Co to jest chitosan? Właściwości i zastosowanie chitosanu

Fot. quietword / Getty Images

Chitosan obniża poziom cholesterolu i wartość ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto jest znanym składnikiem tabletek na odchudzanie i podnosi odporność organizmu. Udowodniono jego działanie zasadowe, dzięki czemu reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Absorbuje i wyprowadza z organizmu toksyny, metale ciężkie i inne szkodliwe substancje.

Chitosan dzięki właściwościom fizykochemicznym i aktywności biologicznej cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Jego struktura chemiczna zbliżona jest do kwasu hialuronowego. Znalazł zastosowanie w ochronie środowiska, kosmetologii, rolnictwie, weterynarii, przemyśle farmaceutycznym i medycynie. Dzienne spożycie chitosanu nie powinno przekraczać 2 g.

Co to jest chitozan?

Chitosan, w Polsce znany bardziej jako chitozan, to organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów, czyli cukrów złożonych określanych też jako wielocukry. Jest to pochodna chityny, z której zbudowane są szkielety zewnętrzne skorupiaków (głównie krewetek i krabów). Chityna jest jednym z najliczniej występujących w przyrodzie materiałem organicznym, drugim co do ilości po celulozie.

Chitosan powstaje w wyniku deacetylacji chityny. Usuwa się grupy acetylowe, które utwardzają i cementują chitynę. Dzięki temu chityna otrzymuje postać rozpuszczalnej żelowej substancji, która z łatwością jest wchłaniana do krwiobiegu. Stopień deacetylacji waha się od 60% do 100%. Zdaniem badaczy im wyższy jest stopień deacetylacji, tym wyższa jest aktywność biochemiczna chitosanu. W znacznie mniejszym stopniu jego źródłem są grzyby strzępkowe z klasy Zygomycetes.

Chitozan – właściwości i zastosowanie

Chitozan posiada szerokie zastosowanie. Jest wykorzystywany w ochronie środowiska, kosmetologii, rolnictwie, weterynarii, przemyśle farmaceutycznym i medycynie. Jest związkiem nietoksycznym, biodegradowalnym (łatwo rozkładany przez mikroorganizmy na substancje pierwsze), bioaktywnym, bakteriostatycznym, biozgodnym, o zdolnościach błono- i włóknotwórczych oraz wysokiej sorpcyjności (pochłanianie).

Działanie chitozanu na organizm człowieka

Wśród zdrowotnych właściwości chitozanu podkreśla się jego zdolność do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Według niektórych badań cholesterol frakcji LDL spada nawet o 20–30%. Dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze krwi i stężenie cukru we krwi. Poprawia mikrocyrkulację, oczyszcza naczynia krwionośne z płytek cholesterolowych i zmniejsza kurczliwość naczyń włosowatych. Udowodniono jego działanie zasadowe, dzięki któremu "odkwasza organizm", a dokładniej redukuje zły wpływ substancji kwasotwórczych i reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Podnosi ogólną odporność przez zwiększenie aktywności limfocytów T i oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich i innych szkodliwych składników. Reguluje pracę wątroby i trzustki.

Działanie chitosanu na ludzki organizm jest bardzo szerokie. Zdaniem części badaczy chitozan wykazuje własności przeciwnowotworowe i hamuje nadmiernie pobudzoną glikolizę w komórkach nowotworowych przez zahamowanie produkcji mleczanu i obniżenie poziomu ATP.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, których należy unikać. Źródło: W dobrym stylu

Chitosan na odchudzanie

Chitosan nie jest metabolizowany w przewodzie pokarmowym człowieka. Poprawia perystaltykę jelit, chroni i wzmacnia śluzówkę przewodu pokarmowego oraz likwiduje nadkwasotę i wzdęcia. W związku z tym może pełnić funkcję błonnika pokarmowego. W ostatnim czasie chitosan stał się dość popularnym składnikiem tabletek na odchudzanie. Ze względu na możliwość wiązania tłuszczu utrudnia jego wchłanianie. Zdaniem badaczy 1 g chitozanu sprzęga od 3 do 20 g tłuszczu. Chitozan ma duże właściwości pęcznienia, dzięki czemu wypełnia żołądek, zmniejsza uczucie głodu i zapewnia uczucie sytości.

Chitozan w kosmetyce

Chitozan jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce. Przede wszystkim stymuluje produkcję kolagenu. Stosowany zewnętrznie przyspiesza proces gojenia ran i oparzeń słonecznych oraz zapobiega powstawaniu blizn, ponieważ zwiększa napływ komórek fagocytujących do uszkodzonego miejsca. Łagodzi zmiany powstałe po ukąszenia owadów. Nawilża, ujędrnia, regeneruje i wygładza skórę. Tworzy na powierzchni ciała film, który chroni przed utratą wilgoci, wolnymi rodnikami, mikroorganizmami i szkodliwymi czynnikami środowiskowymi. Dodatkowo hamuje proces starzenia się skóry i łagodzi objawy łuszczycy. Chitosan jest składnikiem kremów, maseczek i toników.

Tabletki chitosanu – cena i przyjmowanie

Chitosan w tabletkach można kupić w aptekach i sprzedaży internetowej. Opakowanie 100 tabletek chitosanu kosztuje około 180 zł. Ostatnio w sprzedaży pojawiły się także spraye z chitosanem przeznaczone do regeneracji skóry. Opakowanie 85 ml to koszt rzędu około 40 zł.

Chitosan zazwyczaj przyjmowany jest doustnie. Tabletki należy zażywać około 20 minut przed posiłkiem i popijać szklanką wody. W celu zewnętrznego wykorzystania chitosanu należy z tabletki przygotować żel poprzez jej rozpuszczenie w 1 łyżeczce wody z dodatkiem 2–3 kropli świeżego soku z cytryny.

Przeciwwskazania i wskazania do stosowania chitosanu

Chitosan to bezpieczny produkt, ale nie powinien być przyjmowany przez dzieci w wieku poniżej 12 lat. Najważniejszym przeciwwskazaniem do jego zażywania jest alergia na skorupiaki i przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych.

Wśród wskazań do stosowania chitosanu wymienia się zapobieganie i wspieranie terapii przy obniżonej odporności, chorobach wątroby i trzustki, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, otyłości, stanach zapalnych skóry, oparzeniach, zatruciach pokarmowych, zapaleniu i owrzodzeniu żołądka, dwunastnicy lub jelit.

Inne zastosowanie chitosanu

Hydrożele z chitosanu wykorzystywane są w systemach dostarczania leków i jako matryce do hodowli komórek. Chitosan stosowany jest do produkcji otoczek na leki.

Za jego pomocą można oczyszczać ścieki, ponieważ znakomicie wychwytuje metale ciężkie i barwniki. Własności sorpcyjne chitozanu można także wykorzystywać w barwieniu tkanin i papieru.

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia:

1. Kumirska J., Stepnowski P., Zastosowanie technik chromatograficznych do analizy chityny i chitozanu, „Techniki i Metody”, 2015, 4, s. 24-29.

2. Wyrębska Ł., Szuster L., Stawska H., Synteza i aplikacja nowych pochodnych wybranych polisacharydów. Część I: Przegląd literatury, „Technologia i Jakość Wyrobów”, 2014, 59, s. 3-16.

3. Modrzejewska Z., Formy chitozanowe do zastosowań w inżynierii biomedycznej, „Inżynieria i aparatura chemiczna”, 2011, 50(5), s. 74-75.

Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 27.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej