Chmiel – zastosowanie lecznicze. Właściwości szyszek chmielu

Fot: Andrei310 / gettyimages.com

Główną właściwością chmielu jest działanie uspokajające i usypiające. Napar z szyszek chmielu ma korzystny wpływ na problemy z drogami moczowymi. Działa korzystnie również na gruczoł krokowy mężczyzny.

Chmiel znany jest głównie jako składnik potrzebny do produkcji piwa. Żeńskie kwiatostany chmielu są określane mianem szyszek. Odkryto, że chmiel ma również lecznicze właściwości, dlatego stał się składnikiem wielu suplementów, głównie mających działanie uspokajające. Już kilka tysięcy lat wstecz jego prozdrowotne właściwości odkryli Grecy, Rzymianie, a także mieszkańcy Indii czy Chin. Medycyna naturalna zna chmiel już od czasów starożytnych.

Chmiel zwyczajny – co to za roślina?

Chmiel zwyczajny jest ogrodowym pnączem należącym z rodziny konopiowatych. Rośnie przede wszystkim dziko w wilgotnych lasach. Do produkcji piwa, a także suplementów leczniczych wykorzystywane są jego kwiatostany, czyli szyszki. Chmiel jest bardzo szybko rosnącym pnączem może służyć jako roślina ozdobna. W ogrodzie uprawiany jest nie tylko chmiel zwyczajny, który jest rośliną wieloletnią, ale również jednoroczny chmiel japoński. Szyszki chmielu mają zastosowanie lecznicze ze względu na zawarty w nich olejek eteryczny. Zawiera on około 150 substancji aktywnych, które odpowiadają za goryczkę w piwie i mają właściwości lecznicze.

Zastosowanie chmielu

Chmiel ma przede wszystkim działanie uspokajające i nasenne. Znane jest jednak wiele innych jego zastosowań, spośród których warto wymienić:

  • łagodzenie objawów menopauzy u kobiet, w tym uderzeń gorąca, zmian nastrojów,
  • profilaktykę odkładania kamienia nazębnego i powstawania próchnicy,
  • łagodzenie stresu, napięcia nerwowego, wewnętrznego niepokoju,
  • ułatwianie zasypiania,
  • pobudzenie apetytu poprzez poprawę procesów trawienia.

Napar z chmielu ma również właściwości moczopędne i przeciwbakteryjne. Powinny go pić osoby z nawracającymi infekcjami dróg moczowych oraz mężczyźni, ponieważ pozytywnie wpływa na prostatę.

Wiele dostępnych preparatów łączy w sobie chmiel i inne rośliny, np. melisę.

Działania niepożądane chmielu

Poza licznymi zaletami chmiel również może wywołać różnego rodzaju działania niepożądane. Jak w przypadku większości ziół, nie zostały dotąd przeprowadzone badania dotyczące wpływu chmielu na płód. Wobec tego kobiety w ciąży i karmiące nie powinny sięgać po ten suplement. Rzadko zdarzają się alergie na tę substancję. Jednak osoby chorujące na raka szyjki macicy oraz raka piersi powinny wstrzymać się od stosowania preparatów zawierających chmiel. Istnieje podejrzenie, że ma on działanie podobne do estrogenów, a tym samym negatywnie wpływa na postęp choroby.

Zobacz film: Co alkohol robi z naszymi organami? Źródło: 36,6.

Sposoby przyjmowania chmielu

Chmiel można przyjmować na wiele sposobów. Można go zakupić w formie tabletek i stosować jak normalny suplement. Ekstrakt z chmielu może być podawany również w postaci olejku chmielowego, będącego składową kropli doustnych o właściwościach uspokajających i nasennych. Ponadto można zaparzyć herbatę chmielową lub przygotować nalewkę.

Jak przygotować napar z chmielu?

Aby przygotować napar z chmielu, należy zaparzyć łyżeczkę suszonych szyszek chmielu. W gorącej wodzie szyszki należy pozostawić na około 10 minut. Nie zaleca się słodzenia naparu, choć ma cierpki, gorzki smak.

Nalewka z szyszek chmielu

Inną formą spożycia szyszek chmielu jest sporządzenie nalewki. Szyszki chmielowe można zalać 40-procentowym alkoholem w proporcji 1:3. W razie silnego pobudzenia nerwowego można spożyć jednorazowo do 10 ml nalewki.

Przeciwłupieżowe zastosowanie chmielu

Chmiel można wykorzystać do walki z łupieżem i wzmocnienia struktury włosów. Należy w tym celu przygotować naturalny olej. Szyszki zwilża się spirytusem i zalewa olejem (migdałowym, kukurydzianym, lnianym lub ryżowym) w proporcji 1:1. Po maceracji otrzymuje się wyciąg olejowy, przeciwdziałający wypadaniu włosów i powstawaniu łupieżu.

Data aktualizacji: 02.03.2018,
Opublikowano: 02.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej