Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

DebbiSmirnoff GettyImages

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Chrzan pospolity wykorzystywany jest w kosmetyce, kuchni i lecznictwie. Nie powinny go stosować m.in. osoby z chorobami nerek.

Warto podkreślić, że, mimo wielu pozytywnych dla zdrowia i samopoczucia właściwości, chrzan pospolity może być również szkodliwy dla niektórych ludzi. Nie powinny go stosować np. osoby z marskością wątroby bądź zaburzeniami pracy nerek.

Czytaj też:

Chrzan pospolity – co to jest?

Chrzan pospolity (łac. Armoracia rusticana) to wieloletnia bylina z rodziny kapustowatych. Rośnie dziko w Europie i Azji, często można spotkać go również w Polsce. Ponadto jest rośliną uprawną, którą pozyskuje się nie tylko na produkty spożywcze i przyprawy, ale również w celach leczniczych. Roślina ta osiąga ok. 150 cm wysokości, ma silnie ulistnioną, mocną łodygę oraz liście, które mogą mieć nawet 100 cm długości. Są charakterystyczne i rozpoznaje się je po podłużnym, jajowatym kształcie. Kwiaty chrzanu pospolitego pojawiają się latem (od czerwca do sierpnia), są białe, drobne i małe (ok. 5 mm) oraz zebrane w wiechy (baldachimy). Pod ziemią znajduje się biały, długi i mięsisty korzeń. To właśnie on jest bardzo aromatyczny, a także ostry w smaku.

Chrzan pospolity – zastosowanie

Chrzan pospolity ma wiele zastosowań. W kuchni sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych i ciężkostrawnych. Dzięki swoim właściwościom pobudza wytwarzanie soków żołądkowych, które ułatwiają trawienie takich potraw. Dodawany jest także do wielu przetworów z ogórków – dzięki właściwościom antybakteryjnym sprawia, że tego typu zapasy na zimę mogą dłużej nadawać się do spożycia. Ponadto stanowi świetną bazę do różnego rodzaju sosów i dressingów.

Chrzan na piegi

Warto wiedzieć, że chrzan pospolity używany jest także w kosmetyce. Osoby, które przemywają nim twarz, mogą cieszyć się delikatniejszą i wybieloną skórą. Dzięki swoim właściwościom usuwa także piegi i wszelkie przebarwienia.

Chrzan na ból gardła i przeziębienie

Chrzan pospolity stosowany jest także w leczeniu różnego typu dolegliwości i stanów chorobowych. Przede wszystkim sprawdza się przy przeziębieniach i grypie, gdyż jest naturalnym antybiotykiem. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Idealnie sprawdza się przy objawach takich jak: kaszel, katar i ból gardła.

Jak działa chrzan na układ pokarmowy?

Dzięki właściwościom grzybobójczym i pleśniobójczym chrzan pospolity nadaje się dla osób chorujących na kandydozy. Neutralizuje środowisko sprawia, że np. drożdżyca znika. Jest również stosowany w dolegliwościach i schorzeniach układu pokarmowego.

Chrzan usprawnia działanie pęcherzyka żółciowego, wspomaga apetyt i trawienie, pobudza przemianę materii, a także obniża poziom złego cholesterolu. Warzywo jest również stosowane pomocniczo w leczeniu nowotworów. Jest to możliwe ze względu na zawarte w nim glukozynolany, które nie tylko hamują rozwój komórek nowotworowych, ale również zmniejszają ryzyko postępowania choroby.

Chrzan na bóle reumatyczne

Ponadto chrzan pospolity stosowany jest w leczeniu chorób reumatycznych, takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzięki niemu znikają obrzęk, objawy bólowe i przykurcze, a także zwiększa się zdolność ruchowa stawów. Można go wykorzystywać również w formie okładów na bóle w przebiegu skazy moczanowej lub podczas zapalenia nerwu kulszowego. Roślinę stosuje się także ze względu na jej rozgrzewające działanie, dlatego poleca się ją osobom borykającym się z infekcjami i zziębniętym.

Jak stosować chrzan pospolity?

Korzeń chrzanu ma wiele zastosowań. Również sposobów na jego przyrządzenie jest dużo. Do najczęstszych zalicza się pokrojenie go na niewielkie kawałki i ssanie. Można go także zetrzeć na tarce i dodać do wybranych produktów, np. do jogurtu naturalnego. Warto stosować chrzan pospolity w formie okładów, a także przygotować go jako składnik inhalacji. Dodatkowo można z niego przyrządzić syrop, który warto pić z dodatkami, np. z miodem i sokiem z cytryny.

Kto nie powinien stosować chrzanu pospolitego?

Mimo wielu przydatnych właściwości chrzanu pospolitego należy pamiętać, że nie każdy powinien go stosować. Nie powinny przyjmować go osoby z marskością wątroby, schorzeniami nerek, z problemami endokrynologicznymi, a także ze stanami zapalnymi przewodu pokarmowego. Powinny z niego zrezygnować także osoby z chorobą wrzodową. Jeśli po jego zjedzeniu występuje zgaga, także należy go odstawić. Warto również pamiętać, że codzienna, maksymalna dawka chrzanu to ok. 40 g. W większych ilościach może on powodować negatywne skutki, takie jak podrażnienie jelit, żołądka i nerek. Po spożyciu za dużej ilości chrzanu mogą pojawić się wymioty, biegunka i silne pocenie się.

Dlaczego warto jeść chrzan i jak wybrać ten najlepszy? Zobacz wideo:

Źródło: X-news

A: Sonia Młodzianowska

Data aktualizacji: 12.04.2022,
Opublikowano: 12.04.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej