Chrom w organizmie - jaka jest jego rola i jakie ma właściwości? Zdradzamy, czym grozi jego niedobór

Getty Images

Przyspiesza spalanie tłuszczu, hamuje wilczy apetyt, łagodzi bóle głowy i uspokaja. Jakie jeszcze właściwości posiada chrom i czym grozi jego niedobór w organizmie? Podpowiadamy!

Chrom jest jednym z tych mikroelementów, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W jakich procesach bierze udział? Jakie ma właściwości i które produkty spożywcze są jego najbogatszym źródłem?

Przeczytaj też: Jak zmniejszyć apetyt? Zasady diety, pomocne nawyki, suplementy

Chrom w organizmie – jaka jest jego rola i jakie ma właściwości?

Chrom bierze udział w procesie metabolizmu glukozy. Co ważne, wraz z insuliną przenosi on ją do komórek i ułatwia im przyswajanie tego organicznego związku chemicznego. W związku z tym, chrom pomaga też kontrolować stężenie cukru we krwi. Dodatkowo chrom wchodzi w skład wielu enzymów trawiennych. Warto wiedzieć, że zmniejsza też ryzyko zachorowań na miażdżycę czy choroby serca, ponieważ obniża stężenie złego cholesterolu. Chrom zostanie również przepisany osobom walczącym z napadami głodu czy otyłością, ponieważ pomaga on obniżyć BMI. Poza tym istnieją badania, które pokazują, że przyjmowanie tego suplementu może dobrze działać przy zespole policystycznych jajników, ponieważ sprzyja występowaniu regularnych miesiączek oraz owulacji.

Chrom w organizmie – zapotrzebowanie

Jakie jest zapotrzebowanie na chrom? Dorosłe i zdrowe osoby powinny przyjmować go dziennie w granicach od 0,05 g do 0,2 g. Pamiętaj jednak, że są substancje, które hamują lub przyspieszają wchłanianie tego pierwiastka. Co osłabia jego przyjmowanie? Fityniany. A co przyspiesza? Witamina C.

Przeczytaj też: Nadmiar witaminy C – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

Chrom w organizmie – czym grozi niedobór?

Na jakie skutki należy się nastawić, gdy w organizmie pojawi się niedobór chromu? Z pewnością będą to: bóle głowy, rozdrażnienie, zmęczenie czy duży apetyt na słodycze. A jakie sytuacje sprawiają, że dochodzi do utraty chromu? Przede wszystkim stres, intensywny wysiłek fizyczny, nieodpowiednia dieta, cukrzyca, karmienie piersią czy nietolerancja glukozy.

Jakie właściwości ma chrom? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie właściwości ma chrom? Źródło: Dzień Dobry TVN

Chrom organizmie – czym grozi nadmiar?

Warto wiedzieć, że nie tylko niedobór chromu w organizmie jest groźny. Jego nadmiar także powinien nas niepokoić. Warto jednak wiedzieć, że dobrze zbilansowana dieta nie może doprowadzić do takiego stanu. Jeśli jednak przyjmiesz za dużo chromu, może pojawić się anemia, a także zostać uszkodzone DNA. Zwiększy się także ryzyko zachorowań na nowotwór.

Przeczytaj też: Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek

Chrom – w jakich produktach spożywczych można go znaleźć?

Chrom można przyjmować w formie tabletek, ale najzdrowszy jest ten naturalny. Gdzie go znajdziesz? W produktach pełnoziarnistych, serach, orzechach (szczególnie brazylijskich), szparagach, grzybach, owocach czy piwie.

Zobacz też film: Chrom – zbawienny pierwiastek?

Data aktualizacji: 07.07.2020,
Opublikowano: 27.06.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej