Camu camu - południowoamerykańskie jagody. Właściwości i zastosowanie camu camu

Fot. Lew Robertson / Getty Images

Camu camu jest południowoamerykańskim krzewem, którego owocami są czerwono-purpurowe jagody. Wykazują one działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne chroniąc organizm przed różnymi chorobami, m.in. układu sercowo-naczyniowego. 

Camu camu to jagody pochodzące z Ameryki Południowej. Odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi i licznymi właściwościami zdrowotnymi. Camu camu są bogatym źródłem witaminy C i innych naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią przed wystąpieniem chorób cywilizacyjnych.

Camu camu - co to jest?

Camu camu to krzew rosnący w lasach deszczowych Ameryki Południowej. Owoce tej rośliny - jagody, są od setek lat wykorzystywane w południowoamerykańskiej medycynie naturalnej. Jagody camu camu mają charakterystyczny, kwaśny smak i czerwonopurpurowy kolor. Swoim kształtem przypominają wiśnie. Posiadają wysokie wartości odżywcze, dlatego zaliczane są do grupy produktów superfoods, czyli super żywności. Na rynku jagody camu camu są dostępne w różnej postaci - soku, proszku, kapsułek, tabletek oraz w formie suszonych owoców.

Jagody camu camu - witamina C i inne wartości odżywcze

Właściwości jagód camu camu są związane w wysoką wartością odżywczą owoców. Camu camu odznaczają się najwyższą zawartością witaminy C należącej do naturalnych przeciwutleniaczy - świeże i dojrzałe jagody dostarczają aż 1150 mg tego związku. Najbogatszym źródłem witaminy C jest miąższ i skórka. Camu camu są również źródłem innych substancji przeciwutleniających, np. fenoli roślinnych i karotenoidów, dlatego wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu przyczyniają się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych, a tym samym do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych: nowotworów, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. 

Jagody camu camu hamują procesy starzenia się organizmu i działają odmładzająco. Witamina C występująca w camu camu wspomaga pracę układu odpornościowego, chroniąc organizm przed różnymi infekcjami. Przyczynia się również do uszczelniania i wzmacniania naczyń krwionośnych, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Witamina C uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego oraz hamuje proces utleniania “złego” cholesterolu LDL przeciwdziałając tworzeniu się zmian miażdżycowych. Jagody camu camu dostarczają także błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit i procesy trawienne, witamin z grupy B oraz wapnia i sodu.

Camu camu - właściwości

Właściwości camu camu znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wykorzystywane są w leczeniu astmy, choroby zwyrodnieniowej stawów, przeziębień. Jagody camu camu działają ochronnie na wątrobę, dlatego są stosowanie przy stanach zapalnych tego narządu. Camu camu zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i chronią przed wystąpieniem chorób, takich jak Alzheimer czy demencja. W ich składzie występują karotenoidy, takie jak beta karoten, luteina i zeaksantyna, które wspomagają pracę narządu wzroku. Zapobiegają uszkodzeniom siatkówki oka i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Beta karoten w organizmie ulega przekształceniu w witaminę A, która jest ważna nie tylko dla oczu, ale również zapewnia dobrą kondycję skóry. Jagody camu camu odznaczają się silnym działaniem przeciwzapalnym, a także przeciwbólowym i antywirusowym. Zwalczają obrzęki i opuchliznę, a także zapewniają mocne stawy i dobrą kondycję kości. Wspomagają również proces gojenia się ran i działają antydepresyjnie.

Zobaczcie także, jakie wartości odżywcze mają owoce. Czy warto je jeść?

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem

Camu camu - zastosowanie

Miąższ owoców camu camu ma bardzo delikatną strukturę. Z tego powodu jagody camu camu źle znoszą transport i warunki przechowywania, dlatego są przetwarzane. W Polsce camu camu są dostępne w postaci sproszkowanego ekstraktu, soku i tabletek. Produkty te można kupić w sklepach internetowych oraz stacjonarnych z ekologiczną żywnością. Proszek camu camu można rozpuszczać w wodzie lub soku, a także dodawać do koktajli owocowych, owsianki czy naleśników. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, dżemów, nektarów, lodów, a także do napojów izotonicznych ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Cena proszku camu camu waha się w granicach od 35 zł do ponad 100 zł. Sok camu camu jest zalecany jako alternatywa dla przyjmowania syntetycznej witaminy C. Cena za 500 ml soku wynosi około 20 - 30 zł.

Camu camu - zastosowanie w kosmetyce

Camu camu ze względu na bogactwo witaminy C i karotenoidów znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Preparaty o wysokiej zawartości witaminy C są szczególnie zalecane osobom z cerą trądzikową, przebarwieniami oraz z cerą szarą i zmęczoną. Kosmetyki z camu camu wykazują właściwości rozświetlające, przeciwzapalne i spowalniające procesy starzenia się skóry. Zawarta w nich witamina C przyczynia się również do zwiększania elastyczności naczyń włosowatych w skórze, dlatego tego rodzaju preparaty są zalecane w pielęgnacji skóry naczynkowej. Kosmetyki z camu camu chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz wspomagają opalanie. Mogą być stosowane u osób z cerą dojrzałą, gdyż działają przeciwzmarszczkowo przywracają skórze prawidłowy koloryt i gładkość. 

Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 19.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej