Chrom jest jednym z tych mikroelementów, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W jakich procesach bierze udział? Jakie ma właściwości i które produkty spożywcze są jego najbogatszym źródłem?
Przeczytaj też: Jak zmniejszyć apetyt? Zasady diety, pomocne nawyki, suplementy
Chrom w organizmie – jaka jest jego rola i jakie ma właściwości?
Chrom bierze udział w procesie metabolizmu glukozy. Co ważne, wraz z insuliną przenosi on ją do komórek i ułatwia im przyswajanie tego organicznego związku chemicznego. W związku z tym, chrom pomaga też kontrolować stężenie cukru we krwi. Dodatkowo chrom wchodzi w skład wielu enzymów trawiennych. Warto wiedzieć, że zmniejsza też ryzyko zachorowań na miażdżycę czy choroby serca, ponieważ obniża stężenie złego cholesterolu. Chrom zostanie również przepisany osobom walczącym z napadami głodu czy otyłością, ponieważ pomaga on obniżyć BMI. Poza tym istnieją badania, które pokazują, że przyjmowanie tego suplementu może dobrze działać przy zespole policystycznych jajników, ponieważ sprzyja występowaniu regularnych miesiączek oraz owulacji.
Chrom w organizmie – zapotrzebowanie
Jakie jest zapotrzebowanie na chrom? Dorosłe i zdrowe osoby powinny przyjmować go dziennie w granicach od 0,05 g do 0,2 g. Pamiętaj jednak, że są substancje, które hamują lub przyspieszają wchłanianie tego pierwiastka. Co osłabia jego przyjmowanie? Fityniany. A co przyspiesza? Witamina C.
Przeczytaj też: Nadmiar witaminy C – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?
Chrom w organizmie – czym grozi niedobór?
Na jakie skutki należy się nastawić, gdy w organizmie pojawi się niedobór chromu? Z pewnością będą to: bóle głowy, rozdrażnienie, zmęczenie czy duży apetyt na słodycze. A jakie sytuacje sprawiają, że dochodzi do utraty chromu? Przede wszystkim stres, intensywny wysiłek fizyczny, nieodpowiednia dieta, cukrzyca, karmienie piersią czy nietolerancja glukozy.
Jakie właściwości ma chrom? Dowiesz się tego z filmu:
Chrom organizmie – czym grozi nadmiar?
Warto wiedzieć, że nie tylko niedobór chromu w organizmie jest groźny. Jego nadmiar także powinien nas niepokoić. Warto jednak wiedzieć, że dobrze zbilansowana dieta nie może doprowadzić do takiego stanu. Jeśli jednak przyjmiesz za dużo chromu, może pojawić się anemia, a także zostać uszkodzone DNA. Zwiększy się także ryzyko zachorowań na nowotwór.
Przeczytaj też: Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek
Chrom – w jakich produktach spożywczych można go znaleźć?
Chrom można przyjmować w formie tabletek, ale najzdrowszy jest ten naturalny. Gdzie go znajdziesz? W produktach pełnoziarnistych, serach, orzechach (szczególnie brazylijskich), szparagach, grzybach, owocach czy piwie.
Zobacz też film: Chrom – zbawienny pierwiastek?