Buzdyganek naziemny – właściwości lecznicze i zastosowanie. Ziele buzdyganka na potencję

Fot. duckycards / Getty Images

Buzdyganek naziemny to roślina korzystnie wpływająca na układ moczowy i rozrodczy. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom energii i wspiera pracę serca. Okazuje się też pomocna w zaburzeniach trawienia. Stanowi składnik suplementów diety polecanych przy niskiej potencji.

Buzdyganek naziemny (inaczej ziemny) to cenna roślina lecznicza. W medycynie chińskiej i indyjskiej uważana jest za środek tonizujący (wzmacniający), uspokajający, afrodyzjak. W medycynie Wschodu buzdyganek ziemny stanowi remedium na artretyzm, reumatyzm, rwę kulszową, bóle mięśniowe. Z kolei na zachodzie medycyna wykorzystuje jego korzystny wpływ na erekcję. Podkreśla się też poprawę samopoczucia i podniesienie ogólnego poziomu odporności organizmu po zażywaniu buzdyganka ziemnego.

Buzdyganek naziemny – wiadomości ogólne

Buzdyganek naziemny (z łac. Tribulus terrestris L.) to gatunek jednorocznej rośliny zaliczany do rodzaju buzdyganek (z łac. Tribulus L.) należącego do rodziny parolistowatych (z łac. (Zygophyllaceae R.Br.). Porasta tereny Azji, Afryki, Australii oraz środkową i południową część Europy. W przypadku polskiej flory ma charakter efemerofitu, tj. przypadkowo zawleczonej roślin obcego pochodzenia. Buzdyganka naziemnego spotkać można najczęściej na ugorach i obrzeżach pól.

Buzdyganek naziemny jako surowiec leczniczy

Do celów leczniczych używa się ziela i owocu buzdyganka naziemnego, przy czym należy podkreślić, iż zdecydowanie bardziej wartościowy jest drugi surowiec. W składzie buzdyganka znajdują się m.in.: saponiny sterydowe (jak np. terrestrozydy A, B, C, D, E, F, dezgalaktotygoniny, gitonina, dezglukolanatygonina, diosgenina, chlorogenina, neotigogenina, hekogenina, tryllina, gracyllina, dioscyna, trybulozyna), flawonoidy (jak np. kemferol, kwercetyna, izoramnetyna). Dodatkowo fitosterole (jak np. daukosterol, kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol), alkaloidy harmanowe (harmaline, harmine), fenolokwasy (zwłaszcza kwas chlorogenowy), aminokwasy (kwas asparaginowy, kwas glutaminowy), witamina C, lignamidy, szczawiany, składniki mineralne (żelazo, potas, fosfor, wapń).

Właściwości lecznicze i zastosowanie buzdyganka

Buzdyganek naziemny wykazuje pozytywny wpływ na pracę układu moczowego (działa moczopędnie i łagodzi dolegliwości związane z rozrostem gruczołu krokowego). Najbardziej znany jest z poprawy męskiej potencji – podnoszenia popędu seksualnego. Na potencję poleca się stosowanie buzdyganka naziemnego w połączeniu z żeń-szeniem właściwym (z łac. Panax ginseng C.A. Meyer) i L-argininą. Działanie synergistyczne wykazuje też dereń japoński (z łac. Cornus officinalis Siebold & Zucc.), zwany lekarskim. Zdaniem części badaczy zwiększa ilość spermy i ruchliwość plemników. W latach 70. ubiegłego stulecia pojawił się pogląd, jakoby buzdyganek naziemny miał stymulować uwalnianie męskich hormonów płciowych. Niestety mimo podjętych później badań nie udowodniono, że roślina podnosi poziomu testosteronu. Innym na wyrost przypisywanym jej działaniem jest pobudzanie przyrostu mięśni i zwiększenie ich siły.

Zobaczcie, jak owoce działają na problemy z erekcją:

Zobacz film: Owoce na problemy z erekcją. Co wprowadzić do diety? Źródło: Stylowy Magazyn 

Wyciąg alkoholowy z owoców buzdyganka polecany jest w przypadku kuracji odtruwających, gdyż wykazuje właściwości hepatoprotekcyjne, tj. ochronne wobec wątroby. Stąd też poleca się go w przypadku stłuszczenia narządu. Ze względu na obecność flawonoidów i fitosteroli reguluje wartość ciśnienia tętniczego krwi oraz obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu. Może także podnieść liczbę czerwonych krwinek. Mimo bogactwa zawartych w roślinie substancji na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza saponiny. To dzięki nim buzdyganek ziemny ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, pierwotniakobójcze. Saponiny intensyfikują też proces trawienia tłuszczów, wchłanianie składników odżywczych oraz łagodzą zaparcia. Roślina dodatkowo ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Podkreśla się jej znaczenie w zrzucaniu nadmiernej masy ciała.

Gdzie kupić buzdyganek ziemny?

Owoc, ziele buzdyganka podobnie jak zawierające owocowy ekstrakt suplementy diety, możliwe są do nabycia w niektórych aptekach, sklepach zielarskich i dzięki sprzedaży internetowej. Opakowanie 50 g ziela kosztuje średnio 7 zł, a owoców 13,50 zł. Z kolei za opakowanie 90 kapsułek (500 mg ekstraktu z buzdyganka naziemnego) zapłaci się około 45 zł. Oprócz suplementów dla mężczyzn na rynku znajdują się także sproszkowane owoce buzdyganka naziemnego, które spożywa się po rozpuszczeniu w wodzie lub herbacie. Opakowanie 125 g to koszt około 33 zł. Ciekawą propozycją jest uzyskany metodą ekstrakcji alkoholowo-wodnej czysty ekstrakt z buzdyganka naziemnego. Za 250 g zapłaci się około 150 zł.

Buzdyganek ziemny – skutki uboczne

Mimo pozytywnego działania buzdyganek ziemny może powodować skutki uboczne. Najczęściej występują bóle brzucha. Sporadycznie odnotowano przypadki ginekomastii, czyli przerostu sutka (rozrost tkanek w obrębie piersi i skutków).

Odwar z buzdyganka naziemnego jest prosty w przygotowaniu. Należy 1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wody i zagotować. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez 15 minut, po czym odstawić do ostygnięcia i przecedzić.

Bibliografia:

1. Szweykowska A., Szweykowski J., Słownik botaniczny, Warszawa, Wiedza Powszechna, 2003.

2. Rutkowski L., Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2006.

3. Yan W., Ohtani K., Kasai R., Yamasaki K., Steroidal saponins from fruits of Tribulus terrestris, „Phytochemistry”, 1996, 42(5), s. 1417–1422.

4. Rogerson S., Riches C.J., Jennings C. i wsp., The Effect of Five Weeks of Tribulus terrestris Supplementation on Muscle Strength and Body Composition During Preseason Training in Elite Rugby League Players, „The Journal of Strength & Conditioning Research”, 2007, 21(2), s. 348–353.

5. Neychev V.K., Mitev V.I., The aphrodisiac herb Tribulus terrestris does not influence the androgen production in young men, „Journal of Ethnopharmacology”, 2005, 101(1–3), s. 319–323.

Data aktualizacji: 09.05.2019,
Opublikowano: 08.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej