Co to jest akebia? Właściwości i zastosowanie czekoladowego pnącza

Fot: purplevine / gettyimages.com

Akebia to roślina o właściwościach leczniczych i walorach ozdobnych, które zawdzięcza ciemnozielonym liściom i oryginalnym kwiatom. Wykazuje działanie moczopędne, przeciwbólowe, przeciwreumatycznie, przeciwzapalne i pomaga zwalczyć problemy z laktacją.

Akebia to wieloletnie pnącze, które tworzy długie i mocne pędy. Stanowi doskonałą dekorację w ogrodzie czy na tarasie. Upiększa altany, ogrodzenia, trejaże, pergole, mury, a nawet pnie drzew. Nazywana jest czekoladowym pnączem ze względu na ciemną barwę kwiatów. Z suszonych liści, pnączy czy owoców sporządza się orzeźwiające i wspomagające trawienie napary.

Co to jest akebia?

Akebia jest rodzajem okrytonasiennych roślin, które należą do rodziny krępieniowatych. Zwyczajowo określana jest jako czekoladowe pnącze lub czekoladowe wino. W naturze występuje na obrzeżach lasów, na górzystych stokach, w zaroślach, okolicach strumieni i innych wilgotnych terenach. Najbardziej znanym jej przedstawicielem jest akebia pięciolistkowa (z łac. Akebia quinata (Houtt.) Decne.), która rodzimie porasta tereny Chin, Korei i Japonii. Gatunek ten nie ma zbyt wielu odmian, a najczęściej uprawiany jest w czystej postaci. Warto jednak wymienić te najbardziej znane, jak:

  • akebia Alba z kremowobiałymi kwiatami,
  • akebia Silver Bells z kwiatami męskimi o białym kolorze i fioletowo-purpurowymi pręcikami, kwiatami żeńskimi o różowym kolorze z ciemnopurpurowymi słupkami,
  • akebia Variegata z białonakrapianymi liśćmi i różowawymi kwiatami,
  • akebia White Chocolate z białymi kwiatami.

Jak wygląda akebia pięciolistkowa w formie czystego gatunku?

Roślina dorasta nawet do 10 m w naturalnych warunkach. Jej pnącze jest częściowo zdrewniałe i szarobrązowe. Silnie owija się wokół podpór. Ma dość sztywne i ciemnozielone liście oraz jasnopurpurowe lub purpurowo-zielone, słabo pachnące kwiaty, które ją zdobią od końca kwietnia do czerwca. Akebia ma rozdzielnopłciowe kwiaty – żeńskie osiągają około 2,5 cm średnicy, zebrane są po 2–3 w grona i osadzone na długich szypułkach; męskie mają około 1 cm średnicy, krótsze szypułki i jest ich więcej w gronie (3–7). W pierwszej kolejności rozwijają się kwiaty żeńskie, potem męskie. Roślina wydaje owoce, które występują w mięsistych, podłużnych mieszkach. Są fioletowe i kształtem przypominają ogórki. Pojawiają się we wrześniu i październiku, a po dojrzeniu pękają wzdłuż.

Akebia – właściwości i zastosowanie prozdrowotne

Pnącze akebii czekoladowej ma zastosowanie prozdrowotne. Surowiec zielarski stanowią suszone liście i suszone, okorowane, zdrewniałe pędy, z których przygotowuje się lecznicze napary. Prozdrowotne działanie wykazują także owoce akebii, które zbiera się, zanim osiągną pełną dojrzałość i otworzą się, a następnie poddaje się je suszeniu i mieleniu. Z uzyskanego proszku sporządza się herbaty.

Roślina wykazuje działanie moczopędne, przeciwbólowe, tonizujące, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwgrzybicze, antybakteryjne. Używana jest do łagodzenia zaburzeń laktacji. Dodatkowo intensyfikuje proces trawienia i poprawia apetyt. Akebia orzeźwia i ma właściwości lekko napotne. Wspomaga proces gojenia ran i likwidację obrzęków. Ponadto poprawia ukrwienie macicy, łagodzi dolegliwości bólowe w trakcie miesiączki, oczyszcza organizm z toksyn.

Kiedy i jakie schorzenia można leczyć ziołami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Inne zastosowanie akebii

Akebia to roślina o charakterze pnącza, która dość często pełni funkcje ozdobne. Popularna jest zwłaszcza w Nowej Zelandii i USA. Używa się jej do obsadzania pergoli i altan. Może służyć jako roślina okrywowa na korę drzew. Na ogół nie wymaga cięcia, warto jednak odmłodzić od czasu do czasu najstarsze pędy, przycinając je na początku lata. Sadzonka o wysokości 70–80 cm to koszt około 20 zł.

Owoce akebii wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej jako składnik farszu z mięsem. Można je spożywać także świeże same lub oprószone cynamonem, cukrem waniliowym, kakao czy skropione sokiem z cytryny. Wykorzystuje się je jako dodatek do tortów i lodów, składnik sałatek owocowych. Zawierają soczysty, o galaretowatej konsystencji, jasny miąższ z licznymi czarnymi nasionami, które należy usunąć przed spożyciem. Miąższ ma delikatny słodkawo-mdławy smak, który nieco przypomina walory smakowe melona. Uprzednio suszoną skórkę owocu ściera się i używa jako przyprawę do dań wytrawnych (nadaje im nieco gorzkiego smaku). W sztuce kulinarnej wykorzystuje się także młode pędy, które dodaje się do warzywnych sałatek. Używa się ich też, podobnie jak wiklinę, do wyrabiania koszy.

Akebia – uprawa

Akebia najlepiej rośnie na słonecznych i półcienistych stanowiskach, na żyznym, wilgotnym, przepuszczalnym podłożu. Stosunkowo dobrze znosi przejściową suszę, lecz nie radzi sobie z niskimi temperaturami. Podczas intensywnych zim pędy mogą przemarzać nawet do poziomu śniegu, a liście brązowieją i opadają. Jednak wiosną roślina zazwyczaj regeneruje te uszkodzenia. Można jej w tym pomóc, nawożąc kompostem czy zasilając mineralnym nawozem wieloskładnikowym lub nawozami o przedłużonym działaniu. Akebia nie jest atakowana zbyt często przez choroby i szkodniki.

Data aktualizacji: 14.03.2019,
Opublikowano: 14.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej