Co to jest choroba syropu klonowego? Objawy, przyczyny i leczenie MSUD

Fot: vchal / gettyimages.com

Choroba syropu klonowego to genetycznie uwarunkowana choroba metabolizmu aminokwasów o dziedziczeniu autosomalnym recesywnym. Jej nazwa pochodzi od zapachu podobnego do woni syropu klonowego, jaką wydziela mocz chorego. Diagnoza choroby syropu klonowego jest oparta na analizie enzymatycznej.

Choroba syropu klonowego to schorzenie uwarunkowane genetycznie, w którym zostaje zaburzony metabolizm aminokwasów. W skali globu występuje z częstością 1:185 000 urodzeń. W Polsce zaś szacuje się, że pojawia się z częstością 1:250 000 i dokonuje się około 1 do 2 rozpoznań rocznie. Leczenie opiera się na wprowadzeniu diety niskobiałkowej w okresie noworodkowym, co wiąże się ze znacznym ograniczeniem rozwoju choroby.

Czym jest choroba syropu klonowego?

Choroba syropu klonowego (maple syrup urine disease, MSUD) to rzadko występująca, autosomalna typu recesywnego wada albo niedobór enzymu (dehydrogenazy α-ketokwasów aminokwasów rozgałęzionych) odpowiedzialnego za oksydację aminokwasów, takich jak leucyna, izoleucyna i walina. W konsekwencji następuje ich gromadzenie wraz z odpowiadającymi im α-ketokwasami we krwi, płynie mózgowo-rdzeniowym i moczu.

MSUD zaliczany jest do grupy wrodzonych wad metabolizmu zwanych aminoacidopatiami. Choroba dotyka znacznie częściej populacji Starego Zakonu Mennonickiego. Jej nazwa pochodzi od zapachu podobnego do woni syropu klonowego, jaką wydziela mocz chorego. W nomenklaturze medycznej określana jest jako ketoacyduria aminokwasów rozgałęzionych. Rozróżnia się 4 postacie MSUD:

  • klasyczną – najczęstsza, o najcięższym przebiegu, charakterystyczne oznaki choroby pojawiają się w pierwszych dniach życia, stężenie aminokwasów rozgałęzionych wynosi około 1000–5000 μmol/L, aktywność dehydrogenazy wynosi 0–2% normy;
  • przepuszczającą – początkowo przebiega bezobjawowo; pierwsze objawy pojawiają się zwykle w wieku od 5 miesięcy do 2 lat; uwidaczniają się najczęściej w czasie infekcji, po szczepieniu czy znacznym podwyższeniu zawartości białka w diecie; w stanach zaostrzenia stężenie leucyny może wzrosnąć do 400–2000 μmol/L, aktywność dehydrogenazy wynosi 5–20% normy;
  • pośrednią – występuje bardzo rzadko, zazwyczaj przebiega całkowicie bezobjawowo, stężenie leucyny wynosi 50–1000 μmol/L, aktywność dehydrogenazy w granicach 3–30% normy;
  • tiaminozależną – stężenie leucyny i aktywność dehydrogenazy podobne jak w postaci pośredniej.

Zobacz film: Choroby rzadkie. Ile kosztuje leczenie? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Na czym polega dziedziczenie MSUD?

MSUD jest schorzeniem dziedziczonym autosomalnie typu recesywnego, co oznacza, że oboje rodzice muszą być nosicielami wadliwego genu, nie muszą jednak chorować. Jeśli dziecko otrzyma kopię wadliwego genu od każdego z rodziców, wykazuje pełnoobjawowy obraz choroby. Z kolei jeśli otrzyma jedną kopię wadliwego genu (od matki lub ojca) staje się nosicielem choroby, którą może przekazać następnie swoim dzieciom.

Objawy choroby syropu klonowego

Za najbardziej charakterystyczny symptom MSUD uważa się zapach moczu przypominający woń syropu klonowego lub palony karmel. Objawami choroby są częste nudności i wymioty, brak apetytu, słabsze ssanie u niemowlaków, wiotkość, spadek masy ciała, okresowe bezdechy i apatia. U dzieci obserwuje się brak ruchliwości i energii oraz ciągłe zmęczenie.

Zdarza się, że chorobie towarzyszą zaburzenia rozwojowe oraz brak przyrostu masy i długości ciała. Może się pojawić hipoglikemia i kwasica metaboliczna. Choroba często prowadzi do zespołu intoksykacji. Nieleczona predysponuje do napadów drgawek, śpiączki, obrzęku mózgu, a nawet śmierci. Dzieci nieleczone umierają zwykle pod koniec 1 roku życia.

Na czym polega leczenie MSUD?

Leczenie w stanach ciężkich polega na usunięciu toksycznych metabolitów drogą hemodializy lub dializy otrzewnowej, z równoległą podażą kaloryczną w postaci dożylnych wlewów glukozy i lipidów pod stałą kontrolą poziomu aminokwasów w osoczu. Postępowanie to jest podejmowane zwłaszcza podczas przyjmowania niektórych leków i infekcji. Po osiągnięciu wyrównania biochemicznego stosuje się specjalną dietę o niskiej zawartości białka.

Zobacz film: Choroby rzadkie. Co trzeba o nich wiedzieć? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Chorych przez całe życie obowiązuje dieta niskobiałkowa. Opiera się ona na redukcji spożycia aminokwasów rozgałęzionych i dostosowana jest do indywidualnej tolerancji i aktualnego stanu równowagi metabolicznej organizmu. Celem leczenia dietetycznego jest normalizacja poziomów aminokwasów rozgałęzionych (branched-chain amino acid, BCAA) we krwi, przy jednoczesnym dostarczeniu odpowiedniej ilości innych aminokwasów oraz składników odżywczych koniecznych do prawidłowego rozwoju psychofizycznego.

Dieta eliminująca produkty białkowe polega na wykluczeniu z jadłospisu mleka i przetworów mlecznych, mięsa, jaj, ryb i wszystkich potraw bogatych w białko. Bezpieczne jest spożywanie herbaty, miodu, margaryny, dżemu, naparów ziołowych, niewielkiej ilości kasz, olejów roślinnych, cukru i produktów zawierających śladowe ilości białka. Białko do diety dziecka wprowadza się stopniowo w postaci pokarmu matki lub mleka modyfikowanego, ale tylko po wyliczeniu zawartości aminokwasów rozgałęzionych zgodnie z normami. Zaleca się suplementację witaminy B1, która wyraźnie obniża ich stężenie. Ponadto trzeba przyjmować preparaty białkozastępcze wolne od aminokwasów rozgałęzionych. Chorzy na MSUD powinni pozostawać pod stałą kontrolą lekarską i dietetyczną.

Zobacz film: Kiedy warto zrobić badania genetyczne? Źródło: 36,6.

Bibliografia:

1. Kemona H., Mantur M., Diagnostyka laboratoryjna, Wrocław, Edra Urban & Partner, 2010.

2. Kowalik A., Narojek L., Sykut-Cegielska J., Realizacja diety z ograniczeniem leucyny, izoleucyny i waliny u dzieci z chorobą syropu klonowego (MSUD), „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny”, 2007, 58(1), s. 95-101.

3. Kawalec W., Pediatria, Warszawa, PZWL, 2013.

Data aktualizacji: 07.05.2018,
Opublikowano: 04.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej