Co jeść, żeby schudnąć i nie być głodnym?

Fot. sefa ozel / Getty Images

W okresie wakacyjnym każdy z nas ma nadzieję na utratę kilku kilogramów. Jednak wyszczuplenie sylwetki i racjonalne odchudzanie nie oznacza głodówki. Zatem - co jeść, żeby szybko schudnąć, ale żeby jednocześnie uniknąć efektu jo-jo?

Co jeść, żeby szybko schudnąć? Przede wszystkim nie można stosować głodówki. Szybka utrata masy w przypadku ograniczania jedzenia doprowadzi tylko do tego, że utracimy wodę z organizmu, a więc de facto i kilka kilogramów. Jednak starty takiego nieracjonalnego odchudzania się odczujemy już bardziej - braki spowodowane głodówką nasz organizm będzie chciał szybko uzupełnić, odkładając energię w tkance tłuszczowej. 

Co jeść, żeby schudnąć?

Racjonalne odchudzanie to takie, które trwa. Zmiana nawyków żywieniowych, dołączenie aktywności fizycznej, wprowadzenie do diety większej ilości błonnika, warzyw i owoców sprawią, że schudniemy, ale stopniowo. Nie ma czegoś takiego, jak szybkie odchudzanie - a jeśli decydujemy się na głodówkę, to jest to bardzo niezdrowe i musimy zdawać sobie sprawę z konsekwencji.

Warto wiedzieć: Dlaczego szybkie odchudzanie jest niezdrowe?

Głodówka spowoduje tylko spowolnienie metabolizmu, odczujemy to jako brak siły i chęci do podstawowych czynności, a nawet - utratą tkanki mięśniowej, bo kiedy organizm nie może uzyskać odpowiedniej ilości energii z pożywienia podczas wysiłku fizycznego, zaczyna pobierać ją z aminokwasów zmagazynowanych w mięśniach, co wiąże się właśnie z utratą tkanki mięśniowej.

Co jeść, żeby nie być głodnym i schudnąć?

Przede wszystkim należy wprowadzić do diety więcej produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Czemu błonnik jest tak ważny? Przede wszystkim wiąże wodę, drażni ściany jelita i stymuluje ruchy perystaltyczne, tym samym usprawniając pracę układu trawiennego. Zapewnia uczucie sytości na długo i reguluje poziom glukozy we krwi – błonnik opóźniania trawienie węglowodanów, zapobiegając wyrzutom insuliny. W czym znajdziemy dużo błonnika? Oto polecane produkty:

  • zboża - razowe pieczywo, płatki zbożowe;
  • świeże oraz suszone owoce;
  • warzywa;
  • ziarna i nasiona.

Produkty bogate w błonnik należy obficie p opijać wodą, aby zapewnić sobie uczucie sytości na długo.

Polecamy: W czym jest błonnik? Produkty stanowiące źródło błonnika i ich znaczenie w diecie

Jak racjonalnie się odchudzać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak racjonalnie podejść do tematu odchudzania?Źródło: Dzień Dobry TVN

W zdrowej diecie mającej na celu "odchudzenie" organizmu nie powinno znaleźć się nic, co zawiera cukry proste (czyli słodycze) oraz nadmierną zawartość produktów bogatych w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

Jak jeść, żeby nie być głodnym?

Powinno się spożywać 5 posiłków dziennie, o zawartości kalorycznej dopasowanej do naszego wieku, płci i aktywności. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach, tak, aby nasz organizm wiedział, że wkrótce otrzyma kolejną dawkę energii i nie magazynował "na zapas".

Obowiązkowe jest także wypijanie przynajmniej 2 litrów płynów dziennie, najlepiej w postaci wody niegazowanej. Dopuszczalne jest picie herbat, ziół i kawy.

Polecamy: Nowe zalecenia dietetyków. Awans kawy i warzyw w piramidzie żywieniowej

Wyszczuplenie ciała - trening

Nic tak nie wyszczupla ciała i nie modeluje mięśni jak odpowiednio dobrana aktywność fizyczna. Zaleca się 30 minut ruchu dziennie, przy czym nie musi być to od razu morderczy trening - równie dobrze sprawdzi się spacer, jazda na rowerze, basen.

Warto wiedzieć: Ewa Chodakowska skalpel - efekty ćwiczeń

Data aktualizacji: 10.06.2019,
Opublikowano: 10.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej