Cholera – jakie daje objawy? Epidemie przecinkowca cholery

Fot: greenapple78 / stock.adobe.com

Cholera to przecinkowiec, czyli bakteria, której można zapobiegać, podając odpowiednią szczepionkę. Objawy mogą być od łagodnych po ostre odwodnienie prowadzące do śmierci. Ważnym elementem postępowania jest wczesna antybiotykoterapia i uzupełnienie wody oraz elektrolitów.

Cholera jest chorobą wywołaną przez bakterie cholery (Vibrio cholerae). Choroba najczęściej występuje jako epidemia, głównie w krajach o niskim poziomie warunków sanitarnych. Jest chorobą o bardzo ostrym przebiegu. Charakteryzuje się wymiotami i bólem brzucha. W zaawansowanej postaci dochodzi do zmiany barwy głosu, zmarszczenia skóry, a ostatecznie do śmierci.

Przecinkowiec cholery

Cholera jest chorobą o podłożu bakteryjnym. Wywołuje ją przecinkowiec cholery, który – jak sama nazwa wskazuje – wyglądem przypomina przecinek. Bakteria ta ma powinowactwo do układu pokarmowego. Przedostaje się do organizmu wraz z pokarmem lub wodą. Bakteria bardzo dobrze czuje się w wilgotnym i tropikalnym klimacie, dlatego też najczęściej atakuje w formie epidemii. Jedynym czynnikiem mogącym wpłynąć na jej rozwój jest temperatura. Zbyt niska może ograniczać rozwój bakterii w zbiornikach wodnych. Zjawisko globalnego ocieplenia i zmian klimatycznych powoduje, że bakteria może wystąpić w coraz to szerszym obrębie świata.

Zobacz film: Jak nie dopuścić do rozwoju epidemii? Źródło: Discovery.

Jedna z epidemii cholery miała miejsce po powodzi w Haiti w 2010 r.; z jej powodu zmarło około 150 osób. Głównym źródłem tej epidemii były złe warunki sanitarne i niska jakość wody, która była wykorzystywana w gospodarstwach domowych. Dotychczas miało miejsce też kilka pandemii cholery na terenach Azji oraz Afryki.

Po raz pierwszy bakteria cholery została zidentyfikowana w 1883 r. Przecinkowiec cholery potrafi wytwarzać enterotoksynę, która zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową w jelicie cienkim i wywołuje główne objawy chorobowe.

Zobacz także: Gorączka krwotoczna Ebola – jak się zarazić wirusem i jakie daje on objawy?

Przecinkowiec cholery jest bakterią mającą kilka serotypów. Pierwsza podgrupa to bakterie o dużym epidemiologicznym znaczeniu, które wydzielają enterotoksyny – choleragen. Wyróżnia się dwa biotypy bakterii wydzielających toksyny – El Tor oraz szczep klasyczny. Każdy z nich dzieli się dodatkowo na serotypy Inaba oraz Ogawa. Jest to najczęstsza podgrupa. Druga grupa to szczep pokrewny z El Tor, bardzo toksyczny. Kolejna obejmuje wszystkie inne szczepy, które nie zakwalifikowały się do poprzednich dwóch typów. Cechuje ją łagodniejszy przebieg.

Źródłem zakażenia są osoby chore i nosiciele. Jednak bakteria może bytować poza organizmem człowieka na powierzchni skorupiaków, alg i innych zwierząt morskich. Do zakażenia poza pokarmem i wodą skażoną kałem może też dojść poprzez brudne ręce drogą fekalno-oralną i za pośrednictwem much. Wszystkie kraby, małże czy krewetki, czyli owoce morza, które mogły mieć styczność z zakażoną wodą, również stanowią w danym rejonie źródło zakażenia.

Po przedostaniu się do przewodu pokarmowego przecinkowiec cholery częściowo zostaje zneutralizowany przez kwaśne środowisko żołądka. Jednak kwas solny nie powstrzymuje wszystkich bakterii. Części z nich udaje się przedostać do jelita cienkiego, gdzie się namnażają i zaczynają wydzielać toksynę – choleragen. Zaburza on transport jonów w świetle jelita, doprowadzając do biegunki i odwodnienia organizmu.

Zobacz film: Jak dochodzi do wybuchu epidemii? Źródło: Discovery.

Cholera – przyczyny epidemii

Do najważniejszych czynników mających wpływ na rozwój epidemii cholery należą:

  • niedostateczna higiena osobista,
  • niedostateczna dbałość o higienę podczas przygotowywania posiłków,
  • niewystarczająca obróbka cieplna pokarmów i spożywanie półsurowych produktów,
  • ciepły klimat,
  • brak odpowiedniego systemu kanalizacyjnego,
  • duże zagęszczenie ludności,
  • złe warunki sanitarne.

Jak w przypadku większości infekcji, najbardziej narażone są osoby o niskiej odporności, m.in. chorzy na AIDS. Ponadto w grupie o podwyższonym ryzyku znajdują się osoby z patologią żołądka i jego niedokwaśnością. Skutkuje to brakiem jakiejkolwiek bariery we wnikaniu bakterii do dalszych odcinków przewodu pokarmowego.

Objawy cholery

Najbardziej charakterystyczne objawy cholery to:

  • kwasica,
  • wymioty,
  • wodniste biegunki z domieszką śluzu,
  • objawy odwodnienia – suche błony śluzowe i skóra, ochrypły głos,
  • bóle mięśni.

Zobacz film: Czy nad wirusem można zapanować? Źródło: Discovery.

    Początek objawów występuje najczęściej około 5 dni od momentu spożycia zakażonego pokarmu. Najczęściej infekcja ma przebieg łagodny. Ostry przebieg choroby charakteryzuje się biegunką już od samego początku. Biegunkom nie towarzyszy ból brzucha czy gorączka. Nie jest to jednak biegunka, którą każdy człowiek nieraz w życiu doświadczył. Podczas biegunki towarzyszącej zakażeniu cholerą kał wydalany jest bez najmniejszego wysiłku w ogromnych ilościach (kilkanaście litrów na dobę). Nietrudno więc się dziwić, że dochodzi do odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych. Konsekwencją tego może się okazać zgon.

    Leczenie cholery

    Postępowanie w przypadku zakażenia cholerą rozpoczyna się od odpowiedniego nawodnienia chorego i uzupełnienia substancji mineralnych. Często konieczne jest podanie płynów dożylnie. Dodatkowo leczenie cholery polega na wdrożeniu antybiotykoterapii tetracyklinami. Jeśli nie zostanie podjęte odpowiednie leczenie, choroba może doprowadzić do śmierci w ciągu kilku godzin.

    Zobacz także: Dżuma – czy występuje w Polsce i w Europie? Jakie są objawy i jak się ją leczy?

    Szczepionka na cholerę

    Skuteczną formą profilaktyki jest szczepionka. Szczepionka na cholerę jest szczepionką inaktywowaną, podawaną doustnie. Szczepienie obejmuje dwie dawki u dorosłych i u dzieci powyżej 6. roku życia w odstępach 1–6 tygodni (u dzieci w wieku 2–6 lat stosuje się 3 dawki szczepionki w odstępach 1–6 tygodni). Odporność utrzymuje się do 2 lat u dorosłych i u dzieci powyżej 6. roku życia. U dzieci młodszych – jedynie przez pół roku, następnie zaleca się podanie im dawki przypominającej.

    Zobacz film: Szczepienie dzieci - tak czy nie? Źródło: Stylowy Magazyn

    Data aktualizacji: 14.05.2018,
    Opublikowano: 09.11.2017 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

    Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

    Czytaj więcej
    Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

    Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

    Czytaj więcej
    Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

    Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

    Czytaj więcej
    Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

    W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

    Czytaj więcej
    Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

    Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

    Czytaj więcej
    W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

    Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

    Czytaj więcej
    Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

    Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

    Czytaj więcej
    Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

    Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

    Czytaj więcej
    Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

    Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

    Czytaj więcej
    Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

    Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

    Czytaj więcej