Choroba Duhringa – przyczyny, objawy, powikłania i leczenie

Fot: Drobot Dean / fotolia.com

Choroba Duhringa to zespół skórnych objawów powiązanych z nietolerancją zawartego w zbożach glutenu. Odpowiedź organizmu na jego obecność może przybrać postać klasycznej, pełnej jelitowych objawów celiakii albo charakterystycznego zapalenia skóry. 

Choroba Duhringa, czyli opryszczkowe zapalenie skóry, zostało opisane po raz pierwszy pod koniec XIX w. przez amerykańskiego dermatologa Louisa Adolphusa Duhringa. Schorzenie to jest jedną z postaci, w jakich manifestuje się klinicznie nietolerancja glutenu. Najważniejszym elementem leczenia choroby jest całkowita lub częściowa eliminacja tego elementu z diety.

Choroba Duhringa – przyczyny

Choroba Duhringa to zespół objawów, które powstają na skórze niektórych osób w związku z nietolerancją glutenu. Schorzenie to nazywane jest skórną postacią celiakii, ponieważ w przypadku obu dolegliwości mechanizm powstawania zmian patologicznych w organizmie jest dokładnie taki sam.

Gluten to mieszanina białek pochodzących ze zbóż. Za elementy chorobotwórcze uznaje się frakcje tzw. prolamin, czyli znajdującą się w pszenicy gliadynę, sekalinę z żyta oraz występującą w jęczmieniu hordeinę. Uważa się, że owies nie zawiera białek, które mogłyby powodować powstawanie zmian o typie celiakii.

Zobacz film:Czy gluten jest człowiekowi potrzeby? Czy powinniśmy jeść produkty zawierające gluten? Źródło: Wiem, co jem

Przyczyną nietolerancji glutenu są konfiguracje genotypu, za sprawą których obecność glutenu stymuluje powstawanie dużej ilości przeciwciał atakujących własne tkanki organizmu, głównie jelito cienkie (celiakia) i skórę (choroba Duhringa). Choroba często występuje rodzinnie.

Opryszczkowe zapalenie skóry jest efektem odkładania się nadmiaru immunoglobulin typu IgA (będących przeciwciałami przeciw glutenowi) w warstwie brodawkowatej skóry właściwej. Zjawisko to stanowi przyczynę reakcji zapalnej – napełzania w te okolice fagocytów, które pochłaniając immunoglobuliny, powodują powstawanie mikroropni. Ich obecność wywołuje rozprzestrzenianie się zmian na większych obszarach skóry.

Choroba Duhringa – objawy

Podstawowym objawem choroby Duhringa jest tworzenie się miejscowych, zwykle symetrycznych, zmian zapalnych skóry. Najczęściej zajętymi okolicami są miejsca, w których jest ona często uciskana: łokcie, kolana, pośladki, okolice kości krzyżowej, plecy w okolicach łopatek. Zmiany chorobowe pojawiają się też w obrębie twarzy i owłosionej skóry głowy.

Zmiany mają charakter zapalny: skóra jest zaczerwieniona, nadmiernie ucieplona, obrzęknięta, chory odczuwa bardzo intensywny świąd. Charakterystycznym elementem są liczne, niewielkie grudki i pęcherzyki wypełnione treścią przejrzystą lub ropną. Z wyglądu są one podobne do zmian widywanych w przebiegu półpaśca, ale rozmieszczone są symetrycznie po obu stronach ciała i występują w większych, nieregularnych skupiskach.

Opryszczkowe zapalenie skóry pojawia się najczęściej u osób w okresie pokwitania (15–40 lat). Zmiany nasilają się nie tylko po dużej ekspozycji na gluten, ale również w sytuacji, gdy chory wchłania większą ilość jodu (np. wskutek stosowania soli jodowanej albo po pobycie nad morzem).

Mniej więcej 10% osób z chorobą Duhringa ma nieswoiste objawy zespołu złego wchłaniania, takie jak ogólne zmęczenie, niedokrwistość, awitaminozy, zaburzenia nastroju i motywacji. U części chorych obserwuje się charakterystyczne defekty szkliwa na zębach.

Choroba Duhringa – rozpoznanie

Diagnostyka choroby Duhringa opiera się na badaniach immunologicznych, głównie oznaczaniu poziomu globulin IgA EmA oraz przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (tTGA). Wykonuje się też badania histologiczne wycinka zdrowej skóry, a dla potwierdzenia rozpoznania – ocenę pobranych endoskopowo próbek ściany jelita. Badanie to wykazuje zwykle zanik kosmków jelitowych.

Choroba Duhringa – leczenie

Leczenie choroby Duhringa opiera się na eliminacji glutenu. W niektórych przypadkach musi to być całkowite wyłączenie go z jadłospisu, inni chorzy mogą spożywać niewielkie jego ilości. Wdrożenie diety powoduje stopniową poprawę, choć na pierwsze efekty trzeba czekać kilka tygodni (brak stymulacji glutenem powoduje sukcesywne obniżanie się poziomu szkodzących organizmowi przeciwciał).

Ponieważ objawy nietolerancji pojawiają się u około 1% wszystkich ludzi, producenci żywności najczęściej oznaczają wyroby bezglutenowe znakiem przekreślonego kłosa. Pozwala to na szybki i bezpieczny wybór właściwych produktów spożywczych.

Farmakoterapia jest stosowana doraźnie w przypadku, gdy objawy są bardzo nasilone i utrzymują się mimo stosowania ścisłej diety eliminacyjnej.

Choroba Duhringa – powikłania

Powikłania choroby Duhringa wiążą się z dwoma mechanizmami:

  • wtórnymi zakażeniami wynikającymi z intensywnego drapania dokuczliwie swędzących zmian skórnych, powodującego powstawanie otarć i ubytków skóry, ropni, ropowicy powłok oraz z przenoszenia drobnoustrojów chorobotwórczych z krwią do innych narządów,
  • upośledzeniem wchłaniania będącym przyczyną nawet głębokich anemii z niedoboru żelaza albo awitaminoz.

Prawidłowo prowadzony, będący na właściwej diecie, chory ma szansę na długie okresy remisji, a zaostrzenia zwykle mają u niego mierne nasilenie. Problemem jest fakt, że choroba Duhringa nie jest uleczalna i do opisywanych zaleceń należy stosować się przez całe życie. 

Zobacz film: Jak rozpoznać podrabiany chleb razowy? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 21.03.2018,
Opublikowano: 22.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej