Co to jest bodziszek cuchnący? Właściwości i zastosowanie bodziszka cuchnącego

Fot. kbwills / Getty Images

Bodziszek cuchnący to cenna roślina lecznicza. Wykazuje działanie przeciwkrwotoczne, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne i antyseptyczne. Dodawany do kąpieli ma właściwości odprężające, łagodzące, tonizujące podrażnienia skóry. Powszechnie używa się go na bielactwo.

Bodziszek cuchnący to często spotykana w Polsce roślina. Pospolicie nazywany jest pychawcem, bocianim noskiem, żurawim noskiem albo noskiem chrościelowym. Ma liczne właściwości prozdrowotne. Łagodzi stany zapalne nerek, pęcherza moczowego, wątroby. Wykorzystywany jest w okulistyce, ginekologii czy proktologii. Bodziszek cuchnący to składnik tzw. maści geraniowej, która przeznaczona jest na rany, wypryski, owrzodzenia, odleżyny.

Co to jest bodziszek cuchnący?

Bodziszek cuchnący (z łac. Geranium robertianum L.) to gatunek dwuletniej rośliny zaliczany do rodziny bodziszkowatych. Występuje na obszarze niemal całej Europy i Azji oraz północnej części Afryki. Najczęściej spotkać go można w jesionowych, wiązowych i olchowych lasach. Jest rośliną ruderalną. Oznacza to, że porasta tereny zmienione przez ludzką działalność, a w sposób szczególny torowiska kolejowe.

Właściwości i zastosowanie bodziszka cuchnącego

Bodziszek cuchnący posiada liczne zastosowanie w lecznictwie. Surowiec zielarski stanowi ziele bodziszka cuchnącego (z łac. herba geranii robertiani), w składzie którego znajdują się m.in.: olejek eteryczny, garbniki (pochodne galoiloglukozy i elagotaniny), kwasy fenolowe, w tym galusowy, kawowy, elagowy, ferulowy, kwas cytrynowy i jabłkowy, flawonoidy np. hiperozyd, izokwercytryna, rutozyd, kwercetyna, maltol i związki goryczkowe. Nieco rzadziej sięga się po korzeń bodziszka.

Stosujesz naturalne metody leczenia?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Roślina może być stosowana zarówno wewnętrznie w formie naparów do picia, jak i zewnętrznie w postaci okładów, płukanek, nasiadówek czy kąpieli, które poprawiają kondycję skóry i łagodzą podrażnienia. Wskazane są zwłaszcza osobom o wrażliwej i skłonnej do alergii skórze. Dodatkowo kąpiel działa relaksacyjnie, odprężająco i wzmacnia barierę ochronną naskórka przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Rozgniecione ziele przykładać można na wrzody i inne trudno gojące się rany. Naparem przemywa się skórę w przypadku trądziku różowatego i łojotokowego zapalenia skóry. Bodziszek cuchnący na bielactwo to jednak najbardziej znane dermatologiczne zastosowanie tej rośliny.

Napar z bodziszka cuchnącego wykorzystywany jest w leczeniu biegunek, czerwonki, nieżytu jelit, zapalenia żołądka i jelit, zespołu jelita nadwrażliwego, owrzodzenia przewodu pokarmowego. Roślina wykazuje zdolność do hamowania krwotoków z nosa oraz działa ochronnie na miąższ wątroby. Stąd też polecana jest w przypadku niewydolności, marskości, stłuszczenia i zapalnie wątroby. Dodatkowo łagodzi stany zapalne pęcherza moczowego i nerek oraz objawy kamicy moczowej.

Roślina znalazła zastosowanie w okulistyce. Przygotowane na bazie naparu okłady wykorzystuje się w przypadku nadmiernego łzawienia, stanów zapalnych powiek i spojówek i chorób siatkówki. Część badaczy wskazuje na zastosowanie bodziszka cuchnącego przy niepłodności. Odwar z rośliny służy do przygotowania nasiadówek wykorzystywanych w stanach zapalnych narządów płciowych i hemoroidach. Wśród innych Bodziszek cuchnący ma też wiele innych właściwości leczniczych. Wśród nich są: przeciwzapalne, ściągające, antyseptyczne, przeciwwysiękowe, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwrodnikowe.

Można go nabyć w większości aptek, sklepów zielarskich czy dzięki sprzedaży internetowej. Za opakowanie 25 g ziela zapłaci się około 3 zł, a 100 g korzenia średnio 10 zł.

Jakie zioła wykorzystywano w medycynie staropolskiej? Zobaczcie:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Jak przygotować odwar i napar z bodziszka cuchnącego?

Odwar i napar z bodziszka cuchnącego jest dość prosty w przygotowaniu. W pierwszym przypadku należy 2 łyżki suszonego korzenia zalać 1 szklanką wody i zagotować. Po doprowadzeniu do wrzenia miksturę gotuje się jeszcze przez 10–20 minut, po czym przecedza. Z kolei w celu uzyskania naparu należy 1 łyżeczkę suszonego ziela zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 15–20 minut do zaparzenia i odcedzić. Zaleca się przyjmować napar 3 razy dziennie po 1 szklance.

Jak przygotować kąpiel z bodziszka cuchnącego?

Bazę dla leczniczej kąpieli z bodziszka cuchnącego stanowi mikstura uzyskana z połączenia 25 g ziół i 1,5 l wody. Doprowadza się ja do wrzenia, po czym gotuje jeszcze przez 20 minut i pozostawia pod przykryciem na ½ godziny. Na koniec odcedza i dodaje do wanny wypełnionej do połowy letnią wodą. Kąpiel nie powinna trwać dłużej niż 20 minut.

Przepis na wyciąg wodno-alkoholowy z bodziszka cuchnącego

Z bodziszka cuchnącego przygotować można też wyciąg wodno-alkoholowy. W tym celu trzeba 1 część suszonego ziela zalać 2 częściami alkoholu 40–70%. Miksturę odstawia się na tydzień, a po upłynięciu tego czasu przefiltrowuje się. Następnie do tego samego surowca zielarskiego dodaje się 2 części gorącej wody, gotuje przez 10 minut, odstawia na godzinę i przecedza. Na koniec łączy się oba uzyskane wyciągi. Zaleca się przyjmować 3–4 razy dziennie po 1–2 łyżki.

Bibliografia:

  1. Matuszkiewicz W., Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski, PWN, Warszawa 2006.
  2. Szweykowska A., Szweykowski J., Słownik botaniczny, Wiedza Powszechna, Warszawa 2003.
Data aktualizacji: 25.02.2019,
Opublikowano: 21.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej