kalorie, właściwości, szkodliwość, erytrytol a ksylitol i stewia

Ponadto ma on zerowy indeks glikemiczny, co oznacza, że w ogóle nie podnosi poziomu cukru we krwi. Dlatego jest polecany diabetykom i osobom odchudzającym się, które nie potrafią zrezygnować z potraw o słodkim smaku. Przy okazji erytrol dostarcza także bardzo niewiele kalorii – 1g to maksymalnie 0,4 kcal, podczas gdy cukier zawiera 10 razy tyle.

Erytrol dobrze wpływa na stan jamy ustnej, hamując rozwój bakterii i zmniejszając płytkę nazębną.

Czy erytrol to cukier?

Choć erytrol ma słodki smak, to nie jest to cukier, lecz alkohol. Właśnie odmiennej budowie chemicznej zawdzięcza on swoje właściwości, które sprawiają, że jest mniej szkodliwy, kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, miód czy ksylitol.

Jaki smak na erytrol?

Słodkość erytrolu wynosi około 70–80% słodkości sacharozy, czyli zwykłego cukru. W porównaniu z innymi zamiennikami cukru jest więc bardzo smaczny i nadaje się do słodzenia napojów, deserów lub do pieczenia.

Czy erytrol jest szkodliwy?

Wbrew wielu opiniom pojawiającym się w internecie badania naukowe wykazały, że erytrol nie jest szkodliwy. 90% tej substancji zostaje wydalone wraz z moczem i nie wchłania się do organizmu, a do jelita przechodzi tylko 10%. Z tego względu ma bardzo mały wpływ na ciało człowieka.

Jednak, jak wszystkie sztuczne słodziki, erytrol spożywany w nadmiarze może wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale dochodzi do tego po przyjęciu dużo wyższej dawki niż w przypadku popularnego ksylitolu.

Erytrol z pewnością jest bezpieczniejszą substancją słodzącą niż aspartam czy acesulfam, które mogą uczulać i ze względu na niespójne wyniki badań odnośnie ich bezpieczeństwa, są przez wielu napiętnowane jako szkodliwe.

Czy erytrol nadaje się do pieczenia?

Erytrol może być wykorzystywany również do pieczenia, należy jednak pamiętać, że jego smak jest o 20% mniej słodki niż cukru oraz że przyjmowany w ilościach powyżej 50 g na dobę może wywołać dolegliwości jelitowe.

Erytrol czy ksylitol

Przed wprowadzeniem na rynek erytrolu dużym uznaniem cieszył się ksylitol – cukrol otrzymywany z drewna brzozy. Jego indeks glikemiczny wynoszący zaledwie 8 oraz właściwości przeciwbakteryjne i oczyszczające zęby z płytki nazębnej sprawiły, że przez wiele lat był uważany za najzdrowszy zamiennik cukru. Jednak w świetle najnowszych badań erytrol jest substancją o jeszcze lepszych właściwościach od ksylitolu – nie tylko ma jeszcze niższy indeks glikemiczny, ale również wywołuje mniejsze podrażnienia przewodu pokarmowego.

Polecamy: Negatywne skutki jedzenia słodyczy

Erytrol jako dodatek do żywności

Erytrol został uznany za zupełnie bezpieczny dodatek do żywności i jest często używany jako substancja słodząca w dietetycznych galaretkach, dżemach, słodyczach i czekoladach, a czasem również jako dodatek do napojów. Wykorzystywany jest również jako wzmacniacz smaku, produkt zagęszczający i stabilizujący kolor produktów spożywczych. Oznaczany jest jako E968.

Erytrol w kosmetyce

Erytrol jest też stosowany w kosmetyce jako bezpieczna substancja słodząca. Ponadto bywa składnikiem past do zębów dla dzieci.

Czy erytrol może być stosowany u dzieci?

Znalezienie odpowiedniego zamiennika cukru dla małych dzieci bywa nie lada wyzwaniem. Nadużywanie miodu może sprzyjać alergiom, a ksylitol często daje u nich efekty przeczyszczające. Wykazano jednak, że erytrol, stosowany w dawce do 15 g na dobę, może być bezpiecznie stosowany już u dzieci w wieku 4 lat.

Erytrol – gdzie go kupić i ile kosztuje?

Erytrol jest wiele droższy od cukru i nie tak łatwo dostępny. Najłatwiej znaleźć go w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić z internetu. Kilogramowe opakowanie tego zastępnika cukru kosztuje około 15–20 zł.

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 20.04.2018,
Opublikowano: 19.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej